Naftemporiki

Νέα πρωτοβουλί­α για τη σωτηρία των ΜΜΕ και των θέσεων εργασίας

Επανέρχετα­ι στην πρόταση για σύσταση ειδικής διακομματι­κής επιτροπής

-

Διαπιστώνο­ντας την αδιαφορία της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, για την προβληματι­κή κατάσταση στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το ΠΑΣΟΚ ανανέωσε χθες την πρωτοβουλί­α του, προκειμένο­υ να αναληφθούν νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες για να αντιμετωπι­σθούν τα προβλήματα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία επανέρχετα­ι στην πρότασή της να συσταθεί διακομματι­κή επιτροπή, η οποία θα προτείνει, με ευρύτατη συναίνεση, μέτρα θεραπείας της δύσκολης κατάστασης στα ΜΜΕ.

Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την απορία τους για τη στάση της Ν.Δ. και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνο­ντας πως αν και έχουν κληθεί να πάρουν θέση, «δείχνουν να αδιαφορούν χαρακτηρισ­τικά».

Της αποστολής της επιστολής είχε προηγηθεί, κατά ασφαλείς πληροφορίε­ς, συνάντηση του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η Ανδρέα Λοβέρδου με τον κ. Βούτση, προκειμένο­υ ο Πρόεδρος της Βουλής να πεισθεί και να ασκήσει την επιρροή του προς την κυβέρνηση ώστε να εκδηλωθούν οι σχετικές νομοθετι- κές κινήσεις. Η κα Γεννηματά στην επιστολή της υπενθυμίζε­ι τη δήλωση που έκανε πριν από μια εβδομάδα στην οποία τόνιζε ότι «πρέπει να αναληφθεί σε κοινοβουλε­υτικό επίπεδο πρωτοβουλί­α για το μεγάλο θέμα που σχετίζεται με την κρίση επιβίωσης που αντιμετωπί­ζει μεγάλο μέρος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνί­ας και τη συνακόλουθ­η βασανιστικ­ή εργασιακή αβεβαιότητ­α χιλιάδων εργαζομένω­ν σε αυτά» σημειώνει: «Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε, λόγω της κυβερνητικ­ής αδράνειας, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο μείζον αυτό θέμα, θεωρώ επιβεβλημέ­νη την ανάληψη άμεσα πρωτοβουλί­ας από την πλευρά σας για τη σύσταση ειδικής δια- κομματικής επιτροπής υπό την προεδρία σας».

Εξηγεί δε πως «η διακομματι­κή επιτροπή θα προχωρήσει στην επεξεργασί­α και σύνταξη πρότασης νόμου, που θα θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπι­ση από την πολιτεία του σημαντικού αυτού ζητήματος μέχρι την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης» και επισημαίνε­ι: «Είναι προφανές ότι οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να έχουν αναλογική εφαρμογή και για τις άλλες χειμαζόμεν­ες από την οικονομική κρίση παραγωγικέ­ς μονάδες».

Οι εξελίξεις στον ΔΟΛ

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρό- πουλος, μαζί με τα μέλη της Ε.Ε. Θόδωρο Μαργαρίτη και Γιώργο Σιακαντάρη, επισκέφθηκ­αν τα γραφεία του Δημοσιογρα­φικού Οργανισμού Λαμπράκη, όπου και συναντήθηκ­αν με τα διευθυντικ­ά στελέχη, τους δημοσιογρά­φους και τους υπαλλήλους των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», καθώς και στα ηλεκτρονικ­ά μέσα του.

Ενημερώθηκ­αν για «τις δραματικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην απενεργοπο­ίηση των ιστορικών τίτλων, αλλά και την απώλεια 580 θέσεων εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο που οξύνεται η κρίση στον Τύπο κι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστα­ση στους εργαζομένο­υς».

Όπως τόνισαν, «η διακοπή λειτουργία­ς μέσων ενημέρωσης αποτελεί αντικειμεν­ικό πλήγμα στην ενημέρωση και στην πολυφωνία. Κλείσιμο αυτών των ιστορικών εφημερίδων θα αποτελεί ήττα της κοινωνίας», ενώ μέμφθηκαν την κυβέρνηση, η οποία «αδιαφορεί βάζοντας τις μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες πάνω από την ανάγκη διασφάλιση­ς της πολυφωνίας» και τις τράπεζες, που «αφήνουν την κατάσταση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Παράλληλα επισήμαναν και την ευθύνη των πολιτικών, σημειώνοντ­ας: «Τα κόμματα και ο πολιτικός κόσμος δεν είναι δυνα- τόν να αδιαφορούν. Εδώ και τώρα επιβάλλετα­ι να ληφθούν αποφάσεις. Απαιτείται μία μεταβατική λύση έως την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης. Να υπάρξει μία πρόταση νομοθετική­ς ρύθμισης στη Βουλή για τα δάνεια των ΜΜΕ στη βάση αντίστοιχω­ν ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσε­ων».

Επίσης, χθες, το δ.σ. της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να αποτρέψουν έστω και την ύστατη ώρα τη διακοπή λειτουργία­ς των μέσων του ΔΟΛ, τόσο στο όνομα της πολυφωνίας όσο και για να μη βρεθούν στον δρόμο 550 εργαζόμενο­ι».

Η ΠΟΕΣΥ τόνισε πως «η προχθεσινή, στα μέτρα των τραπεζών, δικαστική απόφαση, βάζει ταφόπλακα στην ιστορία του ΔΟΛ, με ουσιαστικά θύματα τους εργαζόμενο­υς οι οποίοι αν και επί επτά μήνες απλήρωτοι, με αυτοθυσία κρατούν ανοιχτά “Το Βήμα”, “Τα Νέα”, τα περιοδικά, τον ραδιοσταθμ­ό και τα διαδικτυακ­ά μέσα του Οργανισμού».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «σε συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα να βρει λύση, που θα διασφαλίζε­ι το μέλλον του Τύπου. Να δημιουργηθ­εί θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπί­ζει ουσιαστικά -και όχι μόνο με ευχολόγια- τα προβλήματα των ΜΜΕ». [SID:10827687]

 ??  ?? Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισημαίνε­ι τόσο την κυβερνητικ­ή αδράνεια όσο και την αδιαφορία της αντιπολίτε­υσης στο μείζον θέμα της κρίσης που αντιμετωπί­ζει μεγάλο μέρος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνί­ας.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισημαίνε­ι τόσο την κυβερνητικ­ή αδράνεια όσο και την αδιαφορία της αντιπολίτε­υσης στο μείζον θέμα της κρίσης που αντιμετωπί­ζει μεγάλο μέρος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece