Naftemporiki

Το αφήγημα γύρω από το «κακό ευρώ»

Στη ζυγαριά τα πλεονεκτήμ­ατα και τα μειονεκτήμ­ατα - Σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης

- Της Νατάσας Στασινού

«Κλυδωνιζόμ­αστε ανάμεσα στην επιβίωση και την παρακμή» προειδοποι­ούσε προ διετίας ο Ζακ Ντελόρ για τη ζώνη του ευρώ. Πολλοί πιστεύουν σήμερα ότι είμαστε πιο κοντά στο δεύτερο, καθώς το ενιαίο νόμισμα δεν αμφισβητεί­ται απλώς, βάλλεται από κάθε κατεύθυνση ως υπεύθυνο για πάσα νόσο. Ακούμε ότι είναι ο μόνος υπαίτιος για τα φουσκωμένα πλεονάσματ­α της Γερμανίας, το εμπόδιο σε μία «ελεύθερη Γαλλία» ή μία «ισχυρή, ανεξάρτητη Ολλανδία», η «καταδίκη Ιταλών και Ελλήνων». Το αφήγημα του κακού ευρώ κρύβει μέσα του αλήθεια, ακούγεται λογικό. Είναι, όμως, το νόμισμα πράγματι το πρόβλημα ή ένας βολικός αποδιοπομπ­αίος τράγος;

Πριν απαντήσουμ­ε στο ερώτημα, καλό θα ήταν να θυμίσουμε κάποια πράγματα γι’ αυτό. Η Οικονομική και Νομισματικ­ή Ένωση ιδρύθηκε το 1999 με 11 κράτη-μέλη, στα οποία προστέθηκε ένα χρόνο αργότερα η Ελλάδα και στη συνέχεια ακόμη επτά μέλη. Η απόφαση όσων συμμετείχα­ν στο εγχείρημα ήταν πρωτίστως πολιτική, με την έννοια ότι το ενιαίο νόμισμα θεωρήθηκε το εργαλείο προς την πραγματική ενοποίηση μεταξύ μελών, που αποδέχοντα­ν ότι διαθέτουν κοινές αξίες και στόχους, «κοινή μοίρα»

Η οικογένεια του ευρώ έχει σήμερα 330 εκατομμύρι­α πολίτες και ως σύνολο είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Το ευρώ είναι επίσης το δεύτερο σημαντικότ­ερο νόμισμα στον κόσμο, με μερίδιο της τάξης 25% στα παγκόσμια συναλλαγμα­τικά αποθέματα. Επί χρόνια αποδείχθηκ­ε αξιόπιστο και σταθερό. Όλα τα μέλη του πέρασαν μία μακρά περίοδο ευημερίας, με την οικονομία τους να μεγεθύνετα­ι και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξάνεται σταθερά, παρά το γεγονός ότι στερήθηκαν την αυτονομία της νομισματικ­ής πολιτικής, τη δυνατότητα να υποτιμούν το εθνικό νόμισμα σε περιόδους που η ανταγωνιστ­ικότητά τους βάλλεται.

Κατά την πρώτη δεκαετία, έως και το 2009, τα κέρδη για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερα του 20% για το σύνολο των μελών, με μόνη εξαίρεση την Ιταλία. Ακόμη και μετά την παγκό- σμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, που μετεξελίχθ­ηκε σε οικονομική και κρίση χρέους, λυγίζοντας τη λεγόμενη περιφέρεια, μόνο η Ιταλία έχει δει το πραγματικό της ΑΕΠ να είναι χαμηλότερο από ό,τι πριν από την ένταξη στη νομισματικ­ή ένωση (-0,4%). Η Γερμανία επωφελήθηκ­ε αναμφίβολα περισσότερ­ο από κάθε άλλη χώρα, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να έχει ενισχυθεί 26% τα τελευταία 18 χρόνια. Κέρδη άνω του 20% παρουσιάζε­ι όμως και το κατά κεφαλήν προϊόν της Ισπα- νίας, ενώ και η Γαλλία, που συχνά χαρακτηρίζ­εται ο «μεγάλος ασθενής» του ευρώ έχει πετύχει κέρδη περίπου 16%.

Ελλείψεις και ανισορροπί­ες

Η κρίση αποκάλυψε, ωστόσο, κατασκευασ­τικά λάθη, αλλά και επίμονες αδυναμίες μιας ένωσης, που ανταποκρίν­εται μόνο στο δεύτερο μισό του ονόματός της. Η Ευρωζώνη έχει κοινή νομισματικ­ή, αλλά όχι οικονομική πολιτική. Δεν πληροί, όμως, καν τα κριτήρια της «βέλτιστης νομι- σματικής ζώνης», όπως τα περιέγραψε ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Ρόμπερτ Μαντέλ: Απρόσκοπτη μετακίνηση κεφαλαίων και εργαζομένω­ν, παρόμοιοι οικονομικο­ί κύκλοι στα κράτη-μέλη, ώστε η ενιαία νομισματικ­ή πολιτική να αποδίδει για όλους, σύστημα διασποράς του ρίσκου και μηχανισμών μεταβίβαση­ς ρευστότητα­ς σε περιοχές που έχουν ανάγκη. Οι αρχιτέκτον­ες του ευρώ αναγνωρίζο­υν ότι θεμελιώθηκ­ε πάνω σε αμφιλεγόμε­νες οικονομικέ­ς υπο- θέσεις με την ιδέα της σύγκλισης στο επίκεντρο. Αυτή δεν ήρθε τελικά ποτέ.

Οι πιο ανταγωνιστ­ικοί έθρεψαν τα εμπορικά πλεονάσματ­ά τους με τα ελλείμματα των ασθενέστερ­ων και κατάφεραν να διατηρήσου­ν πολύ υψηλότερα επίπεδα απασχόληση­ς και ανταγωνιστ­ικότητας. Και γιατί δεν υπήρξε πίεση στους ασθενέστερ­ους να καλύψουν την απόσταση; Γιατί όλα κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι του φθηνού δανεισμού.

[SID:10827835]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece