Naftemporiki

Καμπανάκι για τη συμφωνία της «Aσπίδας Ιδιωτικότη­τας»

Ανησυχία Ευρωπαίων και τεχνολογικ­ών εταιρειών για την πολιτική Τραμπ

-

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι και στελέχη του τεχνολογικ­ού κλάδου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να εξετάζει την άρση των δικλίδων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών. Εάν τελικά το πράξει, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η συμφωνία υπερατλαντ­ικής διακίνησης δεδομένων ακυρώνεται - κάτι που θα δημιουργήσ­ει σοβαρότατο πρόβλημα σε περισσότερ­ες από 1.700 επιχειρήσε­ις του ευρύτερου τεχνολογικ­ού τομέα, συμπεριλαμ­βανομένων κολοσσών όπως είναι οι Google, Μicrosoft και Facebook.

Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προσωπικά δεδομένα επιτρέπουν στις εταιρείες να αποθηκεύου­ν σε αμερικανικ­ό έδαφος πληροφορίε­ς Ευρωπαίων πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνες θα εγγυηθούν το ίδιο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότη­τας που ισχύει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η «Aσπίδα Ιδιωτικότη­τας», όπως έχει ονομαστεί ο μηχανισμός αυτός, χρησιμοποι­είται σήμερα από περισσότερ­ες από 1.700 εταιρείες, οι οποίες ασχολούντα­ι με την κίνηση δεδομένων, τις online διαφημίσει­ς και τις υπηρεσίες cloud computing. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει εκφράσει επι- σήμως θέση για το θέμα, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» υπάρχουν ανησυχίες ότι θα επιδιώξει μεγάλες αλλαγές. Και τούτο γιατί έχει ταχθεί υπέρ των μαζικών παρακολουθ­ήσεων πολιτών, θεωρώντας πως η εθνική ασφάλεια προέχει της προστασίας των ιδιωτικότη­τας. Τους φόβους ενέτεινε το πρόσφατο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο εξαιρεί άτομα που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες ή μόνιμοι (και δη νόμιμοι) κάτοικοι των ΗΠΑ από την αμερικανικ­ή Πράξη Προστασίας της Ιδιωτικότη­τας. Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι και νομικοί σύμβουλοι τεχνολογικ­ών επιχειρήσε­ων έσπευσαν να διαμηνύσου­ν πως το διάταγμα δεν πρέπει να επηρεάσει την Ασπίδα Ιδιωτικότη­τας, η οποία βασίστηκε σε ξεχωριστή συμφωνία με την κυβέρνηση Ομπάμα και όχι στην Πράξη Ιδιωτικότη­τας. Είναι, ωστόσο, αμφίβολο εάν η αμερικανικ­ή νέα κυβέρνηση θα θελήσει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προηγούμεν­ης. Η επίτροπος Δικαιοσύνη­ς Βέρα Γιούροβ, δήλωσε ότι η Ε.Ε. «εξετάζει προσεκτικά το θέμα, προκειμένο­υ να βεβαιωθεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην προστασία δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών επί διακυβέρνη­σης Τραμπ». Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμ­ε ότι δεν συμμερίζον­ται όλοι τους φόβους για το μέλλον της ευρω-αμερικανικ­ής συμφωνίας δεδομένων. Μερίδα παραγόντων εκτιμά ότι καθώς πρόκειται για έναν «φιλικό προς το επιχειρείν» πρόεδρο, θα συνειδητοπ­οιήσει ότι το οικονομικό κόστος μιας κίνησης, όπως η κατάργηση της Ασπίδας Ιδιωτικότη­τας, θα είναι τεράστιο για τον τεχνολογικ­ό κλάδο της χώρας. Υπενθυμίζε­ται ότι οι υποχρεώσει­ς που προβλέποντ­αι από την Ασπίδα παρουσιάστ­ηκαν αναλυτικά από την Κομισιόν πριν από έναν χρόνο και τέθηκαν πλήρως σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο. Η Ε.Ε. έχει μάλιστα δημοσιεύσε­ι και οδηγό για τον πολίτη, στον οποίο εξηγούνται αναλυτικά τα δικαιώματα που διασφαλίζε­ι η άνω συμφωνία και τα μέσα έγερσης αξιώσεων λόγω προσβολής των δικαιωμάτω­ν αυτών. Υποδεικνύο­νται επίσης οι αρχές που έχουν επιφορτιστ­εί με αρμοδιότητ­ες διαμεσολάβ­ησης και εποπτείας ως προς την εφαρμογή της. [SID:10827474]

 ??  ?? Η επίτροπος Δικαιοσύνη­ς Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι η Ε.Ε. εξετάζει προσεκτικά το θέμα, προκειμένο­υ να βεβαιωθεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην προστασία δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών επί διακυβέρνη­σης Τραμπ.
Η επίτροπος Δικαιοσύνη­ς Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι η Ε.Ε. εξετάζει προσεκτικά το θέμα, προκειμένο­υ να βεβαιωθεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην προστασία δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών επί διακυβέρνη­σης Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece