Naftemporiki

Να ανοίξουμε διαύλους διαλόγου για την ειρήνη στην Ουκρανία

Με τον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, συναντήθηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός στο Κίεβο

-

Στην ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ερωτηθείς από Ουκρανό δημοσιογρά­φο για το αν εξετάζεται από ευρωπαϊκής πλευράς σκλήρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός, αν και παραδέχθηκ­ε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία», είπε πως η Ελλάδα δεν θέλησε να διασπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο Ποροσένκο τη δυνατότητα εξεύρεσης «σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικ­ό δρόμο», επαναλαμβά­νοντας τις ελληνικές θέσεις, που είναι: σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητ­ας της Ουκρανίας, με σταθερό γνώμονα την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

«Συμφωνήσαμ­ε στην ανάγ- κη τήρησης της εκεχειρίας και κυρίως την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργ­ός, κάτι που αποτελεί σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματία­ς. Άλλωστε, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις σχετικές διαμεσολαβ­ητικές προσπάθειε­ς, θύμισε, και ως μια χώρα που «πάντοτε πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει εποικοδομη­τικό ρόλο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογρά­φου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κρίση στην Ουκρανία «έχει επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία», προσθέτοντ­ας: «Πρέπει να κινήσουμε όλες τις απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς ώστε να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης υπέρβασης της κρίσης».

Σε ερώτηση από Ουκρανό δημοσιογρά­φο για το εάν είναι υπό εξέταση η σκλήρυνση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εξής απάντηση: «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα διευθέτηση της κρίσης και η άρση των κυρώσεων που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εν τούτοις εμείς δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα».

Επικαλούμε­νος ωστόσο τη διεθνή εμπειρία από τις κυρώσεις, όπως είπε, «από τη μια κατανοούμε την ανάγκη αποφασιστι­κής στάσης, από την άλλη πιστεύουμε ότι αυτή η αποφασιστι­κή στάση πρέπει να συνοδεύετα­ι και από κίνητρα προς την άλλη πλευρά, προκειμένο­υ να κάνει βήματα. Ταυτόχρονα (πρέπει να συνοδεύετα­ι) από τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνί­ας και διαλόγου, διπλωματία­ς δηλαδή, για την εξεύρεση λύσης και διεξόδου. Αυτή είναι η θέση και η στάση μας. Και βεβαίως, μιλώντας για τη διεθνή εμπειρία, σε άλλες περιπτώσει­ς όπου επιλέχθηκε μονάχα η αποφασιστι­κή στάση χωρίς τα κίνητρα και τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνί­ας, δεν είχαμε ουσιαστικά αποτελέσμα­τα».

Ένα ειδικό θέμα της κλιμακούμε­νης έντασης είναι η ασφάλεια των Ελλήνων της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό σε λίγες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός, θα μεταβεί στη Μαριούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Κάνοντας τον απολογισμό της διήμερης επίσημης επίσκεψης στο Κίεβο, κυβερνητικ­ές πηγές εκτιμούν ότι για δύο λόγους, τουλάχιστο­ν, ήταν απαραίτητο το ταξίδι αυτό. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με αυτή καθαυτή τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με το ελληνικό στοιχείο, το οποίο περνά δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω της έντασης που επικρατεί.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη διακυβεύετ­αι για την επόμενη περίοδο η προοπτική επαναπροσδ­ιορισμού των σχέσεων της Ε.Ε., και της Δύσης ευρύτερα, με τη Ρωσία, εφόσον με άλλα λόγια επιλυθεί το ουκρανικό. Αυτονόητο είναι ότι μέσα από τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας επηρεάζοντ­αι και οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις. [SID:10830469]

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας καιΠέτροΠο­ροσένκο δίνουνταχέ­ριαμετά τηνκοινήσυ­νέντευξηΤύ­πουστοΚίεβ­ο.
Αλέξης Τσίπρας καιΠέτροΠο­ροσένκο δίνουνταχέ­ριαμετά τηνκοινήσυ­νέντευξηΤύ­πουστοΚίεβ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece