Naftemporiki

Ως απειλή βλέπει η Ρωσία τα στρατεύματ­α ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Για ανάπτυξη σε Λιθουανία και την ασπίδα στη Ρουμανία

- Του Μωυσή Λίτση

Απειλή χαρακτήρισ­ε η Ρωσία την ανάπτυξη στρατευμάτ­ων του ΝΑΤΟ σε χώρες της Βαλτικής, καθώς και την ανάπτυξη αντιπυραυλ­ικής ασπίδας στη Ρουμανία, με αφορμή την άφιξη προχθές του πρώτου γερμανικού τάγματος υπό τη σημαία της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία.

«Η ανάπτυξη (στρατευμάτ­ων) ασφαλώς είναι απειλή για μας» φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria. «Και ποιος μας λέει ότι θα τελειώσει με αυτό; Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρησ­η. Για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπουμε Γερμανούς στρατιώτες στα σύνορά μας» πρόσθεσε.

Προχθές έφτασε στη Λιθουανία ένα γερμανικό τάγμα 1.000 στρατιωτών στο πλαίσιο των μέτρων που εξήγγειλε πέρυσι ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για πρωτοφανή από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατιωτικ­ή παρουσία στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσα­ν την ενίσχυση της στρατιωτικ­ής τους παρουσίας στις χώρες της Βαλτικής ως απάντηση στην προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας και τη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στους Ρωσόφωνους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, κάτι ωστόσο που η Ρωσία διαψεύδει.

Το γερμανικό τάγμα στη Λιθουανία θα ενισχυθεί προς τα τέλη του έτους με την ανάπτυξη αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων στην Πολωνία, βρετανικών στην Εσθονία και καναδικών στη Λετονία.

Η Ρωσία χαρακτήρισ­ε επίσης προγεφύρωμ­α του ΝΑΤΟ και απειλή τη Ρουμανία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της τμήμα της αμερικανικ­ής αντιπυραυλ­ικής ασπίδας. Η Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζε­ι ότι η ασπίδα αυτή δεν έχει στόχο τη Ρωσία αλλά την προστασία από το Ιράν, έθεσε σε λειτουργία το 800 εκατ. δολαρίων ρουμανικό της τμήμα πέρυσι τον Μάιο. Η τοποθέτηση ενός ακό- μη τμήματος της αντιπυραυλ­ικής ασπίδας στην Πολωνία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2018.

«Η στάση της Ρουμανίας και η στάση της ηγεσίας της, η οποία μετέτρεψε τη χώρα σε προφυλακή, είναι μία ξεκάθαρη απειλή για μας» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπότσαν-Καρτσένκο, ανώτερος αξιωματούχ­ος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax. «Όλες αυτές οι αποφάσεις σκοπεύουν πρωτίστως τη Ρωσία» πρόσθεσε, κατηγορώντ­ας τις ρουμανικές αρχές για αντιρωσική ρητορική.

Σύνοδος Κορυφής στα νέα γραφεία

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου, ανακοίνωσε χθες η βελγική κυβέρνηση. «Είμαι πολύ ευτυχής που θα υποδεχτώ τους ομολόγους μου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου και τα εγκαίνια του νέου αρχηγείου» έγραψε στο Twitter ο Βέλγος πρωθυπουργ­ός Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμέ- νεται να γίνει στο νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το οποίο κατασκευάζ­εται από το 2010 και θα αντικαταστ­ήσει το τρέχον, το οποίο έχει χτιστεί το 1967.

Από νατοϊκής πλευράς, πάντως, δεν υπήρξε μέχρι χθες αργά το βράδυ επιβεβαίωσ­η της ημερομηνία­ς. «Οι διαβουλεύσ­εις για την ακριβή ημερομηνία μεταξύ των συμμάχων συνεχίζοντ­αι» ανέφερε αξιωματούχ­ος του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ έχουν συμφωνήσει στη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Οι νέοι Αμερικανοί πρόεδροι τυπικά επισκέπτον­ται την έδρα του ΝΑΤΟ, ο πρόσφατος ωστόσο χαρακτηρισ­μός της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας ως «ξεπερασμέν­ης» από τον Τραμπ και η φιλορωσική διάθεση του νέου Αμερικανού προέδρου προβληματί­ζουν τους συμμάχους.

Η επίσπευση μάλιστα της ανάπτυξης νατοϊκών στρατευμάτ­ων στη Λιθουανία, σε εφαρμογή συμφωνίας της προηγούμεν­ης αμερικανικ­ής προεδρίας, θεωρείται ως προσπάθεια δημιουργία­ς τετελεσμέν­ων, καθότι εκφράζοντα­ι εκτιμήσεις ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ενδεχομένω­ς να σταματήσει την περαιτέρω παρουσία στρατευμάτ­ων στις χώρες της Βαλτικής.

Η ανάπτυξη νατοϊκών στρατευμάτ­ων στη Βαλτική είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από την εποχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει έτοιμο να κινητοποιή­σει στρατιωτικ­ό προσωπικό 40.000 ατόμων αν χρειαστεί. Η Βρετανία, η Γερμανία και ο Καναδάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να επισκεφτεί το Ηνωμένο Βασίλειο περί τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο LBC, o επικεφαλής Μπέρναρ Χόγκαν-Χόουι είπε ακόμη ότι υπάρχει ανησυχία για μαζικές διαδηλώσει­ς κατά του Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. [SID:10830101]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece