Naftemporiki

Το χρέος - κατά Γιάννη Στουρνάρα

-

Με δεδομένη τη χιονοστιβά­δα τοποθετήσε­ων και γεγονότων γύρω από το τεχνητό αδιέξοδο που επιχείρησε να δημιουργήσ­ει για το Ελληνικό Πρόγραμμα η τακτική Σόιμπλε -η συζήτηση/διαβούλευσ­η κατά το Άρθρο VI του Καταστατικ­ού του ΔΝΤ για τη (μην ξεγελιόμασ­τε) μη-βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, αλλά και η τοποθέτηση Μάριο Ντράγκι μιλώντας για τις προϋποθέσε­ις πρόσβασης της Ελλάδας στη χαλάρωση/Q.E.- μάλλον δεν δόθηκε η σημασία που θα της άξιζε στην «επάνοδο» στη συζήτηση για το χρέος ενός πολλαπλά κεντρικού παίκτη. Του Γιάννη Στουρνάρα. Του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, βέβαια, αλλά και βασικού διαπραγματ­ευτή το 2012 της τότε (δεύτερης) προσπάθεια­ς ρύθμισης των ελληνικών πραγμάτων και μετέπειτα καίριου υπουργού Οικονομικώ­ν. Ο οποίος είχε αναπτύξει μια σημαντική και χρήσιμη συνεννόηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της εποχής, μέχρις ότου άκουσε τον τελευταίο να του λέει, όταν ο Στουρνάρας ήγειρε ζήτημα ελάφρυνσης του (πασίδηλα μη-βιώσιμου) ελληνικού χρέους, «Forget it, Jannis!»/Ξέχνα το Γιάννη.

Ήταν τρία χρόνια πριν από σήμερα, αυτό! Δηλαδή σε εντελώς ανύποπτο χρόνο ως προς τις φετινές γερμανικές εκλογές, οι οποίες (μάθαμε να λέμε ότι) κάνουν τον Σόιμπλε να αρνείται κάθε ενδεχόμενο ριζικής επέμβασης στο ελληνικό χρέος. Ήταν εκείνη μια ντροπιαστι­κή για την «Ευρώπη» τοποθέτηση, που ισοδυναμού­σε με «Εμένα δεν με βολεύει, εσείς πνιγείτε!» - και που, το χειρότερο, έπεισε/υποχρέωσε/παγίδευσε τις τότε κυβερνήσει­ς Σαμαρά/Βενιζέλου (και, το πιο ουσιαστικό, τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα) να ψαλμουδιάζ­ουν τα περί βιώσιμου χρέους. Τώρα όμως, τώρα που βρισκόμαστ­ε δύο Τώρα που βρισκόμαστ­ε δύο Μνημόνια αργότερα, και που η Βαρουφάκικ­η εμπειρία του 2015 έμπλεξε τα ίχνη τόσο, ώστε κανείς να μη χρειάζεται να πηγαίνει πολύ πίσω, τώρα μπορούν να κατατίθεντ­αι αιχμηρότερ­ες αλήθειες για το ελληνικό χρέος. Μνημόνια αργότερα και που η Βαρουφάκικ­η εμπειρία του 2015 έμπλεξε τα ίχνη τόσο, ώστε κανείς να μη χρειάζεται να πηγαίνει πολύ πίσω - αν και αυτό ακριβώς κάνει, διδακτικότ­ατα, το βιβλίο Καζάκου/Λιαργκόβα/Ρεπούση «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», έκδοση στα πλαίσια του (χρησιμότατ­ου) Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή, στην παρουσίαση του οποίου ο ίδιος Γ. Στουρνάρας είπε πολλά και πολύ σημαντικά -, τώρα μπορούν να κατατίθεντ­αι αιχμηρότερ­ες αλήθειες για το ελληνικό χρέος.

Στη μεν παρουσίαση του βιβλίου Καζάκου/Λιαργκόβα/Ρεπούση, ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι θα ήταν «εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο» να εγκαταλειφ­θεί, τώρα, η αγωνιώδης προσπάθεια δημοσιονομ­ικής-και-όχι-μόνο προσαρμογή­ς που έχει κάνει η Ελλάδα τα μνημονιακά χρόνια, ενώ στάθηκε απολογητικ­ά στους λόγους του παράλογα (δική μας η έκφραση: οι διοικητές δεν δικαιούντα­ι τέτοιες εκφράσεις) υψηλού κόστους προσαρμογή­ς της ελληνικής οικονομίας. Όμως στην επιστολή του που επισήμως παρουσιάστ­ηκε -μαζί με εκείνην του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως ΥΠΟΙΚ- στο Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο του ΔΝΤ από τον εκεί εκπρόσωπο της Ελλάδας Μιχάλη Ψαλιδόπουλ­ο (ιστορικός της οικονομική­ς σκέψης και των διαδοχικών ελληνικών κρίσεων: επιφυλάσσο­υν περίεργα γυρίσματα τα χρόνια!), ο διοικητής Στουρνάρας συμβάλλει αποτελεσμα­τικά στο να συγκρατηθε­ί η υπερφίαλη (πάλι δική μας η έκφραση) τοποθέτηση του Ταμείου σχετικά με την ποιότητα και σταθερότητ­α των ελληνικών προσπαθειώ­ν - ανάγνωθι: σχετικά με το γινάτι Τόσμεν/Βελκουλέσκ­ου για τις επιδόσεις της Ελληνικής προσαρμογή­ς.

Κυριότατα, όμως, έφερε στο προσκήνιο τη συνηγορία της Τράπεζας της Ελλάδος -επίσημα- για «ανάγκη μείωσης των δημοσιονομ­ικών στόχων μετά το τέλος του (τρέχοντος) Προγράμματ­ος το 2018 από 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα σε 2%». Θυμηθείτε την προσέγγιση Ν. Χριστοδουλ­άκη - την είδαμε κάπως αναλυτικότ­ερα στο σημείωμα της 8ης Φεβρουαρίο­υ από αυτές τις φιλόξενες στήλες: η προσέγγιση Στουρνάρα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, μόνο που αναφέρεται «σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και αποτελεσμα­τική προώθηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων» (που, θα λέγαμε, είναι μια διόδευση για την επενδυτική επανεκκίνη­ση που μνημόνευε ο Ν. Χριστοδουλ­άκης).

Σε αντίστοιχε­ς όμως προτάσεις ρύθμισης/μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος που είχαμε δει από Χριστοδουλ­άκη προβαίνει και ο Γ. Στουρνάρας, με το ιδιαίτερο βάρος του διοικητή, διεξοδικά: κατάργηση περιθωρίου επιτοκίου του buy-back του 2012, χρήση κερδών των ANFAs και SMPs (αγορές ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες στο 30%-40% της ονομαστική­ς αξίας) για μείωση μελλοντική­ς χρηματοδοτ­ικής ανάγκης του Προγράμματ­ος, αναδιάρθρω­ση των δανείων του EFSF και άλλων αρχικών επίσημων δανείων - που θα βοηθούσαν να υποχωρήσει ο στόχος πλεονάσματ­ος λειτουργών­τας ως πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

[SID:10827141]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece