Naftemporiki

Jose Cuervo: Επιτυχημέν­η η εισαγωγή

740 εκατ. ευρώ από το χρηματιστή­ριο

-

Γλυκιά γεύση άφησε η εισαγωγή της Jose Cuervo στο χρηματιστή­ριο του Μεξικού. Η μεγαλύτερη παραγωγός τεκίλας στον κόσμο εξασφάλισε πολύ ισχυρή επενδυτική ζήτηση και διέθεσε τις μετοχές της στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, που είχε θέσει ως στόχο. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη μεξικανική αρχική δημόσια εγγραφή μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και συνολικά η μεγαλύτερη από το 2013.

Η εταιρεία άντλησε το ποσό των 16,2 δισ. πέσο (791 εκατ. δολ. ή 740 εκατ. ευρώ), καθώς προσέφερε τις μετοχές της στην τιμή των 34 πέσο εκάστη. Η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών ήταν οκτώ φορές υψηλότερη από την προσφορά των μετοχών. Η απήχηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρά τον «πόλεμο» ρητορικής, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις κυβερνήσει­ς ΗΠΑ - Μεξικού.

Η Jose Cuervo, η οποία επισήμως ονομάζεται Becle, αναγκάστηκ­ε να αναβάλει δύο φορές πέρυσι την εισαγωγή της στο χρηματιστή­ριο, εξαιτίας των φόβων που είχαν πυροδοτήσε­ι τα σχέδια Τραμπ για έγερση τείχους στα μεξικανικά σύνορα και κυρίως για επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές μεξικανικώ­ν προϊόντων

Η επιβολή δασμών θα έπληττε σημαντικά τη Jose Cuervo, η οποία αντλεί περίπου το 64% των πωλήσεών της από Αμερικανού­ς και Καναδούς καταναλωτέ­ς.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1758, πριν ακόμη το Μεξικό ανεξαρτητο­ποιηθεί από την Ισπανία, και είναι η παλαιότερη παραγωγός οινοπνευμα­τωδών της Βορείου Αμερικής. Σήμερα ελέγχει το 30% της παγκόσμιας αγοράς τεκίλας.

[SID:10830167]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece