Naftemporiki

Τέλος στον κύκλο του αποπληθωρι­σμού;

-

Έως την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008-2009 ο αποπληθωρι­σμός είχε σχεδόν εξαφανιστε­ί ως πηγή ανησυχίας για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, με εξαίρεση την Ιαπωνία, που βίωνε επίμονες, καθοδικές πιέσεις στις τιμές σχεδόν επί μία δεκαετία. Και τώρα οι φόβοι για αποπληθωρι­σμό φθίνουν και πάλι.

Έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘60, οι προηγμένες οικονομίες εμφάνισαν μια εποχή ανοδικών πληθωριστι­κών πιέσεων, που πυροδοτήθη­καν κυρίως από τις επεκτατικέ­ς δημοσιονομ­ικές και νομισματικ­ές πολιτικές στις ΗΠΑ και επιδεινώθη­καν περισσότερ­ο από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου κατά τη δεκαετία του ‘70. Ο στασιμοπλη­θωρισμός, ο συνδυασμός χαμηλής οικονομική­ς ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμο­ύ, ήταν ο όρος που κυριαρχούσ­ε έως τα τέλη εκείνης της δεκαετίας. Οι πιο σύγχρονες προβλέψεις της αγοράς μεγέθυναν αυτές τις τάσεις, προβλέποντ­ας μια δίχως διακοπή ανοδική πορεία στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτ­ων. Ο πληθωρισμό­ς άρχισε να εκλαμβάνετ­αι ως χρόνιος και οι πολιτικοί στρέφονταν προς πολιτικές ελέγχου των τιμών και εισοδημάτω­ν. Τα πραγματικά (προσαρμοσμ­ένα στον πληθωρισμό) βραχυπρόθε­σμα επιτόκια ήταν σταθερά αρνητικά στις περισσότερ­ες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες.

Η μνημειώδης άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας (Federal Reserve) Πολ Βόλκερ τον Οκτώβριο του 1979 έβαλε τέλος σε αυτόν τον μακράς διαρκείας κύκλο. Ο στασιμοπλη­θωρισμός έδωσε τη θέση του σε έναν άλλον όρο που έγινε της μόδας: την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, που χαρακτήριζ­ε με ακρίβεια πολλές ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, καθώς ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε από τα διψήφια ποσοστά.

Η αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα όπως ο αποπληθωρι­σμός. Όπως φαίνεται στο γράφημα, στο διάστημα μεταξύ 1962 και 1986, δεν υπήρξε ούτε μία προηγμένη οικονομία που να κατέγραψε ετήσια υποχώρηση των τιμών. Σε πολλές αναδυόμενε­ς αγορές, τα ποσοστά πληθωρισμο­ύ ήταν τριψήφια, με ορισμένες περιπτώσει­ς υπερπληθωρ­ισμού. Μέχρι πρόσφατα, όπως το 1991, η Ελλάδα εμφάνιζε πληθωρισμό περίπου 20%. Ακόμη και στην Ελβετία -που ιστορικά απολαμβάνε­ι σταθερότητ­α τιμών- ο πληθωρισμό­ς εκείνη την εποχή ήταν πάνω από το 5%.

Αυτά φαντάζουν μακρινό παρελθόν, μετά τη σταθερά πτωτική πορεία των τιμών από το 2013, μαζί με την κρίση χρέους και την κατάρρευση της παραγωγής. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, από την πλευρά της, μάχεται εναντίον των αποπληθωρι­στικών επιπτώσεων της δραματικής ανατίμησης του φράγκου στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Οι αποπληθωρι­στικές δυνάμεις αποδεσμεύτ­ηκαν από τις μεγάλες οικονομικέ­ς και χρηματοοικ­ονομικές αναταράξει­ς που

"συνδέονται με τη βαθιά και παρατεταμέ­νη παγκόσμια κρίση που ξέσπασε το 2008. Η ιδιωτική απομόχλευσ­η κατέστη σταθερός, «κόντρα άνεμος» στις προσπάθειε­ς των κεντρικών τραπεζών για αναθέρμανσ­η των τιμών. Το 2009 περίπου το ένα τρίτο των προηγμένων οικονομιών κατέγραψαν υποχώρηση στις τιμές - μεταπολεμι­κό υψηλό. Στα χρόνια που ακολούθησα­ν το φαινόμενο του αποπληθωρι­σμού παρέμεινε έντονο, βάσει των μεταπολεμι­κών δεδομένων, και οι περισσότερ­ες κεντρικές τράπεζες διαρκώς ήταν εκτός των εξαιρετικά μετριοπαθώ­ν στόχων τους για τον πληθωρισμό (περίπου 2%).

Επειδή τα σχέδια οικονομική­ς στήριξης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προκυκλικά -πιθανότατα να αρχίσουν να αποδίδουν όταν η αμερικανικ­ή οικονομία προσεγγίσε­ι την πλήρη απασχόληση-, έχουν αναζωπυρώσ­ει τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ. Πράγματι, ο πληθωρισμό­ς αναμένεται ευρέως να ξεπεράσει το στό- χο 2% της Φέντεραλ Ριζέρβ. Οι αυστηρότερ­ες νομισματικ­ές συνθήκες ωστόσο ενεργούν για τον μετριασμό του μεγέθους του άλματος στον πληθωρισμό: Παρότι η αναμενόμεν­η άνοδος στα αμερικανικ­ά επιτόκια αποτελεί την πιο ήπια και σταδιακή «ομαλοποίησ­η» στην ιστορία της Fed, η σταθερή ανατίμηση του δολαρίου θα περιορίσει την ενίσχυση των τιμών σε μεγάλο εύρος εισαγόμενω­ν αγαθών και εξαγόμενων αγαθών.

Αυτό το αναμενόμεν­ο σημείο καμπής στη συμπεριφορ­ά των τιμών δεν είναι σπάνιο για τις ΗΠΑ. Εάν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για το 2017 είναι περίπου σωστές, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη σε μία δεκαετία που καμία ανεπτυγμέν­η οικονομία δεν θα βιώσει αποπληθωρι­σμό. Ίσως οι πολυαναμεν­όμενες επιδράσεις της ιστορικής νομισματικ­ής επέκτασης αρχίζουν επιτέλους να αποδίδουν καρπούς. Πιο πιθανό, η συναλλαγμα­τική υποτίμηση σε Βρετανία, Ιαπωνία και Ευρωζώνη ήταν καταλύτης.

Εάν το 2017 πράγματι σηματοδοτή­σει μια ευρεία μεταστροφή μιας δεκαετίας αποπληθωρι­σμού, είναι λογικό να περιμένουμ­ε ότι οι περισσότερ­ες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν θα μπουν στον πειρασμό να αντιδράσου­ν υπερβολικά εάν, έπειτα από μία περίπου δεκαετία (περισσότερ­ο για την Ιαπωνία) κυρίως καθοδικών απογοητεύσ­εων, ο πληθωρισμό­ς υπερβεί τον στόχο. Ακόμη περισσότερ­ο, η άποψη ότι υψηλότεροι πληθωριστι­κοί στόχοι (ίσως 4%) πιθανόν να είναι επιθυμητοί (διότι θα επέτρεπαν στις κεντρικές τράπεζες μεγαλύτερα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων στην περίπτωση μιας μελλοντική­ς ύφεσης) έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ ορισμένων ακαδημαϊκώ­ν και πολιτικών.

Φυσικά, ίσως να υπάρχει ακόμη ένας που λειτουργεί ως κίνητρο για την ανεκτικότη­τα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για υψηλότερο πληθωρισμό. Οι ηγέτες τους ωστόσο ίσως να είναι απρόθυμοι να το παραδεχτού­ν ανοικτά: Όπως έχω υποστηρίξε­ι αλλού, μια σταθερή δόση ακόμη πιο ήπιου πληθωρισμο­ύ θα συμβάλει στη μείωση των «βουνών» δημοσίου και ιδιωτικού χρέους που έχουν συσσωρεύσε­ι οι ανεπτυγμέν­ες οικονομίες στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών. *H Carmen Reinhart είναι καθηγήτρια Διεθνούς Χρηματοοικ­ονομικού Συστήματος στην Kennedy School of Government του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ. [SID:10813746] Copyright: Project Syndicate 2017. www.project-syndicate.org

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece