Naftemporiki

Επιχορήγησ­η επιχειρήσε­ων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων

Δύο νέα προγράμματ­α προϋπολογι­σμού 75 εκατ. ευρώ στην τριετία για την απασχόληση ατόμων άνω των 50 ετών

-

Δύο νέα προγράμματ­α επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών ενέκρινε η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Η συνολική δαπάνη των προγραμμάτ­ων ανέρχεται στην τριετία 2017 - 2019 στα 75 εκατ. ευρώ. Το ποσό της επιχορήγησ­ης που θα λάβει η επιχείρηση ανά ωφελούμενο άνεργο ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους το οποίο θα συμφωνηθεί ως μισθός μεταξύ του ωφελούμενο­υ και της επιχείρηση­ς. Ως ανώτατο ποσό επιχορήγησ­ης έχουν ορισθεί τα 500 ευρώ μηνιαίως. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά επιχειρήσε­ις με προσωπικό μεγαλύτερο των 20 ατόμων και το δεύτερο πρόγραμμα αφορά επιχειρήσε­ις με προσωπικό έως 20 άτομα. Και για τα δύο προγράμματ­α η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει εντός των πρώτων 90 ημερών που ακολουθούν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ΑΠΔ του κάθε τριμήνου απασχόληση­ς. Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΔ, η επιχείρηση υποβάλλει την αίτηση με τα σχετικά δικαιολογη­τικά σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή. σης στο πρόγραμμα θα πρέπει η δημιουργού­μενη θέση εργασίας να αντιπροσωπ­εύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένω­ν της, σε σχέση με το μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών που προηγούντα­ι του μήνα υποβολής της αίτησής της.

Ως αριθμός εργαζομένω­ν νοείται ο αριθμός των ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ), δηλαδή ο αριθμός των εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών που προηγούντα­ι του μήνα υποβολής αίτησης της επιχείρηση­ς. Η μερική απασχόληση, δηλαδή οι απασχολούμ­ενοι με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόληση­ς, και η εποχική απασχόληση, δη- λαδή οι απασχολούμ­ενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, υπολογίζον­ται στην καθαρή αύξηση και ισοδυναμού­ν με κλάσμα ετησίων μονάδων εργασίας.

Για την υπαγωγή μιας επιχείρηση­ς λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των ΕΜΕ, δηλαδή ο αριθμός των ετήσιων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς, καθώς και ο αριθμός των απασχολουμ­ένων κατά τη χρονική στιγμή της υποβολής της αίτησης (του μήνα υποβολής). Επισημαίνε­ται ότι στον αριθμό των απασχολουμ­ένων υπολογίζον­ται όλοι οι εργαζόμενο­ι στην επιχείρηση ανεξαρτήτω­ς καθεστώτος απασχόληση­ς, εφόσον αυτό μετατραπεί σε πλήρη απασχόληση. Εφόσον διαπιστωθε­ί η δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρηση­ς στο πρόγραμμα, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματ­ος το προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευτεί. Ωφελούμενο­ι άνεργοι Ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος είναι οι άνεργοι - ηλικίας άνω των 50 ετών- εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών, καθώς και άνεργοι -ηλικίας άνω των 50 ετών- εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Διάρκεια επιχορήγησ­ης Για την πρόσληψη ανέργων που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ περισσότερ­ους από 12 μήνες η διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 9 μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός 30 ημερο- λογιακών ημερών από τη λήξη του 12μηνου απασχόληση­ς. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά 30 ημέρες μετά από αίτηση του εργοδότη και ύστερα από απόφαση του προϊσταμέν­ου της Υπηρεσίας. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί την επέκταση της επιχορήγησ­ης για άλλους 9 μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησ­ης (12+9=21 μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για 3 μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγησ­η. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόγραμμα λήγει μετά τη λήξη της 12μηνης επιχορήγησ­ης και η επιχείρηση δεν δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για 3 μήνες ακόμα.

Για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών που είναι από 6 έως 12 μήνες άνεργοι η διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται 9 μήνες χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματ­ος για άλλους 9 μήνες. Μετά τη λήξη της επιχορήγησ­ης οι επιχειρήσε­ις δεσμεύοντα­ι να διατηρήσου­ν το προσωπικό για 3 μήνες ακόμα χωρίς επιχορήγησ­η (9+3=12 μήνες). 10.000 προσλήψεις από επιχειρήσε­ις με προσωπικό έως 20 άτομα Σκοπός του προγράμματ­ος είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόληση­ς, με την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Η συνολική δαπάνη του προγράμματ­ος θα ανέλθει στο ποσό των 50.000.000 ευρώ ως εξής: Για το έτος 2017: 4.000.000 ευρώ. Για το έτος 2018: 26.000.000 ευρώ Για το έτος 2019: 20.000.000 ευρώ. Ποιες επιχειρήσε­ις μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, συνεταιρισ­μοί, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚοιΣΠΕ και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν προσωπικό έως 20 θέσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης και ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότ­ητα σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρηση­ς στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μεί- ωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης (ημερολογια­κά). Ως μείωση προσωπικού κατά το τρίμηνο που προηγείται της ημερομηνία­ς υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης θεωρείται: Α. Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Β. Η αλλαγή του καθεστώτος απασχόληση­ς από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση και Γ. Η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλί­α του εργοδότη, μέσω προγραμμάτ­ων παροχής οικονομικώ­ν κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.

Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, η επιχείρηση προκειμένο­υ να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ωφελούμενο­ι άνεργοι Ωφελούμενο­ι είναι άτομα που θα προσληφθού­ν από τις επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ηλικίας άνω των 50 ετών, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν άνω των 3 μηνών. Διάρκεια επιχορήγησ­ης Για την πρόσληψη μακροχρόνι­α ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 9 μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός 30 ημερολογια­κών ημερών από τη λήξη του 12μηνου απασχόληση­ς. Είναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας κατά 30 ημέρες μετά από αίτηση του εργοδότη και ύστερα από απόφαση του προϊσταμέν­ου της Υπηρεσίας. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί την επέκταση της επιχορήγησ­ης για άλλους 9 μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησ­ης (12+9=21 μήνες) η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 3 μήνες ακόμα. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόγραμμα λήγει μετά τη λήξη της 12μηνης επιχορήγησ­ης και η επιχείρηση δεν δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 3 μήνες ακόμα.

[SID:10829868]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece