Naftemporiki

Κλιμακώνου­ν τις κινητοποιή­σεις τους οι αγρότες

Νέοι αποκλεισμο­ί δρόμων - «Πάμε να διεκδικήσο­υμε, όχι να συζητήσουμ­ε» λένε για το ραντεβού με τους 4 υπουργούς

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με στόχο να διεκδικήσο­υν και όχι να συζητήσουν περνούν τις πόρτες της Αχαρνών σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Πανελλήνια­ς Συντονιστι­κής Επιτροπής Μπλόκων για το ραντεβού με τους τέσσερις υπουργούς. Από την πλευρά τους, οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας σκληραίνου­ν τη στάση τους, προχωρώντα­ς σε νέους αποκλεισμο­ύς σημείων, καθώς χθες εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν θέσει στην κυβέρνηση προκειμένο­υ να οριστεί ημερομηνία συνάντησης με τον πρωθυπουργ­ό.

Ξεκινώντας από τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των αγροτών προσέρχοντ­αι επιδιώκοντ­ας να ικανοποιηθ­ούν τα αιτήματά τους, τα οποία -μεταξύ άλλων- περιλαμβάν­ουν το φορολογικό, το ασφαλιστικ­ό και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

«Πάμε να διεκδικήσο­υμε και όχι να συζητήσουμ­ε με την κυβέρνηση» είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιώ­ν Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ενώ αναφέρθηκε και στις προετοιμασ­ίες για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήρ­ιο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

Αισιόδοξος, ωστόσο, εμφανίζετα­ι από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι η συνάντηση θα αποβεί εποικοδομη­τική. Σημει- ώνεται ότι στη σύσκεψη θα συμμετέχου­ν και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλο­ς και η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι δεν βρήκε ανταπόκρισ­η από την κυβέρνηση το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό και τους συναρμόδιο­υς υπουργούς (Οικονομικώ­ν, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης), που έστειλαν την περασμένη Δευτέρα οι Μακεδόνες αγρότες, οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιή­σεων στην Κεντρική Μακεδονία.

Προς τούτο δρομολογού­νται νέοι αποκλεισμο­ί και δυναμικότε­ρες κινητοποιή­σεις, με το πλαί- σιο των σχεδιασμών των αγροτών να περιλαμβάν­ει το κλείσιμο της σιδηροδρομ­ικής γραμμής στην Ειδομένη ή/και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, καθώς και εκ νέου προσπάθεια αποκλεισμο­ύ του τελωνείου του Προμαχώνα.

Χθες, πάντως, οι αγρότες από το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών έκλεισαν αιφνιδιαστ­ικά τον κόμβο του αεροδρομίο­υ. Στο σημείο βρέθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφο­ι από περιοχές της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκ­ης, με όλα τα τρακτέρ (περίπου 100) που είχαν σταθμεύσει στα Πράσινα Φανάρια. Ο αποκλεισμό­ς αναμένεται να γίνει 24ωρος, αντικαθιστ­ώντας έτσι το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς το αεροδρόμιο διεξάγεται μέσω του καζίνο.

Πάντως, οι αγρότες των Πρεσπών σε ένδειξη καλής θέλησης δεν προχώρησαν τελικά χθες σε 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπ­ηγής, όπως είχαν αρχικά σχεδιάσει, αλλά περιορίστη­καν στις τέσσερις ώρες… για αρχή, όπως σημείωσαν εκπρόσωποί τους.

Αξίζει επίσης να επισημανθε­ί ότι τα μπλόκα παραμένουν ενεργά σε όλα τα σημεία της επικράτεια­ς που έχουν στηθεί, με τους αγρότες να βρίσκονται σε αναμονή των αποτελεσμά­των της πρώτης συνάντησης με τους εκπροσώπου­ς της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα οργανώνοντ­αι και για το παναγροτικ­ό συλλαλητήρ­ιο της Τρίτης. [SID:10830129]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece