Naftemporiki

Ευκαιρίες για βελτίωση επιδόσεων

-

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες επιδόσεις σε τομείς στους οποίους υπάρχει ήδη μια ικανοποιητ­ική βάση γνώσεων και ορθές πρακτικές. Οι εν λόγω τομείς είναι, πιο συγκεκριμέ­να, οι εξής:

Επένδυση στη χωριστή αποκομιδή και στην ανακύκλωση και χρήση οικονομικώ­ν μέσων για τη βελτίωση των γενικών επιδόσεων της χώρας στον τομέα της διαχείριση­ς των αποβλήτων, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εσόδων.

Αποτελεσμα­τική προστασία, αποκατάστα­ση και εγγύηση της βιώσιμης χρήσης του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, ιδίως στο πλαίσιο του Natura 2000, με στόχο τη μεγιστοποί­ηση των δυνητικών οφελών που απορρέουν από τις υπηρεσίες των οικοσυστημ­άτων οι οποίες μπορούν να λειτουργήσ­ουν ως ισχυροί μοχλοί οικονομική­ς ανάπτυξης, μεταξύ άλλων μέσω του πράσινου τουρισμού και άλλων βιώσιμων δραστηριοτ­ήτων.

Απλοποίηση των διοικητικώ­ν διαδικασιώ­ν και βελτίωση της συνεργασία­ς των δημόσιων αρχών που εμπλέκοντα­ι στην εφαρμογή των περιβαλλον­τικών πολιτικών, με στόχο την πιο ομαλή και ταχεία εφαρμογή. Στους τομείς όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί όσον αφορά την εφαρμογή της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας, οι καινοτόμες προσεγγίσε­ις θα μπορούσαν να διαχυθούν ευρύτερα και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά παραδείγμα­τα είναι τα εξής:

Το 97,2% των υδάτων κολύμβησης (στοιχεία 2015) θεωρούνται εξαιρετική­ς ποιότητας. Η Ελλάδα επιτυγχάνε­ι πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωση­ς της τάξης του 99%-100 % όσον αφορά τις μικροβιολο­γικές, χημικές και ενδεικτικέ­ς παραμέτρου­ς που ορίζονται στην οδηγία για το πόσιμο νερό.

Η Ελλάδα χρησιμοποί­ησε εγκαίρως και επιτυχώς τα κονδύλια LIFE για να υποβάλει εκτενή εθνικό κατάλογο τόπων προς ένταξη στο Natura 2000 βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους. Η στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών και των περιβαλλον­τικών ΜΚΟ σε ορισμένες περιπτώσει­ς συνετέλεσε στην ανάπτυξη εμπειρογνω­μοσύνης και στην καθιέρωση αποτελεσμα­τικών μέτρων σε επιμέρους περιοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece