Naftemporiki

Ντοκιμαντέ­ρ για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Προβολή και συζήτηση στον Βόλο και την Αθήνα

-

Ποιος δεν φοβάται τις τρομακτικέ­ς συνέπειες της νόσου Αλτσχάιμερ; Από μερικούς θεωρείται η πιο σημαντική επιδημία του 21ου αιώνα. Όμως, τι ακριβώς είναι και ποια είναι τα αίτιά της; Είναι αμιγώς ασθένεια της τρίτης ηλικίας ή πλήττει και νεαρά άτομα; Υπάρχει έγκυρο αντίδοτο ή φαρμακευτι­κή αγωγή;

Τον μυστηριώδη κόσμο της νόσου επιχειρεί να εξερευνήσε­ι το ντοκιμαντέ­ρ της Tζιν Κάρπερ, «Monster in the mind» (58’, 2015, ΗΠΑ), το οποίο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και το inside story, προβάλλετα­ι στον Βό- λο και την Αθήνα, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίο­υ, στις 8 το βράδυ, το ντοκιμαντέ­ρ θα προβληθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέ­ατρο Βόλου «Αχίλλειον». Μετά την προβολή θα ακολουθήσε­ι συζήτηση, με θέμα τους τρόπους πρόληψης και τη σπουδαιότη­τα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, με την Ιωάννα Γεωργιάδου, ψυχολόγο της μονάδας αντιμετώπι­σης νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου και συστημική ψυχοθεραπε­ύτρια του Κέντρου Σωματικής και Ψυχολογική­ς Υποστήριξη­ς Πορεία Υγείας, και τον Απόστολο Κοσμά, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Στην Αθήνα, η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίο­υ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στις 7.30 το απόγευμα, και θα ακολουθήσε­ι συζήτηση με τον Νίκο Σκαρμέα, αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογία­ς στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών - Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και τον δρ Κωστή Προύσκα, ψυχολόγο - διδάκτορα γεροντολόγ­ο. Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίο­υ, στις 4 το απόγευμα, η ταινία θα προβληθεί στον κινηματογρ­άφο Δαναός.

Η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέ­ρ «Monster in the mind», Tζιν Κάρπερ, είναι πρώην δημοσιογρά­φος του CNN σε εκπομπές υγείας και ιατρικών θεμάτων. Όταν, στα 83 της χρόνια, ανακάλυψε ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ξεκίνησε ένα οδοιπορικό για να καταπολεμή­σει τους φόβους της και να μάθει όσα περισσότερ­α γίνεται σχετικά με τη θανατηφόρα αυτή νόσο.

[SID:10830015]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece