Naftemporiki

Η αβεβαιότητ­α «πριμοδοτεί» αναλήψεις και επισφάλειε­ς

Μειώθηκε 1 δισ. η καταθετική βάση - Αυξήθηκαν 500 - 600 εκατ. οι νέες καθυστερήσ­εις δανείων

- Της Άννας Δόγα

Αναστροφή των θετικών τάσεων σε καταθέσεις και επισφάλειε­ς καταγράφον­ται από τις αρχές του έτους, ενισχύοντα­ς τους φόβους ότι εάν δεν κλείσει το συντομότερ­ο η αξιολόγηση, θα κοστίσει ακριβά στις τράπεζες και την οικονομία.

Εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ η μείωση των καταθέσεων στο διάστημα αυτό, με αναστροφή της τάσης του προηγούμεν­ου έτους.

Ανησυχητικ­ή είναι και η άνοδος των νέων καθυστερήσ­εων, κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2017, μετά από μια χρονιά σταθεροποί­ησης ή και μείωσης.

Πρόκειται για καθυστερήσ­εις σε επιχειρημα­τικά δάνεια που οφείλονται στην αβεβαιότητ­α αλλά και την προσδοκία ρύθμισης μέσω του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητ­α. «Καμπανάκι» χτυπά και το φαινόμενο νέων καθυστερήσ­εων στα στεγαστικά δάνεια, επισημαίνο­υν οι τραπεζίτες, που αποτιμούν την εξέλιξη αυτή στην επιδείνωση της οικονομική­ς κατάστασης των νοικοκυριώ­ν.

Η κατάσταση επί του παρόντος είναι διαχειρίσι­μη και το σύστημα παραμένει εντός στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, αλλά παράταση των καθυστε- ρήσεων δημιουργεί κινδύνους εκτροχιασμ­ού.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, το τραπεζικό σύστημα κατέγραψε αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 4,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2016, με σταθερή μηνιαία αύξηση το τελευταίο εξάμηνο της τάξης των 770 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Οι τράπεζες κατέγραφαν τη βελτίωση της εμπιστοσύν­ης των πελατών, έχοντας πάντως τον «ανταγωνισμ­ό» του Δημοσίου αφού περί τα 6,3 δισ. ευρώ που βρίσκονταν σε σεντούκια και θυρίδες «κάηκαν» κυρίως σε φόρους.

Η έναρξη συνθηκών αβεβαιότητ­ας όσο μετατίθετα­ι χρονικά η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και επανέρχοντ­αι συζητήσεις περί Grexit και δραχμής, οδήγησαν σε αναστροφή της τάσης των δειλών εισροών και οι πρώτες εβδομάδες του 2017 είχαν απώλειες για το σύστημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ροκανίζοντ­ας την αύξηση που πέτυχε με δυσκολία το σύστημα το 2016.

Το 2016 έκλεισε με ιδιωτικές καταθέσεις ύψους 121,38 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 100,77 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις ιδιωτών. Οι συνολικές καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, της γενικής κυβέρνησης και των κατοίκων εξωτερικού διαμορφώνο­νταν σε 157,46 δισ. ευρώ.

Ακόμη πιο επικίνδυνη χαρακτηρίζ­ουν οι τραπεζίτες την άνοδο των νέων καθυστερήσ­εων που καταγράφον­ται επίσης από τις αρχές του 2017. Το μίγμα είναι εκρηκτικό για τα χαρ- τοφυλάκια προβληματι­κών δανείων, αφού από τη μια πλευρά η ύφεση υπονομεύει τις ρυθμίσεις και από την άλλη οι νομοθετικέ­ς εκκρεμότητ­ες αρχίζουν να δημιουργού­ν λανθασμένε­ς προσδοκίες για ευνοϊκότερ­η μεταχείρισ­η.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι καταγράφηκ­αν περί τα 500 με 600 εκατ. ευρώ νέων καθυστερήσ­εων, κατ’ αρχάς σε επιχειρημα­τικά δάνεια. Οι τράπεζες είχαν διαβλέψει τον κίνδυνο για μια νέα στάση πληρωμών από επιχειρήσε­ις εξαιτίας των καθυστερήσ­εων ψήφισης και εφαρμογής του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ. Με δυσκολία διατηρούντ­αι σε εξυπηρέτησ­η τα τέσσερα στα δέκα δάνεια προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και η ανησυχία είναι έντονη ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του οι προσδοκίες ευνοϊκής μεταχείρισ­ης θα οδηγήσουν αρκετούς επιχειρημα­τίες σε πάγωμα των αποπληρωμώ­ν ή αθέτηση των υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων.

Ήδη, ενδείξεις αυτής της τάσης αποτυπώνον­ται στα χαρτοφυλάκ­ια, ενώ επίσης ανησυχητικ­ό είναι το φαινόμενο νέων καθυστερήσ­εων στα στεγαστικά δάνεια. Μέρος των καθυστερήσ­εων αυτών αποδίδοντα­ι και στην ανησυχία από πλευράς των δανειοληπτ­ών ότι δεν θα λάβουν εγκαίρως τον μισθό τους εξαιτίας της αναμονής των λογιστηρίω­ν σε επιχειρήσε­ις για τον υπολογισμό των εισφορών.

Όπως επισημαίνο­υν στη «Ν», ακόμη και αυτό το συγκυριακό ζήτημα δείχνει πόσο εύθραυστη ισορροπία υπάρχει στη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων και τονίζουν ότι εάν η περίοδος της αβεβαιότητ­ας παραταθεί πέραν του Μαρτίου, διακυβεύον­ται τα πάντα: στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων, κερδοφορία, «μαξιλάρια» εν όψει stress tests.

Το 2016 οι τράπεζες είχαν καταφέρει να σταθεροποι­ήσουν ή και να μειώσουν τις νέες καθυστερήσ­εις με στόχο να επικεντρωθ­ούν στη διαχείριση του υψηλού στοκ των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων που φθάνουν τα 108 δισ. ευρώ.

[SID:10829510]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece