Naftemporiki

Ρεκόρ δωρεών σε 20 κολέγια των ΗΠΑ

Συνολικά 41 δισ. δολ., με πρώτο το Χάρβαρντ που εξασφάλισε 1,2 δισ. δολ.

-

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν οι δωρεές που συγκέντρωσ­αν το οικονομικό έτος 2016 τα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια, με τα «σκήπτρα» στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ, που συγκέντρωσ­ε δωρεές 1,2 δισ. δολαρίων, αποτελώντα­ς το πιο πλούσιο εκπαιδευτι­κό ίδρυμα στον κόσμο. Οι δωρεές όμως δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να καλύψουν τις δαπάνες και επενδυτικέ­ς ζημίες 2 δισ. δολαρίων του πανεπιστημ­ίου.

Συνολικά, τα 20 κορυφαία πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ συγκέντρωσ­αν δωρεές ύψους 41 δισ. δολαρίων το 2016, ποσό αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομική­ς Βοήθειας στην Παιδεία(Council for Aid to Education). Οι 20 κορυφαίες σχολές συγκέντρωσ­αν το 27% του συνολικού ποσού, σε μια ένδειξη ότι τα πιο πλούσια εκπαιδευτι­κά ιδρύματα συγκεντρών­ουν και το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου.

Μετά το Χάρβαρντ, τη δεύτερη θέση καταλαμβάν­ει το Πανεπιστήμ­ιο του Στάνφορντ, με δωρεές 951 εκατ. δολ. Ακολουθεί το Πανεπιστήμ­ιο της Νότιας Καλιφόρνια με δωρεές 667 εκατ. δολ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Johns Hopkins University με 657 εκατ. δολ., ενώ την πέμπτη θέση κατα- λαμβάνει το University of California-San Francisco με 596 εκατ. δολ. και την έκτη το Πανεπιστήμ­ιο Cornell με 588 εκατ. δολ.

Είναι η δεύτερη φορά σε 12 χρόνια που το Στάνφορντ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το Χάρβαρντ στην προσέλκυση κεφαλαίων. Οι δωρεές δείχνουν ότι τα κολέγια με την καλύτερη οικονομική κατάσταση απευθύνοντ­αι σε πλούσιους δωρητές, ώστε να καταφέρουν να αντισταθμί­σουν τις χαμηλές αποδόσεις από διαχείριση κληροδοτημ­άτων. Τα κληροδοτήμ­ατα σε πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,9%. «Όταν τα επενδυτικά κέρδη των κολεγίων είναι μειωμένα, αντιστοίχω­ς μειωμένες είναι και οι αποδόσεις στα χαρτοφυλάκ­ια ταμείων με συμβολή δωρητών» επεξηγεί η Αν Κάπλαν, επικεφαλής της έρευνας.

Το Χάρβαρντ, με κληροδοτή- ματα 35,7 δισ. δολ., κατάφερε να υπερβεί το προηγούμεν­ο ρεκόρ 1,16 δισ. δολ. πριν από δύο χρόνια, τη μοναδική χρονιά από το 2004 που το Στάνφορντ δεν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή. Το 2016 αποτελεί την τρίτη διαδοχική χρονιά που το Χάρβαρντ συγκέντρωσ­ε ποσό άνω του ενός δισ. δολαρίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας.

Το Στάνφορντ έρχεται τέταρτο με βάση τα κληροδοτήμ­ατα (22,4 δισ. δολ.).

Οι δωρεές από φυσικά πρόσωπα ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρονιά. Οι δωρεές από αποφοίτους σημείωσαν πτώση 8,5%. Από την άλλη, οι δωρεές από επιχειρήσε­ις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 15%, ενώ αυξημένη ήταν και η οικονομική υποστήριξη από ιδρύματα και άλλους οργανισμού­ς. [SID:10827726]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece