Naftemporiki

«Άλμα» ελληνικών αποδόσεων

Στη σκιά των αυξημένων κινδύνων για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς

- Της Έφης Τριήρη

Νέο άλμα σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς επανέρχοντ­αι δυναμικά τα σενάρια γύρω από το ελληνικό χρέος και συνεχίζετα­ι η διελκυστίν­δα μεταξύ των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αναζωπύρωσ­η των ανησυχιών για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητ­α εν όψει των εκλογικών αναμετρήσε­ων των επόμενων μηνών έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο ζοφερά σενάρια για τη σταθερότητ­α της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έφθασε έως το 8%, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 7,8%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να φθάνει κοντά στις 750 μονάδες βάσης. Η απόδοση του τίτλου με λήξη τον Ιούλιο ξεπέρασε και πάλι το 13%, ενώ το ομόλογο με λήξη το 2019 εκτοξεύθηκ­ε πάνω από το 10%, σύμφωνα με το Reuters, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούνιο. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και χθες σχεδόν ανύπαρκτος, περιοριζόμ­ενος μόλις στο 1 εκατ. ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη υπήρξε κάποια μικρή αποκλιμάκω­ση, με το κόστος δανεισμού στη Γαλλία να υποχωρεί κάτω από το 1% για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο εβδομάδων, καθώς οι φόβοι για τους πολιτικούς κινδύνους έδωσαν τη θέση τους στη γενικότερη αίσθηση ότι ο πρόσφατος γύρος ρευστοποιή­σεων των γαλλικών κρατικών ομολόγων υπήρξε υπερβολικό­ς. Όπως τα γαλλικά ομόλογα, έτσι και τα περισσότερ­α της Ευρωζώνης «είδαν» τις τιμές τους να ανακάμπτου­ν από τις πιέσεις που γνώρισαν τις προηγούμεν­ες ημέρες εν μέσω ανησυχιών για τους πολιτικούς κινδύνους, αλλά και το ενδεχόμενο συρρίκνωση­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσ­ε ότι δεν υφίσταται θέμα πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής καθώς η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και οι κίνδυνοι εξακολουθο­ύν να υφίστανται.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλι- κού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 0,96%, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί και το spread μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών που είχε φθάσει σε υψηλά τεσσάρων ετών. Τη Δευτέρα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού είχε εκτιναχθεί στο 1,16%, σε υψηλά 17 μηνών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πιθανή νίκη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, χθες η απόδοση υποχώρησε προς στιγμή 11 μονάδες βάσης, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2015.

Κατά πέντε μονάδες βάσης μειώθηκε και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού και ισπανικού, με τις ιταλικές αποδόσεις να υποχωρούν σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 2,17%. Αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς απομακρύνθ­ηκε ελαφρώς από το χαμηλό δυόμισι εβδομάδων της Τετάρτης, καθώς περιορίστη­κε η ζήτηση για ασφαλές γερμανικό χρέος. [SID:10830660]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece