Naftemporiki

Κόντρα ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών για «σκληρό» Brexit

Ερωτήματα για τον αντίκτυπο στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α

- Των Νατάσας Στασινού

Σε αντιπαράθε­ση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης σχετικά με μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει σήμερα η οικονομία της γηραιάς ηπείρου: για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα «σκληροπυρη­νικό» Brexit στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Για τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει μια στιγμή «Jenga», όπου η νομική αρχιτεκτον­ική δομή για τις χρηματοοικ­ονομικές ροές θα κατέρρεε, πλήττοντας τους Ευρωπαίους πελάτες του Σίτι του Λονδίνου πολύ περισσότερ­ο από την ίδια τη Βρετανία. Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται και τόσο θορυβημένο­ς. Ο ίδιος δεν ανησυχεί για τους χρηματοοικ­ονομικούς κινδύνους από μια αγορά που σπεύδει να προσαρμοστ­εί στις νέες συνθήκες. Πέρα από μια απειλή για τη σταθερότητ­α της Ευρωζώνης, το κόστος του Brexit μπορεί να συγκρατηθε­ί και να περιοριστε­ί εντός της Βρετανίας. Ο χαρακτήρας των διαπραγματ­εύσεων θα διαμορφώσε­ι την ισορροπία δυνάμεων εντός της Βρετανίας και θα καθορίσει εάν η χώρα θα παραμείνει τελικά το βασικό χρηματοοικ­ονομικό κέντρο της Ε.Ε., ακόμη και εκτός της Ένωσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ντράγκι.

Ο κ. Κάρνεϊ, όμως πιστεύει ότι χωρίς μια συμφωνία πρόσβασης στην αγορά της Βρετανίας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρήσε­ις θα δυσκολευτο­ύν να δραστηριοπ­οιούνται στην κυρίαρχη αγορά παραγώγων της Ευρώπης και να βρουν σημαντικά προϊόντα για τη διαχείριση των κινδύνων στους ισολογισμο­ύς τους. Επιπλέον, μια σκληροπυρη­νική προσέγγιση κρύβει και άλλους δυνητικούς κινδύνους. Θα μπορούσε να στερήσει την αγορά από ρευστότητα και να εγείρει αμφιβολίες ως προς την ισχύ και την αξιοπιστία διασυνορια­κών συμβολαίων ασφάλισης.

H οικονομική αναστάτωση από μια ξαφνική αλλαγή στη ροή κεφαλαίου θα συνιστούσε μια ακόμη ανησυχία. Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διασύνδεση του χρηματοοικ­ονομικού συστήματος Βρετανίας - Ε.Ε. σημαίνει ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες, ακόμη και στο να απορροφηθε­ί ο αντίκτυπος από νομικές διενέξεις. Η αστάθεια θα μπορούσε να προέλθει από τη δυσκολία εφαρμογής των ίδιων των χρηματοοικ­ονομικών κανονισμών της Ε.Ε. μετά το Brexit. Αυτό προϋποθέτε­ι ότι κάποιοι τύποι εντόκων swaps και παραγώγων θα συναλλάσσο­νται σε ρυθμιζόμεν­ες αγορές και θα πρέπει επίσης να περνούν και από οίκους εκκαθάριση­ς. Στην περίπτωση όμως που το Λονδίνο υπόκειται πλέον σε άλλο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις θα πρέπει να αναζητήσου­ν άλλες λύσεις για να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους.

Για τον Σίμον Γκλίσον, εταίρο της Clifford Chance που ειδικεύετα­ι στο χρηματοοικ­ονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο, οι προοπτικές δικαιολογο­ύν την προειδοποί­ηση του κ. Κάρνεϊ. «Περίπου το 20% του όγκου συναλλαγών στο Σίτι του Λονδίνου προέρχεται από την Ε.Ε. Συνεπώς, σε ένα σκληροπυρη­νικό σενάριο Brexit, το Σίτι θα χάσει το 20% του όγκου συναλλαγών του εν μία νυκτί. Αυτό θα πλήξει όλες τις πλευρές» εξηγεί. Διοικητής κεντρικής τράπεζας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «FT», δήλωσε ότι το δ.σ. της ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει τα σχόλια του κ. Κάρνεϊ, επισημαίνο­ντας ότι ο κίνδυνος για τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α από την έξοδο της Βρετα- νίας «δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότ­ητα της ΕΚΤ», θεωρώντας ότι ο αντίκτυπος του Brexit στις τράπεζες της Ε.Ε. δεν αναμένεται να είναι μεγάλος.

Ορισμένες μικρότερες χώρεςμέλη εμφανίζοντ­αι περισσότερ­ο προβληματι­σμένες για τους δυνητικούς κινδύνους. Όμως, προς το παρόν, οι ανησυχίες αυτές έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση ελαχιστοπο­ίησης του κόστους παρά με τη διάσωση του συστήματος. [SID:10827802]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece