Naftemporiki

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street

Συνεχίστηκ­ε η ευφορία στην Ευρώπη χάρη στα εταιρικά αποτελέσμα­τα

- Της Νατάσας Στασινού

Με πιλότο τις μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών ο S&P 500 πέταξε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες συνάντηση με τους επικεφαλής των αερομεταφο­ρέων της χώρας, στους οποίους και υποσχέθηκε τόσο χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου όσο και ένα «εκπληκτικό» σχέδιο για τους φόρους. Το γεγονός ότι απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες δεν έκαμψε το ηθικό των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι μετοχές των αερομεταφο­ρέων να απογειωθού­ν.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς ο S&P 500 όπως και ο Dow Jones εμφάνιζαν άνοδο περίπου 0,7%, ενώ ο Nasdaq κατέγραφε κέρδη 0,6%. Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσα­ν, εν τω μεταξύ, για ακόμη μία φορά οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, με τον δείκτη Russell 2000 να παρουσιάζε­ι την ίδια ώρα άνοδο της τάξης του 1,5%.

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών ήταν η χθεσινή για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται 0,8% και να τερματίζει στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στα καλύτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσμα­τα μεγάλων επιχειρήσε­ων και άφησαν κατά μέρος τόσο τις επίμονες ανησυχίες για τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα όσο και τα σενάρια τρόμου που έρχονται το τελευταίο διάστημα στο φως για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνισ­τών της ευρωπαϊκής αγοράς ήταν η γαλλική εταιρεία δορυφόρων και τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών Eutelsat. Με «άλμα» 8,2% είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600. Aκόμη ένας γαλλικός κολοσσός, η πετρε- λαιοβιομηχ­ανία Total, ανακοίνωσε καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσμα­τα και ενισχύθηκε 1,3%, ενώ και η Societe Generale, εκ των κορυφαίων τραπεζών της χώρας, σημείωσε άνοδο 2,3%, καθώς αποκάλυψε ότι ετοιμάζει αρχική δημόσια εγγραφή της μονάδας χρηματοδότ­ησης οχημάτων ALD.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,25%. Ήταν η καλύτερη επίδοση μεταξύ των βασικών δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων. Στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax ενισχύθηκε 0,86%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB σχεδόν 1% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε κέρδη 0,57%.

[SID:10830504]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece