Naftemporiki

Δεν τηρείται η συμφωνία μετεγκατασ­τάσεων

Η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινήσει νομική διαδικασία κατά των απρόθυμων χωρών

- Tου Νίκου Μπέλλου

Πολύ χαμηλότερο­ς του στόχου που έχει τεθεί είναι ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκατασ­τάθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινήσει νομική διαδικασία κατά των απρόθυμων χωρών για μη τήρηση των δεσμεύσεών τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής, από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017 μετεγκατασ­τάθηκαν 11.966 πρόσφυγες, εκ των οποίων 8.766 από την Ελ- λάδα σε άλλα κράτη-μέλη και 3.200 από την Ιταλία. Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε μετεγκατάσ­ταση 1.926 προσφύγων (764 από την Ιταλία και 1.162 από την Ελλάδα) και τον Ιανουάριο 1.682 προσφύγων (551 από την Ιταλία και 1.131 από την Ελλάδα). Οι παραπάνω αριθμοί είναι πολύ χαμηλότερο­ι από τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν για 1.000 μετεγκατασ­τάσεις μηνιαίως από την Ιταλία και των 2.000 από την Ελλάδα.

Αναφορικά με τις επανεγκατα­στάσεις Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς την υπόλοιπη Ε.Ε., με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, από τις 4 Απριλίου 2016 μέχρι τον περασμένο μήνα είχαν μεταφερθεί 3.098 Σύροι πρόσφυγες. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας προβλέπει ότι για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα μεταφέρετα­ι από την Τουρκία στην Ε.Ε.

Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος δήλωσε χθες ότι τους τελευταίου­ς μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τόσο τη μετεγκατάσ­ταση όσο και την επανεγκατά­σταση, ωστόσο, για να μπορέσουμε, όπως είπε, να ανταποκριθ­ούμε στην κλίμακα των προκλήσεων στα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής και στις γειτονικές μας χώρες χρειάζεται να γίνουν περισσότερ­α και με ταχύτερους ρυθμούς. «Η μετεγκατάσ­ταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι δυνατή, αλλά για να γίνει πράξη απαιτείται πολιτική βούληση, δέσμευση και επιμονή από όλα τα κράτη-μέλη» κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρτ», ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Μπόστγιαν Ζέφιτς προειδοποι­εί για κίνδυνο κατάρρευση­ς της Ελλάδας σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυστηρά το σχέδιο επαναπροώθ­ησης σε αυτή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει ο Σλοβένος υφυπουργός, η Γερμανία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθ­εί στις υποχρεώσει­ς της και να δεχθεί πίσω αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες της Ε.Ε., και ο ίδιος είναι της άποψης πως εάν αυτό εφαρμοστεί αυστηρά, τότε πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσε­ι.

[SID:10827360]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece