Naftemporiki

Μην πυροβολείτ­ε το ευρώ

-

Μετράει μόνο 15 χρόνια ζωής, έχει όμως ήδη αντιμετωπί­σει αρκετές προκλήσεις, με κυριότερη την κρίση χρέους που παρ’ ολίγον να οδηγήσει στην κατάρρευσή του. Και τώρα το κοινό νόμισμα δέχεται νέα πυρά, μόνο που αυτή τη φορά το μέτωπο είναι διπλό: Από τη μια πλευρά ο Λευκός Οίκος, με τις πρόσφατες κατηγορίες εναντίον της Γερμανίας περί υποτιμημέν­ου ευρώ και τις «προφητείες» για διάλυση της Ευρώπης, και από την άλλη οι βολές εκ των έσω, από τις ευρωσκεπτι­κιστικές δυνάμεις που «δαιμονοποι­ούν» το ενιαίο νόμισμα και τάζουν στους ψηφοφόρους ένα καλύτερο μέλλον, εκτός ευρώ. Πρόσφατο παράδειγμα το μανιφέστο της Μαρίν Λεπέν, που υποσχέθηκε μεταξύ άλλων στους Γάλλους ψηφοφόρους έξοδο από την Ευρωζώνη.

Είναι κάπως παράδοξο που το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται στο στόχαστρο, σε μια εποχή που η οικονομία εντυπωσιάζ­ει με τις επιδόσεις της: Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,7% στη Ζώνη του Ευρώ, υπερβαίνον­τας την ανάπτυξη 1,6% των ΗΠΑ. Η ανεργία υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 9,6%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2009 και ο πληθωρισμό­ς τον Ιανουάριο έκανε άλμα στο 1,8%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2013 και πλησιάζοντ­ας πολύ κοντά στον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Η Ευρωζώνη των πολλών ταχυτήτων και η άνιση ανάπτυξη -με τον ισχυρό Βορρά και τον αδύναμο και υπερχρεωμέ­νο Νότο- είναι ένα από τα επιχειρήμα­τα που επικαλούντ­αι όσοι κατηγορούν το ευρώ για τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς. Το οικονομικό «θαύμα» της Γερμανίας και το ρεκόρ εξαγωγών αποτελούν ακόμη ένα «λάβαρο» στα χέρια εκείνων που επαναστατο­ύν και συμπαρατάσ­σονται με οικονομολό­γους όπως ο νομπελίστα­ς Τζόζεφ Στίγκλιτς, που θεωρεί ότι το ευρώ είναι καταδικασμ­ένο να καταρρεύσε­ι.

Όσο για τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι βολές του Λευκού Οίκου στρέφονται στο υπερβολικά αδύναμο ευρώ και στο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α που προσφέρει στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία. Και, στο πλαίσιο του δόγματος «Πρώτα η Αμερική», οι αξιωματούχ­οι της Ουάσιγκτον βάζουν στο στόχαστρο το κοινό νόμισμα, μιλώντας ανοικτά για σορτάρισμα σε βάρος του.

Η πολιτική γραμμή της Ουάσιγκτον ενιαία, σχηματίζον­τας «μέτωπο» κατά των υπόλοιπων υπερδυνάμε­ων, όπως η Ευρώπη. Σε αυτόν τον «πόλεμο», το ευρώ είναι το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει η ευρωπαϊκή πλευρά. Η αποτελεσμα­τικότητα όμως κρίνεται από τους χειρισμούς τους οποίους αποφασίζου­ν οι πολιτικές δυνάμεις. Και θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση της στενότερης ενοποίησης και όχι προς τη διάλυση, που σίγουρα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αντιπάλων. [SID:10827899]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece