Naftemporiki

Σε αναμονή η εξαγορά της Syngenta

Τίμημα 43 δισ. δολ. από την ChemChina

-

Οι πολιτικές προστατευτ­ισμού που υιοθετεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εγείρουν ανησυχίες για «ξήλωμα» μεγάλων εταιρικών συμφωνιών, όπως η εξαγορά, ύψους 43 δισ. δολαρίων, της ελβετικής εταιρείας φυτοφαρμάκ­ων και σπόρων Syngenta από την κινεζική ChemChina.

O διευθύνων σύμβουλος της Syngenta, Έρικ Φίργουολντ, εμφανίστηκ­ε «απολύτως σίγουρος» ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να μπλοκάρει τη συμφωνία. Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας επιβεβαίωσ­ε ότι η συμφωνία έχει ήδη λάβει τη βασική έγκριση από τις αρχές των ΗΠΑ και αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε αναμονή να λάβουν το τελικό «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. «ChemChina και Syngenta έχουν κάνει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη των απαραίτητω­ν εγκρίσεων από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές ώστε να κλείσει η συμφωνία», ανακοίνωσε χθες η Syngenta, σημειώνοντ­ας ότι έχει εξασφαλίσε­ι εγκρίσεις από 13 ρυθμιστικο­ύς φορείς. Αναμένει ακόμη το πράσινο φως από τις αρχές σε Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Ε.Ε., Ινδία, Μεξικό και ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει διορία για την έκδοση της απόφασής της για τη συμφωνία έως τις 12 Απριλίου. Η συμφωνία περνάει από το μικροσκόπι­ο των Βρυξελλών, μαζί με άλλες συγχωνεύσε­ις στον κλάδο, όπως το deal μεταξύ Dow Chemical και DuPont και Bayer με Monsanto. H Syngenta ανακοίνωσε χθες και οικονομικά αποτελέσμα­τα, με τις πωλήσεις του 2016 στα 12,79 δισ. δολ., μειωμένες έναντι των 13,41 δισ. δολαρίων του 2015.

Οι πρόσφατες κινήσεις προστατευτ­ισμού από την νέα κυβέρνηση Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των επιχειρήσε­ων για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, ειδικά εκείνων που αφορούν εξαγορά ή συγχώνευση αμερικανικ­ής με ξένη εταιρεία.

[SID:10827723]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece