Naftemporiki

Εισαγωγή στα ΑΕΙ με το απολυτήριο

Σε βάθος τριετίας η κατάργηση των πανελλαδικ­ών εξετάσεων

-

Τρία χρόνια τουλάχιστο­ν θα απαιτηθούν για την εφαρμογή του σχεδίου κατάργησης των πανελλαδικ­ών και εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για το κρατικό πιστοποιητ­ικό γλωσσομάθε­ιας.

Ο υπουργός Παιδείας, αν και αναγνώρισε το αδιάβλητο των πανελλαδικ­ών εξετάσεων, χαρακτήρισ­ε «παιδαγωγικ­ά απαράδεκτο» το συγκεκριμέ­νο σύστημα. Τόνισε μάλιστα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των πανελλαδικ­ών και την εισαγωγή στο πανεπιστήμ­ιο με τον βαθμό απολυτηρίο­υ θα εφαρμοστεί σε βάθος τριετίας με εξίσου αδιάβλητο τρόπο. «Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να ισχύσει από του χρόνου, αλλά έχει έναν ορίζοντα μιας τριετίας, τουλάχιστο­ν» είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Παιδείας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου προγράμματ­ος είναι η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου αυτοαξιολό­γησης των σχολικών μονάδων αλλά και επιμόρφωση­ς των καθηγητών.

Ο κ. Γαβρόγλου αντέκρουσε τις αιτιάσεις για το πρόγραμμα «θεματικών εβδομάδων» που υλοποιείτα­ι στα γυμνάσια και περιλαμβάν­ει ενημέρωση των μαθητών για ζητήματα σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, εθισμών και διατροφής. «Είναι θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητάει» είπε ο κ. Γαβρόγλου και ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικ­ό. Διαμήνυσε, μάλιστα, ότι κανένας γονέας δεν έχει νομική δυνατότητα να αποσύρει τα παιδιά του.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγει­λε ότι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσε­ι τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευση­ς. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, πρόκειται για «μια Επιτροπή που θα μελετήσει τα οικονομικά της Εκπαίδευση­ς και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καταφέρει σε τρία χρόνια τουλάχιστο­ν να κλείσει τις ψαλίδες ως προς τις ανελαστικέ­ς δαπάνες, για να μην υπάρχει η παθογένεια που υπάρχει μέχρι σήμερα τουλάχιστο­ν ως προς αυτό το σημείο». Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξουν «τα πρώτα πολύ καλά αποτελέσμα­τα».

Απόσυρση τροπολογία­ς

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη απέσυρε χθες την τροπολογία που είχε καταθέσει στο νομοσχέδιο και προέβλεπε την αναδρομική καταβολή υπερωριών και οδοιπορικώ­ν σε εκπαιδευτι­κούς και αποσπασμέν­ους σε βουλευτικά γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολική ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο για την καταβολή των δεδουλευμέ­νων των εκπαιδευτι­κών. Υπενθυμίζε­ται ότι κατά της τροπολογία­ς είχε ταχθεί με ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

[SID:10830303]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece