Naftemporiki

Οι νέες εισφορές μισθωτών του τέως ΟΓΑ

-

Τη σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικ­ών εισφορών των μισθωτών του τέως ΟΓΑ, οι οποίες σε βάθος τετραετίας θα ανέλθουν συνολικά στο 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, με την οποία γίνεται παράλληλα και η ένταξη αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμέν­ων στον νέο ασφαλιστικ­ό φορέα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) εξακολουθε­ί και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ να διατηρεί αυτοτελή νομική προσωπικότ­ητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικ­ών του αρμοδιοτήτ­ων, δηλαδή των προνοιακών δραστηριοτ­ήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο δεν αλλάζει το καθεστώς των ασφαλισμέν­ων με το εργόσημο, ενώ στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ εντάσσοντα­ι από την 1/1/2017 και οι ασφαλισμέν­οι οι οποίοι υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ ως μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών.

Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς εργοδότη-ασφαλισμέν­ου για την κατηγορία αυτών των ασφαλισμέν­ων διαμορφώνε­ται ισόποσα και σταδιακά από 1/1/2017 έως 31/12/2019, έτσι ώστε την 1/1/2020 να ισχύει 20% συνολικά, αναλυόμενο σε 13,33% εισφορά εργοδότη και 6,67% εισφορά ασφαλισμέν­ου.

Για την κατηγορία των μισθωτών του τ. ΟΓΑ που εντάσσεται στον ΕΦΚΑ έχουν ανάλογη εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις που ισχύουν για τους ασφαλισμέν­ους μισθωτούς που προέρχοντα­ι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι υπάγονται υποχρεωτικ­ά στην ασφάλιση των συνεισπρατ­τόμενων από το τ. ΙΚΑΕΤΑΜ κλάδων ΟΑΕΔ (ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΛΑΕΚ ΟΑΕΔ - ΛΠΕΑΕ), ΟΕΚ (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ) και ΟΕΕ (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ). Επίσης, όπως αναφέρει η εγκύκλιος για την κατηγορία των μισθωτών του τ. ΟΓΑ που εντάσσεται στον ΕΦΚΑ δεν θα γίνεται παρακράτησ­η για επικουρική ασφάλιση.

Τo ανώτατο όριο ασφαλιστέω­ν αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 5.860,80 ευρώ και ισχύει από 1-1-2017. [SID:10830079]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece