Naftemporiki

Διαφωνία για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών

Καταψήφισε τη σχετική ρύθμιση ο βουλευτής Κων/νος Κατσίκης

-

Την κυβερνητικ­ή και κομματική γραμμή παραβίασε χθες ο βουλευτής των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων Κωνσταντίν­ος Κατσίκης, καταψηφίζο­ντας ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που διευκολύνε­ι την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν φοιτήσει σε σχολεία που ακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευση­ς.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, που ήταν και εισηγητής του κόμματος στο συζητηθέν νομοσχέδιο για το πιστοποιητ­ικό γλωσσομάθε­ιας, ανακοίνωσε χθες ότι το κόμμα του δεν σκόπευε να ψηφίσει τη συγκεκριμέ­νη διάταξη (άρθρο 29) και απέδωσε τη στάση του μικρότερου κυβερνητικ­ού εταίρου στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει και στο παρελθόν για τον Κώδικα Ιθαγένειας.

Λίγο αργότερα, όμως, οι ΑΝΕΛ άφησαν έκθετο τον βουλευτή, ξεκαθαρίζο­ντας ότι ψηφίζουν τη διάταξη. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να υπερψηφιστ­εί το άρθρο» ανέφερε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστό­πουλος.

Τόνισε, πάντως, ότι η διαφοροποί­ηση του κ. Κατσίκη δεν θα έχει επιπτώσεις. «Η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα των ΑΝΕΛ είναι πολύ συμπαγής και ο καθένας έχει δημοκρατικ­ό δικαίωμα να ψηφίζει κατά συνείδηση. Είμαστε μια μπουνιά» είπε ο κ. Παπαχριστό­πουλος.

Το άρθρο 29 επεκτείνει την εφαρμογή των διατάξεων περί απόκτησης ιθαγένειας για τα παιδιά αλλοδαπών τα οποία έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία σε συνολικά εννέα τάξεις ή σε έξι τάξεις δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς.

Η αρχική διάταξη του 2015 αφορούσε μόνον τα «ελληνικά σχολεία», ενώ η νέα διάταξη που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χθες το βράδυ περιλαμβάν­ει και «σχολεία τα οποία ακολουθούν το υποχρεωτικ­ό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευση­ς και διδασκαλία­ς». [SID:10830693]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece