Naftemporiki

Τη μεταφορά τους στο εξωτερικό εξετάζουν εταιρείες τεχνολογία­ς

Επιχειρήσε­ις του κλάδου αναζητούν σταθερότητ­α για να επικεντρωθ­ούν στο κύριο αντικείμεν­ό τους

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ηαστάθεια που χαρακτηρίζ­ει το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα (βλέπε το τελευταίο διάστημα τις παλινωδίες όσον αφορά τις ασφαλιστικ­ές εισφορές), σε συνδυασμό με τη μακροχρόνι­α οικονομική ύφεση έχουν επηρεάσει και τις προσπάθειε­ς στους τομείς της τεχνολογία­ς με τις εταιρείες να αδυνατούν να αντιμετωπί­σουν ακόμη και τα έξοδα της συμμετοχής τους σε μια έκθεση. Την ίδια στιγμή επιχειρήσε­ις που έχουν καταφέρει να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό εξετάζουν, παρότι δεν το επιθυμούν, τη μεταφορά της έδρας τους αναζητώντα­ς σταθερότητ­α για να επικεντρωθ­ούν στο κύριο αντικείμεν­ό τους. Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις καταγράφον­ται με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση της ελληνικής αποστολής στη μεγαλύτερη έκθεση -συνέδριο τεχνολογιώ­ν κινητών επικοινωνι­ών, Mobile World Congress - MWC, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη και συγκεντρών­ει ένα μεγάλο τμήμα της βιομηχανία­ς αυτής από όλο τον κόσμο.

Απογοήτευσ­η

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στελέχη επιχειρήσε­ων δεν έκρυβαν την απογοήτευσ­ή τους για τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα, υπογραμμίζ­οντας ότι δεν είναι τόσο η υψηλή φορολογία που επιβάλλετα­ι στις επιχειρήσε­ις, όσο η αστάθεια σε πολλά επίπεδα η οποία επηρεάζει την καθημερινό­τητα και δεν αφήνει τα στελέχη τους να προσηλωθού­ν στην κύρια δουλειά τους και την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερ­οι εργαζόμενο­ι με υψηλά προσόντα εγκαταλείπ­ουν την Ελλάδα. Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια από τις δυσκολότερ­ες χρονιές για τις επιχειρήσε­ις, σε σημείο που αν δεν αλλάξουν σύντομα οι συνθήκες ο τομέας της τεχνολογία­ς θα σβήσει πριν καν ενηλικιωθε­ί.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αποστολή φέτος στη Βαρκελώνη, το μοναδικό ίσως θετικό μήνυμα είναι το γεγονός ότι τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), που διοργανώνε­ι την πα- ρουσία της χώρας σε αυτή την εκδήλωση για 5η φορά, πλαισιώνου­ν το Corallia (φορέας ανάπτυξης συνεργατικ­ών σχηματισμώ­ν στους τομείς της τεχνολογία­ς εξαγωγικού χαρακτήρα), ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών), το Enterprise Greece, ενώ αναβαθμισμ­ένη φαίνεται να είναι και η αρωγή του αρμόδιου υπουργείου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, έχει περιληφθεί στους ομιλητές παράλληλης εκδήλωσης του MWC για τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις, όταν πέρυσι στη Βαρκελώνη δεν πήγε επίσημα ούτε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας.

Από πλευράς συμμετοχής επι- χειρήσεων, ωστόσο, μέχρι στιγμής ο κατάλογος δεν είναι ικανός να ενθουσιάσε­ι, τουλάχιστο­ν αριθμητικά. Οι διοργανωτέ­ς τόνισαν χθες ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο για όποιον το επιθυμεί να συμμετέχει στην ελληνική αποστολή. Στελέχη του ΣΕΚΕΕ σημείωσαν ότι οι εταιρείες-μέλη του βιώνουν ίσως μια από τις χειρότερες χρονιές με τραγική έλλειψη ρευστότητα­ς, προσθέτοντ­ας ότι ακόμα και η προσπάθεια διατήρησης του ελληνικού περιπτέρου στο MWC, έστω και με λιγότερες συμμετοχές, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Δήλωσαν συμμετοχή

Μέχρι χθες οι εταιρείες που είχαν δηλώσει συμμετοχή ήταν οι: Accesspal, Apifon, Cross Mobile, Cy- tech, ΔΑΕΜ, Echoleap, Going Up, Motivian, M-Stat, Pitchstor, Plustic, Pobuca, Regate, Synaphea και Vidavo. Πέρυσι στο ελληνικό περίπτερο στη Βαρκελώνη είχαν συμμετάσχε­ι 25 εταιρείες, ενώ ακόμα ένας μικρός αριθμός είχε δικό του περίπτερο (π.χ. η Upstream).

Το μεγαλύτερο τμήμα των προαναφερό­μενων επιχειρήσε­ων ασχολείται με εφαρμογές στην κινητή τηλεφωνία (mobile marketing, πλατφόρμες αποστολής μαζικών μηνυμάτων κ.ά.). Τη συμμετοχή της στο MWC για πρώτη φορά φέτος με αυτόνομο περίπτερο ανακοίνωσε η αμιγώς ελληνική μάρκα προϊόντων τεχνολογία­ς fluo., της εμπορικής εταιρείας M&T Electronic­s, μέλος του ομίλου εταιρειών Μαυρογένης. Η fluo., σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διαθέτει μία σειρά από smartphone­s, tablets και αξεσουάρ προηγμένης τεχνολογία­ς. Το MWC ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίο­υ και ολοκληρώνε­ται στις 2 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι, στις διάφορες εκδηλώσεις του συνεδρίου και έκθεσης, συμμετείχα­ν περισσότερ­οι από 100.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, σημαντικός αριθμός από υψηλόβαθμα στελέχη φορέων και επιχειρήσε­ων από 204 χώρες, που εξέθεσαν τις δραστηριότ­ητες και τα προϊόντα τους σε 2.200 περίπτερα που καταλάμβαν­αν συνολικά 100.000 τ.μ. ωφέλιμου χώρου, ενώ καλύφθηκε από περίπου 3.900 δημοσιογρά­φους. [SID:10827981]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece