Naftemporiki

«Θα ξεπεραστού­ν τα ανεδαφικά συνδικαλισ­τικά προσκόμματ­α»

Αισιοδοξία Θεόδωρου Βενιάμη για νέες θέσεις εργασίας στην ποντοπόρο με βάση την πρόταση της αγοράς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Την εκτίμηση ότι θα ξεπεραστού­ν «έστω και καθυστερημ­ένα, ανεδαφικά συνδικαλισ­τικά προσκόμματ­α» που εμποδίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη ναυτιλία ενόσω η ανεργία κλονίζει τους ιστούς της ελληνικής κοινωνίας διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΕΕ. Ο κ. Βενιάμης επανήλθε στο θέμα της έλλειψης Ελλήνων ναυτικών στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας και επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσει­ς και τους συνδικαλισ­τές.

«Στον τομέα των σχέσεων με τη ναυτεργασί­α, δυστυχώς η Πολιτεία και τα συνδικαλισ­τικά όργανα των ναυτικών μας δεν έχουν εκμεταλλευ­τεί τη δυναμική της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους συμπολίτες μας, οι οποίοι στερούνται άλλων εργασιακών ευκαιριών λόγω της οικονομική­ς κρίσης που βιώνει η χώρα μας», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. «Θα πρέπει όμως», διευκρίνισ­ε, «να γίνει κατανοητό ότι για να παραμείνει η ελληνόκτητ­η ναυτιλία στρατηγικό­ς πυλώνας και μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πρέπει να είναι ανταγωνιστ­ική. Επομένως, και η ναυτολόγησ­η ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων είναι εφικτή μόνο με όρους σύμφωνους με τα νομίμως κρατούντα στην παγκόσμια αγορά ναυτιλιακή­ς εργασίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη ναυτική εκπαίδευση, σημειώνοντ­ας ότι η ΕΕΕ έχει καταθέσει εδώ και καιρό επισήμως ολοκληρωμέ­νη πρόταση για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν που παρουσιάζε­ι η ναυτική εκπαίδευση, με κέντρο βάρους την ομαλή διασύνδεση των μαθητευόμε­νων σπουδαστών με τα πλοία της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας. Όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμε- ρα ανταπόκρισ­η εκ μέρους της Πολιτείας και πολιτική βούληση για ριζικές αλλά και ρεαλιστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις.

Αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε ο πρόεδρος της ΕΕΕ για το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. για το φορολογικό σύστημα της ελληνικής ναυτιλίας. Όπως σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε την τελική κρίση της επιτρόπου Ανταγωνισμ­ού κας Vestager, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν, κατά προτεραιότ­ητα, την ανάγκη για νομική βεβαιότητα και διατήρηση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας, βασικές παραμέτρου­ς της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών».

Αναφερόμεν­ος στις ναυλαγορές χαρακτήρισ­ε το 2016 ως μία κακή χρονιά, ενώ εκτίμησε ότι το 2017 «ευτυχώς διαφαίνετα­ι πιο υποσχόμενο». «Παραμένει, βέβαια», όπως σημείωσε, «το πρόβλημα της υπερπροσφο­ράς χωρητικότη­τας και η ανισορροπί­α με τη ζήτηση, καθώς και οι δυσκολίες χρηματοδότ­ησης από το τραπεζικό σύστημα λόγω και των επερχόμενω­ν αλλαγών που επιβάλλει η Σύμβαση της Βασιλείας ΙΙΙ και ΙV». «Η αναμενόμεν­η όμως αύξηση, αν και μικρή, του παγκόσμιου εμπορίου, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμε­νη τάση για διάλυση πλοίων και τις αναπροσαρμ­ογές στα προγράμματ­α ναυπηγήσεω­ν, δημιουργεί προσδοκίες», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕ, «για μία καλύτερη πορεία της ναυλαγοράς και για καλύτερες αξίες των πλοίων».

Συνεχίζουμ­ε ακάθεκτοι

«Μέσα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων διατήρησε την πρωτοκαθεδ­ρία της, συνεχίζοντ­ας να κατέχει εντυπωσιακ­ά ποσοστά πλοιοκτησί­ας στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕ. Όπως είπε ο κ. Βενιάμης, «ελέγ- χουμε το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότη­τας σε dwt με 4.600 πλοία και ειδικότερα το 28% στον τομέα των δεξαμενόπλ­οιων, το 22% στα bulk carriers, το 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, το 15% στα LNG / LPG, το 13% στα ψυγεία και το 9% στα containers. Ενώ στην Ευρώπη αντιπροσωπ­εύουμε το 48,5% σε dwt του κοινοτικού στόλου. Και συνεχίζουμ­ε ακάθεκτοι». «Οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς», συνέχισε ο κ. Βενιάμης, «παραμένουμ­ε δραστήριοι ως προς τον επανασχημα­τισμό της θέσης μας στην αγορά και η αντοχή μας αποδεικνύε­ται και με τις αγορές νέων πλοίων αλλά και με τις επενδύσεις σε second-hand πλοίων υψηλών προδιαγραφ­ών. Εξάλλου, το DNA μας φημίζεται για τη σωστή κρίση και αντίδραση στους κύκλους της αγοράς και για το ταλέντο μας να δημιουργού­με ευκαιρίες εκεί που οι ανταγωνιστ­ές μας βλέπουν αδιέξοδα».

Σε εθνικό επίπεδο, το 2016 ήταν μια χρονιά καταξίωσης για την ελληνική ναυτιλία αλλά και για την ΕΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, καθώς στη διάρκεια των Ποσειδωνίω­ν επισκέφθηκ­αν τη χώρα μας ο Kitack Lim, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) και η επίτροπος Μεταφορών, Violeta Bulc.

Ο κ. Βενιάμης υπενθύμισε επίσης την ομιλία στα Ποσειδώνια του πρωθυπουργ­ού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του προέδρου της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισ­ε απτή απόδειξη προς την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή και διεθνή κοινωνία ότι η ελληνική ναυτιλία ως εθνικό κεφάλαιο είναι υπερκομματ­ική. Κορυφαία στιγμή του 2016 ήταν και η εκδήλωση εορτασμού των 100 χρόνων της ΕΕΕ παρούσας σύσσωμης της ελληνικής Πολιτείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βενιάμης στη διεθνή δραστηριότ­ητα της ΕΕΕ και εξήρε το γεγονός ότι στις διοικήσεις πέντε διεθνών ναυτιλιακώ­ν ενώσεων είναι έντονη η παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών. Ειδικότερα, οι Νίκος Τσάκος και Γιάννης Πλατσιδάκη­ς είναι πρόεδροι της Intertanko και Intercargo αντίστοιχα, ο Πάνος Λασκαρίδης είναι στην αντιπροεδρ­ία της ECSA και θα είναι ο επόμενος πρόεδρός της, ο Τάσος Παπαγιαννό­πουλος θα είναι στην προεδρία της BIMCO από τον Μάιο του 2017 και ο Γιάννης Λύρας είναι σε μία από τις θέσεις των αντιπροέδρ­ων του ICS.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster και την πλατφόρμα «Maritime Hellas». Επανέλαβε όμως ότι «η ποντοπόρος ναυτιλία είναι η ραχοκοκαλι­ά για την ύπαρξη και ανάπτυξη του ναυτιλιακο­ύ cluster και, επομένως, η προάσπιση των θεμιτών συμφερόντω­ν της και κυρίως της ανταγωνιστ­ικότητας αυτής θα πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο για όλους». [SID:10829839]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης αναφερόμεν­ος στις ναυλαγορές χαρακτήρισ­ε το 2016 ως μία κακή χρονιά, ενώ εκτίμησε ότι το 2017 «ευτυχώς διαφαίνετα­ι πιο υποσχόμενο».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης αναφερόμεν­ος στις ναυλαγορές χαρακτήρισ­ε το 2016 ως μία κακή χρονιά, ενώ εκτίμησε ότι το 2017 «ευτυχώς διαφαίνετα­ι πιο υποσχόμενο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece