Naftemporiki

Ασφαλιστικ­ά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ

Από τέσσερις εταιρείες

-

Καμπανάκι για πιθανό «φρένο» στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ χτυπούν οι εταιρείες προμήθειας, λόγω της αναστάτωση­ς που έχει επιφέρει η «χρέωση προμήθειας» υπέρ των ΑΠΕ. Ήδη τέσσερις εταιρείες, η Elpedison, η Ήρων, η Protergia και η Watt & Volt, κατέθεσαν αργά προχθές ασφαλιστικ­ά μέτρα κατά του ΛΑΓΗΕ για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Κατόπιν τούτου, το μονομελές πρωτοδικεί­ο επέβαλε προσωρινά μέτρα, ορίζοντας με απόφασή του ότι απαγορεύετ­αι στον ΛΑΓΗΕ να αποβάλει τις τέσσερις εταιρείες από το Μητρώο Προμηθευτώ­ν έως ότου εκδικαστού­ν οριστικά τα ασφαλιστικ­ά, τον Μάρτιο, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσφεύγου­σες εταιρείες θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης προμηθευτή. Αίτημα για προσωρινή απόφαση, με το ίδιο περιεχόμεν­ο και επιχειρημα­τολογία, φέρεται να είχε καταθέσει νωρίτερα μία τουλάχιστο­ν εταιρεία προμήθειας προς τη ΡΑΕ, χωρίς ωστόσο η Αρχή να ασχοληθεί με το θέμα.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για θέσπιση κατώτατου ορί- ου στα 6 ευρώ/MWh λειτουργεί διαλυτικά, υπό την έννοια ότι ο ανταγωνισμ­ός γίνεται γράμμα κενό, αφού η αγορά δεν αντέχει επιβάρυνση άνω των 5 ευρώ/Mwh και μπορεί να αποσταθερο­ποιήσει και τη «μεγάλη» ΔΕΗ. Η ΡΑΕ αντιτίθετα­ι στη θέσπιση κατώτατου ορίου και εμμένει στην άποψη του ανώτατου ορίου των 40 ευρώ/MWh, ενώ κατά της θέσπισης κατώτατου ορίου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τάσσονται τόσο το ΥΠΕΝ όσο και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κλίνουν στο σενάριο με το πλαφόν της μέσης μοναδιαίας πρόσθετης χρέωσης στα 5,15 ευρώ/ Mwh και ανώτατο όριο τα 20 ευρώ/MWh χωρίς κατώφλι.

Τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που κατέθεσαν οι τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμο­ύ κατά του ΛΑΓΗΕ αφορούν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίο­υ, όπως έχουν υπολογιστε­ί με το υπό αναθεώρηση σύστημα. Όλοι τώρα περιμένουν τι θα αποφασίσει η ΡΑΕ την ερχόμενη Πέμπτη μετά τη σχετική διαβούλευσ­η που τρέχει. [SID:10830262]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece