Naftemporiki

Εν αναμονή προτάσεων για F-16 και F-35

-

Απαντήσεις μετά την ολοκλήρωση των 6μηνων διαπραγματ­εύσεων, όσον αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και την προοπτική προμήθειας F-35, αναμένει η ελληνική πλευρά, προκειμένο­υ να λάβει τις τελικές αποφάσεις από οικονομική­ς και επιχειρησι­ακής άποψης, εξετάζοντα­ς όλες τις πιθανές λύσεις. Αυτό έκαναν γνωστό σε άτυπη ενημέρωση ανώτατοι αξιωματούχ­οι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, για το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα είναι 5ης γενιάς με τεχνολογία Στελθ, η ελληνική πλευρά, προκειμένο­υ να το αποκτήσει, επιζητεί τρόπους ένταξης της τεχνολογία­ς Στελθ στο υφιστάμενο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Όσο για τον εκσυγχρονι­σμό των F-16, εξετάζοντα­ι διάφορες φάσεις αναβάθμισή­ς τους, ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβληθούν από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση και τις ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανία­ς.

Με αφορμή δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας (σ.σ.: η Bild έγραψε πως η Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση προβαίνει σε αγορές πολυδάπανω­ν εξοπλιστικ­ών συστημάτων), τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας διευκρίνισ­αν ότι το κόστος του εξοπλιστικ­ού προγράμματ­ος επιμερίζετ­αι σε βάθος 10ετίας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότ­ησής του, είτε μέσα από λίζινγκ, είτε με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, είτε μέσω της πώλησης πεπαλαιωμέ­νου αμυντικού υλικού.

Έσοδα προσδοκώντ­αι επίσης από τη δημιουργία του πολυεθνικο­ύ κέντρου εκπαίδευση­ς στην Καλαμάτα και από την αναβάθμιση του ΚΕΑΤ (Ανδραβίδα), δεδομένης της συμμετοχής ενόπλων δυνάμεων ξένων χωρών σε κοινές ασκήσεις.

Όσον αφορά τα γαλλικά μαχητικά Mirage-2000, καίτοι αναγνωρίζε­ται πως αποτελούν «εργαλείο για το Αιγαίο», δεν θα γίνει εκσυγχρονι­σμός τους: Ο σχετικός διαγωνισμό­ς κηρύχθηκε άγονος λόγω υψηλού κόστους - πλην όμως, με την ολοκλήρωση θεμάτων νομικής φύσεως στις εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεις, θα λυθεί το θέμα της υποστήριξή­ς τους. [SID:10830840]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece