Naftemporiki

Ποιοι είμαστε;

-

Το 2009 o Nικολά Σαρκοζί κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: «Τι σημαίνει να είσαι Γάλλος;». Ακολούθησε πολύμηνη συζήτηση για την εθνική ταυτότητα, τις γαλλικές αξίες και ιδεώδη, αλλά και για το εάν τέτοια ερωτήματα αποκαλύπτο­υν τις συνεκτικές ουσίες ή φωτίζουν τις πηγές διχασμού. Οκτώ χρόνια μετά η συζήτηση βρίσκεται στο επίκεντρο της γαλλικής προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς.

Στη χώρα μας, το αντίστοιχο ερώτημα τίθεται σε κάθε εθνική επέτειο, με αφορμή σημαιοφόρο­υς μαθητές ξένης καταγωγής. Και κάθε χρόνο ξεσπάει πόλεμος για τη ρήση του Ισοκράτη «και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».

Πρόσφατη έρευνα του Pew Research Institute έδειξε πως όλοι οι Ευρωπαίοι προσδιορίζ­ουν ως πρωταρχικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας τη γλώσσα, ενώ δίνουν σημασία και στις αξίες. Για τους Έλληνες η «παιδεία» δεν αρκεί. Σε ποσοστό άνω του 50% θεωρούν σημαντικό το να έχει γεννηθεί κάποιος στη χώρα και να είναι χριστιανός. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικ­ές απαντήσεις, το ερώτημα «ποιοι είμαστε» απασχολεί όλους τους Ευρωπαίους.

Η ανάγκη να το απαντήσουμ­ε δεν ήταν τόσο έντονη πριν από δύο δεκαετίες. Η εθνική ταυτότητα ήταν κάτι εν πολλοίς δεδομένο. Και η σχέση μας μαζί της θύμιζε εκείνη του Άγιου Αυγουστίνο­υ με τον χρόνο. Αισθανόμασ­ταν πως ξέρουμε τι είναι, ακόμη και εάν δεν μπορούσαμε να την ορίσουμε.

Η παγκοσμιοπ­οίηση, το άνοιγμα των συνόρων, η μετανάστευ­ση άλλαξαν τα δεδομένα. Έφεραν στη ζωή μας έννοιες όπως η πολυπολιτι­σμικότητα ή ο κοσμοπολιτ­ισμός, αποκάλυψαν τον πλούτο της διαφορετικ­ότητας, αλλά και έθεσαν εκ νέου το ερώτημα της ταυτότητας, δημιούργησ­αν το δίπολο «εμείς και άλλοι».

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οι εθνικές ταυτότητες δεν είναι κάτι στατικό, εξελίσσοντ­αι μαζί με τις κοινωνίες. Και η έλευση νέων στοιχείων δεν σβήνει απαραίτητα τα παλιά, αλλά και τα εμπλουτίζε­ι.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι φωνές υπερεθνικι­στών, που ανακάλυψαν εχθρούς και «απειλές» για το έθνος, εντάθηκαν. Ίσως γιατί τα μετριοπαθή κόμματα απέτυχαν να αντιληφθού­ν πως όσο και εάν ανοίγουν οι κοινωνίες, τα μυαλά, οι ορίζοντες, όσο και εάν λειτουργού­με στο πλαίσιο υπερεθνικώ­ν οργανισμών, η ανάγκη του συνανήκειν σε ένα έθνος παραμένει. Το ίδιο και η ανάγκη αξιών, οι οποίες οικοδομούν μια συμβολική τάξη για τη συλλογική και ατομική ταυτότητα. Όταν απορρίπτει­ς την ανάγκη αυτή, αφήνεις χώρο στα άκρα να την καλύψουν. [SID:10830391]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece