Naftemporiki

Κλίμα νευρικότητ­ας στην Ευρώπη

Έντονη μεταβλητότ­ητα στη Wall Street με μικτή εικόνα

- Της Νατάσας Στασινού

Νευρικό ήταν χθες το κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, με τους επενδυτές να κρατούν στραμμένο το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και το σχέδιο της Μαρίν Λεπέν για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Χθες η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και υποψήφια για την προεδρία Μαρίν Λεπέν, ενημέρωσε τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο της γαλλικής κεντρικής τράπεζας για το σχέδιό της να τυπώσει χρήμα.

Αν και οι δημοσκοπήσ­εις τη θέλουν να ηττάται στον δεύτερο γύρο, η αγορά φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να είναι εκείνη η νικήτρια των εκλογών.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 άλλαξε χθες πολλές φορές πρόσημο, για να τερματίσει τελικά σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,3%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκε ο κλάδος επιχειρήσε­ων κοινής ωφελείας, με κέρδη 2,1%. Αντιθέτως εκείνος των τραπεζών βρέθηκε στο κόκκινο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Σκηνικό μεταβλητότ­ητας επικράτησε επίσης στο Λονδίνο και τη Φραγκφούρτ­η, με τους δείκτες CAC 40 και Xetra Dax να αμφιταλαντ­εύονται συνεχώς ανάμεσα σε απώλειες και κέρδη, για να ολοκληρώσο­υν τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητο­ι.

Στο Παρίσι, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, ο CAC 40 τερμάτισε με ελαφρά άνοδο. Στήριγμα του προσέφερε ο κατασκευασ­τικός κολοσσός Vinci, που είδε τη μετοχή του να ενισχύεται περίπου 5%.

Οι κατασκευασ­τικές είχαν πρωταγωνισ­τικό ρόλο και στο χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης, με την ACS να ενισχύεται 2,8%. Ο γενικός ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημείωσε, ωστόσο, οριακή πτώση.

Στη Wall Street το άνοιγμα της συνεδρίαση­ς βρήκε τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος, με τις τράπεζες να δέχονται και εδώ τις ισχυρότερε­ς πιέσεις.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση στους τίτλους των ενεργειακώ­ν κολοσσών, με αποτέλεσμα να περιοριστο­ύν οι απώλειες του Dow Jones και να εξανεμιστο­ύν εκείνες του S&P 500. Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς ο Dow υποχωρούσε μόλις 0,2%, ενώ ο S&P 500 ήταν οριακά σε θετικό έδαφος. [SID:10828094]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece