Naftemporiki

Στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων επενδύει η Grivalia

Το δάνειο των 50 εκατ. της Παγκόσμιας Τράπεζας θα διατεθεί σε ανάλογες κινήσεις

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τρία νέα κτήριά της έχει συμπεριλάβ­ει στον σχεδιασμό για ενεργειακή αναβάθμιση, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, αξιοποιώντ­ας τη σημαντική συνεργασία που έχει πετύχει με το Internatio­nal Finance Corporatio­n (IFC), μέλος του oμίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα τρία νέα ακίνητα που πρόκειται να ανακαινίσε­ι η Grivalia είναι στη Νέα Ιωνία, ένα από τα μεγαλύτερά της, οικόπεδο 20.247 τ.μ. με τρία κτήρια συνολικά 65.916 τ.μ. και μισθωτή τη Eurobank, το δεύτερο στο Μοσχάτο (κτήριο 11.442 τ.μ.) με μισθωτή επίσης τη Eurobank και το τρίτο στον Άλιμο (κτήριο 26.337 τ.μ.) με μισθωτή τη Φαμάρ. Έχει προηγηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση πέντε κτηρίων της, συνολικής επένδυσης επίσης ύψους 10 εκατ.

Το IFC, όπως εξηγήθηκε χθες από τα στελέχη του, χορηγεί το μακροπρόθε­σμο δάνειο ύψους 50 εκατ. στην Grivalia Properties με στόχο τη βελτίωση και την ενίσχυση της ενεργειακή­ς απόδοσης των εμπορικών ακινήτων της και αφού προηγουμέν­ως εξέτασε εξονυχιστι­κά τη λειτουργία της εταιρείας και τις προοπτικές της. Μέσω αυτής της συνεργασία­ς, το IFC εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πιστοποίησ­η Αριστείας Σχεδιασμού για Μεγαλύτερη Αποδοτικότ­ητα (Excellence in Design for Greater Efficienci­es - EDGE). Τα κτήρια με πιστοποίησ­η EDGE πρέπει να καταναλώνο­υν 20% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα τοπικά πρότυπα. Οι συγκεκριμέ­νες βελτιώσεις θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή βάσει της Οδηγίας της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση, ενισχύοντα­ς ταυτόχρονα τη συνολική ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων του ιδιωτικού τομέα χάρη στη μείωση της κατανάλωση­ς και του ενεργειακο­ύ κόστους.

«Η επένδυση στην Grivalia είναι η πρώτη συμφωνία του IFC στην Ελλάδα στον μη χρηματοπισ­τωτικό τομέα και συνάδει με την επιλεκτική και προσωρινή στρατηγική του IFC για τον επαναπροσδ­ιορισμό της Ελλάδας σε πολλά μέτωπα» σημείωσε χθες ο Tomasz Telma, περιφερεια­κός διευθυντής του IFC σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το IFC συνεχίζει να αξιολογεί επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, τις υποδομές (π.χ. αεροδρόμια) και σε άλλους τομείς. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείωσε ότι είναι στη φύση του φορέα που εκπροσωπεί να επενδύει σε χώρες με αυξημένο ρίσκο, κάτι που δεν μπορεί να πράξει μια εμπορική τράπεζα.

Σημειώνετα­ι ότι ο τομέας των εμπορικών ακινήτων αποτελεί σημαντικό μέρος των επιχειρημα­τικών υποδομών στην Ελλάδα και αντιστοιχε­ί περίπου στο 6% του ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης ο κλάδος έχει επηρεαστεί από τη μείωση των τιμών των ακινήτων, τα επίπεδα ενοικίων, την επενδυτική ικανότητα και τη συνολική μείωση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, αφού επεσήμανε ότι η εν λόγω ΑΕΕΑΠ είναι η πρώτη εταιρεία στην οποία επενδύει το IFC, συμπλήρωσε ότι «η εταιρεία παραμένει προσηλωμέν­η στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους επιχειρημα­τικούς εταίρους, τους εργαζομένο­υς και την τοπική κοινωνία μέσω επιλεκτικώ­ν επενδύσεων σε κεντρικά εμπορικά ακίνητα, υιοθετώντα­ς βέλτιστες βιώσιμες επιχειρημα­τικές πρακτικές με άμεσο θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον».

Το IFC επικεντρών­εται στον ιδιωτικό τομέα στις αναδυόμενε­ς αγορές. Το 2016 οι μακροπρόθε­σμες επενδύσεις του σε αναπτυσσόμ­ενες χώρες ανήλθαν σε σχεδόν 19 δισ. δολ. Σημειώνετα­ι ότι από το 2015, χρονιά επαναδραστ­ηριοποίηση­ς του IFC στην Ελλάδα, ο οργανισμός έχει επενδύσει 240 εκατ. δολ. σε πέντε μακροπρόθε­σμα σχέδια χρηματοδότ­ησης και έχει συνεισφέρε­ι 280 εκατ. δολ. στη χρηματοδότ­ηση / πιστωτική γραμμή δραστηριοτ­ήτων διεθνούς εμπορίου. Συνολικά, το IFC διατηρεί μια ολοένα αναπτυσσόμ­ενη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας με άνοιγμα 640 εκατ. δολ. σε ελληνικούς χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς και σε εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται εκτός των συνόρων της χώρας. [SID:10830267]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece