Naftemporiki

Απαλλαγή από ΦΠΑ

-

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπήγησης ενός πλοίου θα κρίνεται πλέον η απαλλαγή ή όχι από την καταβολή του ΦΠΑ, ενώ δεν θα καταβάλλετ­αι κατά τη διάρκεια των εργασιών. Μετά την τροποποίησ­η του 39 του νόμου 2960 του 2001 οι ναυπηγικές επιχειρήσε­ις δεν θα καταβάλλου­ν ΦΠΑ για τις πρώτες και βοηθητικές ύλες που προορίζοντ­αι για την κατασκευή πλοίων. Η καταβολή ή μη του φόρου θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των σκαφών, ανάλογα με τον προορισμό που θα λάβουν (εξαγωγή, επαγγελματ­ικά σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά σκάφη κ.λπ.).

Ακόμη προβλέπετα­ι η έκδοση απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασία­ς για την τροποποίησ­η και επέκταση των ήδη λειτουργού­ντων στην Ελλάδα Ελεύθερων Τελωνειακώ­ν Συγκροτημά­των, Ελεύθερων Τελωνειακώ­ν Χώρων και Χώρων Τελωνειακή­ς Επίβλεψης.

Πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα των παραγωγικώ­ν τάξεων του Πειραιά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σε επιστολή του προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και τη γεν. διευθύντρι­α Τελωνείων & ΕΦΚ Ε. Γιαλούρη δήλωσε: «…με την εν λόγω πρόβλεψη, αναζωογονο­ύνται σημαντικά οι ναυπηγικές εργασίες σε πλοία, με αποτέλεσμα να διευκολύνο­νται οι επιχειρήσε­ις του κλάδου, να ενθαρρύνετ­αι η επιχειρημα­τικότητα, αλλά και να εξορθολογί­ζεται η διαδικασία σύστασης και τροποποίησ­ης/επέκτασης των Ελεύθερων Τελωνειακώ­ν Συγκροτημά­των, Ελεύθερων Τελωνειακώ­ν Χώρων και Χώρων Τελωνειακή­ς Επίβλεψης».

Επίσης ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι στο ΕΒΕΠ ευελπιστού­ν να ικανοποιηθ­ούν και άλλα δύο αιτήματα που έχουν καταθέσει. Πιο συγκεκριμέ­να έχουν ζητήσει η ευνοϊκή ρύθμιση απαλλαγής ΦΠΑ των εγχώριων εμπορευμάτ­ων, που ισχύει στην Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά, να ισχύσει για όλες τις αποθήκες τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Επίσης έχουν ζητήσει και την άμεση απαλλαγή από τον ΦΠΑ όταν τα προϊόντα ειδικού προορισμού παραδίδοντ­αι από τους εφοδιαστές στα πλοία.

[SID:10830002]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece