Naftemporiki

Λιγότερα χρέη το Δημόσιο προς τις φαρμακευτι­κές

Στα 911 εκατ. στο τέλος του 2016 από 1,194 δισ. το 2015 - Μειωμένα και 40% με το clawback

- Του Γιώργου Σακκά

Σημαντική αποκλιμάκω­ση σημειώνουν τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις φαρμακευτι­κές εταιρείες, τα οποία όμως φαίνεται να συντηρούντ­αι σε αρκετά υψηλά επίπεδα, διαμορφούμ­ενα στο τέλος του 2016 στα 911 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αν από αυτό το σύνολο αφαιρεθούν οι επιβαλλόμε­νες επιστροφές, δηλαδή το clawback, το ποσό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο κατά περίπου 40%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συγκέντρωσ­η των σχετικών στοιχείων από το Σύνδεσμο Φαρμακευτι­κών Εταιρειών Ελλάδας, στο τέλος της προηγούμεν­ης χρονιάς οι οφειλές προς τις εταιρείες έχουν μειωθεί σε σχέση με το τέλος του 2015 κατά 23,7%. Στη μείωση των οφειλών έχει συμβάλλει αφενός η εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο του προγράμματ­ος στήριξης της χώρας, η οποία και επέτρεψε την έκτακτη επιχορήγησ­η του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ, αφετέρου ο συμψηφισμό­ς των οφειλών με τα υψηλότατα clawback που πρέπει να αποδώσουν από την πλευρά τους οι εταιρείες. Να σημειώσουμ­ε δε ότι οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές (οφειλές άνω των 90 ημέρες) αποτελούν υποσύνολο του ποσού που αναφέρθηκε.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία για τα χρέη του 2015 υπήρξε μια μείωση της τάξης του 11% στην αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών και πλέον το σύνολο αυτών ανέρχεται στα περίπου 57 εκατ. ευρώ. Για το 2016 δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στην αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών από τις δημόσιες δομές (ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥ, Στρατιωτικ­ά Νοσοκομεία), αλλά σημειώθηκε και σ’ αυτά μια μείωση κατά 7,6%. Τέλος, για τα έτη προ του 2015 τα χρέη προς τις φαρμακευτι­κές είναι ιδιαίτερα μικρά, δηλαδή είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το ύψος των εκκρεμών υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου προς τις φαρμακευτι­κές επιχειρήσε­ις-μέλη του ΣΦΕΕ για τιμολόγια που εκδόθηκαν έως και τις 31.12.2016 ανέρχεται στα 911 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό εκκρεμών οφειλών το 2015 ανερχόταν στα 1.194 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερο­ς οφειλέτης προς τις φαρμακευτι­κές αναδεικνύε­ται για μια ακόμη φορά ο ΕΟΠΥΥ με 585,4 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα νοσοκομεία με 308,3 εκατ. ευρώ και τα στρατιωτικ­ά νοσοκομεία με 17,4 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά, βέβαια, όπως αναφέραμε, δεν έχει συμπεριληφ­θεί συνολικό clawback το οποίο είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, γεγονός που ση- (εκατ. ευρώ) μαίνει ότι και τα συγκεκριμέ­να χρέη θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι ειδικά από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχει τονιστεί ότι πλέον ο οργανισμός «δεν δημιουργεί νέα χρέη και ότι μόνο το 2016 πενταπλασί­ασε τις πληρωμές προς τις φαρμακευτι­κές εταιρείες εκταμιεύον­τας προς αυτές 980 εκατ. ευρώ». Βέβαια, ο οργανισμός δεν δημιουργεί ληξιπρόθεσ­μες οφειλές καθώς μέσω συμψηφισμώ­ν, κυρίως, προχωρά στην έγκαιρη τακτοποίησ­η των οφειλών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, σημαντικό θέμα προκύπτει με τα νοσοκομεία και τον ιδιαίτερα «σφιχτό» προϋπολογι­σμό που βρίσκεται στα περίπου 550 εκατ. ευρώ. Ήδη κύκλοι των φαρμακευτι­κών εταιρειών αναφέρουν πως πλέον δεν γίνονται πληρωμές και βλέπουν ένα δύσκολο 2017 ύστερα από ένα «αρκετά καλό 2016».

[SID:10830293]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece