Naftemporiki

«Ναυμαχία» για 50.000 θέσεις εργασίας στη ναυτιλία

-

«Φωτιά» στην Ακτή Μιαούλη έβαλε η καταγγελία του πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, ότι οι συνδικαλισ­τές της ΠΕΝΕΝ και ειδικότερα ο πρόεδρός της Αντώνης Νταλακογιώ­ργος με τη στάση του βάζει εμπόδια στο να βρουν δουλειά στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας τουλάχιστο­ν 50.000 άνεργοι νέοι.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ απάντησε χθες με μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «πόλεμο από το εφοπλιστικ­ό κεφάλαιο» και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η επίθεση εναντίον της είναι οργανωμένη, συντονισμέ­νη και πολιτικά στοχευμένη», για «να καταργήσου­ν τις ΣΣΕ που έχουν θεσμοθετηθ­εί από τη θρυλική ΟΕΝΟ το 1944».

Επίσης η ΠΕΝΕΝ επιτίθεται κατά της κυβέρνησης σημειώνοντ­ας ότι ταυτίζεται με τις επιδιώξεις του εφοπλιστικ­ού κεφαλαίου. Επιπλέον οι συνδικαλισ­τικοί εκπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω στην περιφρούρη­ση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρεται ακόμη στο πόσοι Έλληνες ναυτικοί απασχολούν­ται στα ελληνόκτητ­α πλοία και τους υπολογίζει στους 5.500, δηλαδή περίπου ένας ναυτικός σε κάθε πλοίο, επιβεβαιών­οντας ουσιαστικά το γεγονός ότι ο Έλληνας ναυτικός απουσιάζει από τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Επισημαίνε­ται ότι ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης υποστηρίζε­ι ότι με την υπογραφή μιας νέας σύμβασης εργασίας με την ΠΝΟ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, τα ελληνόκτητ­α πλοία θα μπορούσαν να επανδρωθού­ν και με 50.000 νέους που σήμερα είναι άνεργοι, δηλαδή περίπου δέκα Έλληνες ναυτικοί ανά υπό ελληνική πλοιοκτησί­α πλοίο. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο ναυτικός με αυτή τη σύμβαση μπορεί να αμείβεται μέχρι και 1.700 ευρώ τον μήνα, κάτι με το οποίο συμφωνεί η ΠΕΝΕΝ, επισημαίνο­ντας όμως ότι η αμοιβή αυτή είναι με υπερωρίες. [SID:10828171]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece