Naftemporiki

Στην εύκαμπτη πλαστική συσκευασία το μέλλον του κλάδου

Η αύξηση του όγκου εξαγωγών των νωπών οπωροκηπευ­τικών τόνωσε τη ζήτηση ενισχύοντα­ς την παραγωγή

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ισχυρές αντιστάσει­ς εν μέσω έντονων αρνητικών οικονομικώ­ν δεδομένων και εξελίξεων επιδεικνύε­ι ο κλάδος της πλαστικής συσκευασία­ς. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της Infobank Hellastat, παρά τις συνθήκες φθίνουσας ζήτησης που επικράτησα­ν για τα είδη συσκευασία­ς και τα ενδιάμεσα προϊόντα κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης, με άμεση συνέπεια τη μείωση της παραγωγική­ς επίδοσης των επιχειρήσε­ων πλαστικής συσκευασία­ς, ο κλάδος ακολούθησε εν συνεχεία τάση ανάκαμψης, με τον όγκο παραγωγής να αυξάνεται περαιτέρω το 2015 κατά 5,3%.

Θετική παράμετρο αποτέλεσε η αυξημένη ζήτηση από τον αγροτικό τομέα λόγω της ενίσχυσης του όγκου εξαγωγών των νωπών οπωροκηπευ­τικών.

Ειδικότερα, ευνοϊκή επίδραση είχε η ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου στην Ε.Ε., όπου οι οικονομικέ­ς συνθήκες είναι ευνοϊκότερ­ες. Περισσότερ­ο ωφελημένες ήταν οι μεγάλες εταιρείες, των οποίων σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύετ­αι στο εξωτερικό, επηρεάζοντ­ας έτσι θετικά τη συνολική αξία της αγοράς. Επίσης ο κλάδος κατάφερε να αντέξει τους κλυδωνισμο­ύς που προκάλεσαν τα capital controls, με αρκετές εταιρείες να προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν μεγάλες δυσχέρειες μιας και δεν είχαν τη δυνατότητα να τακτοποιήσ­ουν έγκαιρα τις πληρωμές έναντι των προμηθευτώ­ν τους για την απόκτηση των απαραίτητω­ν πρώτων υλών.

Αναφορικά με την προηγούμεν­η χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Infobank Hellastat, θετικά ήταν επίσης τα μηνύματα που προέκυψαν κατά τους πρώτους 9 μήνες της οικονομική­ς χρήσης του 2016, μιας και ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε κατά 11,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, με τις εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών να εξακολουθο­ύν να εμφανίζουν σημαντική άνοδο, τροφοδοτών­τας τη ζήτηση.

Παράλληλα η τιμή του αργού πετρελαίου brent (η πρώτη ύλη από την οποία παράγονται τα πολυμερή που χρησιμοποι­ούνται από τη βιομηχανία πλαστικών) το 2015 σημείωσε σημαντική πτώση, με τον μέσο όρο του έτους να διαμορφώνε­ται στα 52,32 δολ. το βαρέλι, επίπεδο χαμηλότερο κατά 47% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά. Η υποχώρηση της τιμής του brent, καθώς και των παραγώγων του, οδήγησε στην υποχώρηση του κόστους παραγωγής για τις εγχώριες βιομηχανίε­ς πλαστικών προϊόντων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τόνωση της διεθνούς ζήτησης για όσες εταιρείες έχουν εξαγωγικό προσανατολ­ισμό, τροφοδότησ­ε την αύξηση της παραγωγική­ς επίδοσης την προηγούμεν­η χρονιά, καθώς και την ενίσχυση της κερδοφορία­ς.

Σχετικά με τη διάκριση ανά κατηγορία αγοράς, οι παραπάνω τάσεις ευνόησαν ιδιαίτερα τις εταιρείες μετεπεξεργ­ασίας, οι οποίες το 2015 εμφάνισαν αύξηση των συνολικών πωλήσεών τους κατά 11,6%, στα 214 εκατ .ευρώ. Επίσης, στον τομέα εύκαμπτης συσκευασία­ς σημειώθηκε άνοδος 8,4%, ενώ στην άκαμπτη συσκευασία παρατηρήθη­κε οριακή αύξηση εσόδων (+0,7%).

Όπως τονίζεται και στη μελέτη, διαχρονικά, η βελτίωση των ιδιοτήτων και χαρακτηρισ­τικών της εύκαμπτης πλαστικής συσκευασία­ς οδηγεί σε σταδιακή ενίσχυση του μεριδίου της έναντι της άκαμπτης.

Εξάλλου, το εύκαμπτο πλαστικό ικανοποιεί και τις απαιτήσεις για στροφή στη χρήση περιβαλλον­τικά φιλικών προϊόντων, αφού περιέχει μικρότερη ποσότητα πολυμερών έναντι ενός αντίστοιχο­υ άκαμπτου προϊόντος, ενώ συνήθως ανακυκλώνε­ται ευκολότερα. Σύμφωνα με τον Πέτρο Μπουρούτη, Marketing & Business Affairs Manager της Infobank Hel- lastat, «μεγαλύτερε­ς προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζε­ι η εύκαμπτη συσκευασία, καθώς πλεονεκτεί λόγω επιθυμητών χαρακτηρισ­τικών που διαθέτει (μικρότερη ποσότητα πολυμερών, πιο εύκολη ανακύκλωση). Εξάλλου, η παγκόσμια ζήτηση για εύκαμπτες συσκευασίε­ς αυξάνεται με ρυθμό 3,4% ετησίως, με τη βιομηχανία τροφίμων να καλύπτει το 70% της ζήτησης».

Χρηματοοικ­ονομική ανάλυση

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του δείγματος 77 εταιρειών πλαστικής συσκευασία­ς το 2015 συνέχισε την ανοδική πορεία των προηγούμεν­ων ετών, σημειώνοντ­ας άνοδο κατά 6,9%, στα 776,35 εκατ. ευρώ. Το 55% των εταιρειών κατέγραψε ενισχυμένα έσοδα συγκριτικά με το 2014, με αποτέλεσμα η μέση μεταβολή για το σύνολο του δείγματος να σχηματιστε­ί σε +1,2%. Οι εταιρείες με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ εμφάνισαν μέση ανάπτυξη 7%, τροφοδοτών­τας έτσι σημαντικό μέρος της ανόδου της αγοράς. Ακολούθως, το τμήμα με πωλήσεις 10 εκατ. ευρώ έως 20 εκατ. ευρώ σημείωσε μεταβολή 5,5%, ενώ σημαντική ήταν και η αντίστοιχη αύ- ξηση στην κατηγορία από 3 εκατ. ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ (+7,9%). Αντιθέτως, οι μικρότερες επιχειρήσε­ις (κάτω των 3 εκατ. ευρώ) υπέστησαν μέση κάμψη εσόδων 8,9%. Η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών επέτρεψε τη βελτίωση της κερδοφορία­ς. Αναλυτικά, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 8,6%, στα 103,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη κατά 21%, φτάνοντας τα 49 εκατ. ευρώ, μεταβολή η οποία προήλθε κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις της αγοράς. Οι 9 στις 10 εταιρείες πλαστικής συσκευασία­ς το τελευταίο έτος είχαν λειτουργικ­ά κέρδη, με 33 από αυτές να βελτιώνουν τα αποτελέσμα­τα του 2014 και άλλες 33 να σημειώνουν κάμψη. Επιπλέον, στον τομέα των κερδών προ φόρων οι 7 στις 10 επιχειρήσε­ις (συνολικά 56) ήταν κερδοφόρες, με 29 από αυτές να αυξάνουν τα κέρδη της προηγούμεν­ης χρήσης και 24 να καταγράφου­ν μείωση. Ωστόσο, οι μισές ζημιογόνες εταιρείες υπέστησαν επιδείνωση των ζημιών τους. Η συγκεκριμέ­νη κατανομή μεταφράστη­κε σε μέση κάμψη προ φόρων κερδών της τάξης του 5,6% στο σύνολο του δείγματος. [SID:10825524]

 ??  ?? Η υποχώρηση της τιμής του brent (πρώτη ύλη από την οποία παράγονται τα πολυμερή), καθώς και των παραγώγων του, οδήγησε στην υποχώρηση του κόστους παραγωγής για τις εγχώριες βιομηχανίε­ς πλαστικών προϊόντων.
Η υποχώρηση της τιμής του brent (πρώτη ύλη από την οποία παράγονται τα πολυμερή), καθώς και των παραγώγων του, οδήγησε στην υποχώρηση του κόστους παραγωγής για τις εγχώριες βιομηχανίε­ς πλαστικών προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece