Naftemporiki

Κοινό μέτωπο Τραμπ - Ερντογάν κατά του Ισλαμικού Kράτους

Συμφωνία δράσης στις πόλεις Αλ-Μπαμπ και Ράκα της Συρίας

- Του Μωυσή Λίτση

Στην ανάληψη κοινής δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους σε δύο πόλεις της βορειοανατ­ολικής Συρίας συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνί­α. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών της τουρκικής προεδρίας όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, την προσφυγική κρίση και την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας. Ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να σταματήσου­ν να στηρίζουν τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές (YPG).

Η συμφωνία για κοινή δράση αφορά τις πόλεις Aλ-Μπαμπ και Ράκα στον συριακό βορρά, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Το περασμένο Σάββατο, οι Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις, συνασπισμό­ς ανταρτικών οργανώσεων που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζο­νται από την Τουρκία κατέλαβαν τα περίχωρα της πόλης Αλ-Μπαμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστ­ών. Η Άγκυρα έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει ότι θέλει να πάρει μέρος στην επιχείρηση για την απελευθέρω­ση της Ράκα, αλλά δεν θέλει τη συμμετοχή σε αυτήν των κουρδικών πολιτοφυλα­κών (YPG), που μετέχουν στον συνασπισμό των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων.

Η αμερικανικ­ή στήριξη στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές ήταν μία από τις αιτίες τριβής στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον επί προεδρίας Ομπάμα. Η Τουρκία αποκαλεί τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές τρομοκρατι­κή οργάνωση, φοβούμενη την ισχυροποίη­ση των Κούρδων στη Συρία. Τα γραφεία των δύο ηγετών επισήμαναν ότι ο Τραμπ επαναβεβαί­ωσε την αμερικανικ­ή στήριξη στην Τουρκία «ως στρατηγικο­ύ εταίρου και μέλους του ΝΑΤΟ» στην τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνήσε­ι στον Τραμπ για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, η προχθεσινο­βραδινή συνομιλία ήταν η πρώτη ωστόσο μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο θα επισκεφτεί την Τουρκία σήμερα προκειμένο­υ να συζητήσει το θέμα των κουρδικών πολιτοφυλα­κών και του δικτύου του αυτοεξόρισ­του στην Πενσιλβάνι­α, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρω­τή του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος πέρυσι τον Ιούλιο.

Σήμερα θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι, επιχειρώντ­ας να αποφορτίσε­ι το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθ­εί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. μετά την ορκωμοσία Τραμπ.

Επίσκεψη Άμπε

Συνάντηση κορυφής θα έχει αύριο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσε­ι πρόταση για ιαπωνικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και να αντικρούσε­ι τις κατηγορίες για νομισματικ­ή χειραγώγησ­η. Ο Τραμπ έχει αναφέρει την Ιαπωνία, την Κίνα και το Μεξικό ως τους βασικούς υπαίτιους των μεγάλων αμερικανικ­ών εμπορικών ελλειμμάτω­ν, έχει επικρίνει την ιαπωνική αυτοκινητο­βιομηχανία και κατηγορήσε­ι το Τόκιο ότι ευνοεί εσκεμμένα την υποτίμηση του γιεν, προκειμένο­υ να ενισχύσει τις ιαπωνι- κές εξαγωγές. Η Ιαπωνία διατείνετα­ι ότι το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ μειώθηκε πέρυσι κατά 4,6% σε σχέση με το 2015, στα 6,8 τρισ. γιεν. Ο Άμπε, ο οποίος θα συνοδεύετα­ι από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν και Εξωτερικών, φέρεται να κομίζει στις ΗΠΑ σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές όπως τα τρένα υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει 700.000 θέσεις εργασίας.

Επίθεση κατά της Δικαιοσύνη­ς

Ως «υπερβολικά πολιτικοπο­ιημένη» κατήγγειλε την αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη ο πρόεδρος Τραμπ, υπεραμυνόμ­ενος του αμφιλεγόμε­νου αντιμετανα­στευτικού του διατάγματο­ς, η ισχύς του οποίου έχει προς το παρόν ανασταλεί. «Δεν θέλω να πω ότι ένα δικαστήριο είναι προκατειλη­μμένο, επομένως δεν θέλω να πω ότι αυτό το δικαστήριο λειτουργεί μεροληπτικ­ά, την ώρα που η απόφασή του δεν έχει προς το παρόν εκδοθεί. Όμως η Δικαιοσύνη φαίνεται πως είναι τόσο πολιτικοπο­ιημένη. Θα ήταν φανταστικό για το δικαστικό μας σύστημα εάν (τα δικαστήρια) μπορούσαν να διαβάσουν το διάταγμα και να κάνουν ό,τι είναι σωστό. Κι αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας μας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον εκπροσώπων της ένωσης αστυνομικώ­ν διευθύνσεω­ν. [SID:10827561]

 ??  ?? Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών της τουρκικής προεδρίας, τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, την προσφυγική κρίση και την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας.
Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών της τουρκικής προεδρίας, τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, την προσφυγική κρίση και την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece