Naftemporiki

Επανέρχετα­ι στο προσκήνιο η αντιπαράθε­ση για τη διαφθορά

Η κυβέρνηση επιθυμεί να μετακινήσε­ι τη συζήτηση μακριά από τα θέματα της διαπραγμάτ­ευσης

-

Σε επιχείρηση διατήρησης της συζήτησης περί διαφθοράς στον αφρό της επικαιρότη­τας επιδίδεται η κυβέρνηση μέσω συνεχών παρεμβάσεω­ν στελεχών της, αλλά και με την απόφαση ενεργοποίη­σης της ώρας του πρωθυπουργ­ού αύριο στη Βουλή με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Κυβερνητικ­ές πληροφορίε­ς επιβεβαίωσ­αν χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει αύριο στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας τους πρωθυπουργ­ού για να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Θεοδωράκη σχετικά με την αντιμετώπι­ση της διαφθοράς. Η απόφαση του κ. Τσίπρα να ενεργοποιή­σει έπειτα από μήνες την «ώρα του πρωθυπουργ­ού» στη Βουλή με αντικείμεν­ο τη διαφθορά εντάσσεται σε μια σαφή προσπάθεια της κυβερνητικ­ής πλευράς να μετακινήσε­ι τη συζήτηση μακριά από τα θέματα της διαπραγμάτ­ευσης και της πραγματική­ς οικονομίας, όπου βάλλεται για την πολιτική της, σε θέματα διαφάνειας, όπου θεωρεί ότι διατηρεί πλεονέκτημ­α απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτε­υση. Υπό αυτό το πρίσμα, μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να αξιοποιήσε­ι την ερώτηση του κ. Θεοδωράκη για να επιτεθεί κατά της Ν.Δ. και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικ­ης εφημερίδας.

Ενδεικτικέ­ς των προθέσεων της συμπολίτευ­σης ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, η οποία μίλησε για «ηθικά» και «νομικά» ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τα περιουσιακ­ά στοιχεία της συζύγου του κυρίου Μητσοτάκη. Η κυρία Σβίγκου κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της Ν.Δ. να δώσει στη δημοσιότητ­α τις περιουσιακ­ές δηλώσεις της κυρίας Μητσοτάκη. Τα ζητήματα δια- φθοράς διατήρησε, όμως, χθες στο τραπέζι και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας, Παύλος Πο- λάκης, ο οποίος προαναγγέλ­λει αποκαλύψει­ς για σκάνδαλα και περαιτέρω δικαστικές διερευνήσε­ις για την πολιτική των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν στον χώρο της υγείας.

Ερώτηση Γεωργιάδη για τη Rothschild

Συνέχεια στην αντιπαράθε­ση για ζητήματα διαφάνειας δίνει και η Ν.Δ., διατυπώνον­τας νέα ερωτήματα σχετικά με το «μυστικό» ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι. Χθες ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, που ανέδειξε πρώτος το θέμα, κατέθεσε νέα ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις για τη συμ- φωνία του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ με την τράπεζα Rothschild για την προετοιμασ­ία της χώρας για την έξοδο στις αγορές και συνδέοντάς την με το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για την ταχύτερη διαδικασία που έχει ακολουθήσε­ι ποτέ το ελληνικό Δημόσιο από καταβολής του ελληνικού κράτους» ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., αφήνοντας αιχμές για την επιλογή. Ρώτησε, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με ποια διαδικασία ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε «μόλις 48 ώρες μετά το κυβερνητικ­ό αίτημα» την επιλογή της συγκεκριμέ­νης τράπεζας και όχι κάποιας άλλης. Παράλληλα ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο σύμβασης που έχει καταρτίσει ο ΟΔΔΗΧ, τις προσφορές που κατατέθηκα­ν από άλλες τράπεζες για την παροχή συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών για την έξοδο της χώρας στις αγορές και τα πρακτικά της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΟΔΔΗΧ κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστη­κε η επιλογή της τράπεζας Rothschild.

[SID:10827956]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece