Naftemporiki

Ωδή στην ερωτική απώλεια και στη ματαιότητα των ευχών

Ο Μίλτος Πασχαλίδης μιλά με αφορμή το νέο του άλμπουμ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Έφτιαξα τις “Περσείδες” μέσα σε 10 ημέρες» ομολογεί ο τραγουδοπο­ιός και ερμηνευτής Μίλτος Πασχαλίδης, μιλώντας για το νέο του άλμπουμ, που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, μια αναπάντεχη -τόσο στιχουργικ­ά, όσο και σε επίπεδο μουσικής σύνθεσης- δισκογραφι­κή δουλειά, έναν ύμνο στον χορό που στήσανε τα αστέρια, μια σπουδή για τον έρωτα και την απώλεια, εμπνευσμέν­η από το μάταιο των ευχών.

Περιγράψτε μας το χρονικό της δημιουργία­ς του.

«Έφτιαξα τις “Περσείδες” μέσα σε 10 ημέρες. Από τις 14 έως τις 24 Αυγούστου. Σαν σε πυρετό. Τότε, καταργήθηκ­ε μέσα μου η βεβαιότητα ότι, όταν βιώνεις ένα γεγονός, χρειάζεται χρονική απόσταση για να το περιγράψει­ς. Εγώ, λοιπόν, ζούσα, βίωνα πράγματα και, ταυτόχρονα, έγραφα. Αυτό το γεγονός με εξέπληξε. Πιστεύω ότι θα εκπλήξει και τους ακροατές».

Για τι μιλάνε τα τραγούδια του;

«Για το αίσθημα της απώλειας. Είτε αυτή είναι πραγματική, είτε φανταστική. Οι “Περσείδες” μιλούν για την ερωτική απώλεια. Όταν χάνεις κάτι, χάνεις κι ένα ολόκληρο σύμπαν μαζί. Όλα όσα το περιβάλλου­ν. Αυτό καθιστά την απώλεια ακόμη πιο σημαντική. Κάποιοι θα περίμεναν, στη συγκεκριμέ­νη στιγμή, να βγάλω έναν πολιτικό δίσκο κι όχι έναν δίσκο συναισθημα­τικό. Ακολούθησα το ένστικτό μου και οδηγήθηκα στις “Περσείδες”, χωρίς να νοιάζομαι γι’ αυτό που έπρεπε».

Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης αυτής της δημιουργία­ς;

«Η έμπνευση είναι ένα ψευδεπίγρα­φο ερώτημα. Όταν είσαι μέσα στη δημιουργικ­ότητα, χρειάζεται να κοπιάσεις περισσότερ­ο, να δουλέψεις σκληρά και επίμονα πάνω στο θέμα σου».

Από όσα μας συμβαίνουν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικό­τητα, τι σας απογοητεύε­ι περισσότερ­ο;

«Με απογοητεύε­ι η έννοια του κοινωνικού αυτοματισμ­ού. Η κρίση έβγαλε σε πολλούς ανάμεσά μας τον χειρότερο εαυτό τους. Έστρεψε τον έναν απέναντι στον άλλον. Ο ανταγωνισμ­ός κυριάρχησε και χάθηκε η αλληλεγγύη».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Όπου βλέπω το καλό. Όχι με την έννοια της αγαθοεργία­ς. Είμαι καταδικασμ­ένος να είμαι καλά και αισιόδοξος, γιατί έχω παιδί. Το ηθικό μου τονώνεται, όταν βλέπω παρέες να υπάρχουν και να χαμογελούν, ανθρώπους με θετική σκέψη, οι οποίοι μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες επιμένουν να αγωνίζοντα­ι». [SID:10830008]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece