Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση της έντασης και άνοιγμα Τραμπ στην Κίνα

Ρίχνει τους τόνους με επιστολή στον Σι

-

Επιστολή με την οποία επιχειρείτ­αι να μειωθούν οι πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Στην επιστολή προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Τραμπ επισημαίνε­ι ότι αναμένει να συνεργαστε­ί μαζί του «προκειμένο­υ ν’ αναπτυχθεί μία εποικοδομη­τική σχέση συνεργασία­ς», η οποία θα εξυπηρετεί και τις δύο χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Επίσης ο Τραμπ ευχαρίστησ­ε τον πρόεδρο Σι, για τη συγχαρητήρ­ια επιστολή που του απέστειλε για την προεδρική ορκωμοσία του και ευχήθηκε «καλή χρονιά» κι ευημερία στον κινεζικό λαό, με την ευκαιρία της έλευσης της Χρονιάς του Πετεινού. «Εκτιμούμε πάρα πολύ τις ευχές του προέδρου Τραμπ προς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον κινεζικό λαό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογρά­φων.

Οι δύο ηγέτες, δεν έχουν ακόμη μιλήσει προσωπικά από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ενώ συνομίλησα­ν τηλεφωνικά αμέσως μετά την προεδρική νίκη του Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου 2016. Το υπουρ- γείο Εξωτερικών της Κίνας είχε γνωστοποιή­σει την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι οι δύο χώρες έχουν «στενή συνεργασία», ενώ το Πεκίνο έχει υποστηρίξε­ι ότι με πνεύμα καλής συνεργασία­ς μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές στον εμπορικό τομέα.

Διπλωματικ­ές πηγές στο Πεκίνο αναφέρουν ότι η Κίνα ανησυχεί για ενδεχόμενη ταπεινωτικ­ή συμπεριφορ­ά στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Τραμπ και οι λεπτομέρει­ες διαρρεύσου­ν στα αμερικανικ­ά ΜΜΕ, όπως έγινε με την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνί­α του Αμερικανού προέδρου με τον Αυστραλό πρωθυπουργ­ό Μάλκολμ Τούρνμπουλ. [SID:10830355]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece