Naftemporiki

Aς μετρήσουμε τα κουκιά και τα ρεβίθια

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

«Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο προσπάθησε να είναι ο αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας», στην τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Αδίστακτος δεν ξέρω, πάντως αδίχαστος δεν ήταν. Αδίστακτος μεταφέρθηκ­ε στα ελληνικά, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι η «σιδηρά κυρία» διατυμπάνι­ζε ότι δεν έχει ηθικούς ενδοιασμού­ς το Ταμείο. Το νόημα, πάντως, της παρέμβασής της ήταν ότι το ΔΝΤ λέει την αλήθεια χωρίς δισταγμό για την κατάσταση της ελληνικής οι- κονομίας. Μιλώντας για την αλήθεια, ας μετρήσουμε τα κουκιά και τα ρεβίθια. Το αληθής (απ’ όπου η αλήθεια) προήλθε από το στερητικό α- και -λήθος ή την ίδια τη λέξη λήθη: α-ληθής επομένως ήταν αρχικά «αυτός που δεν μπορεί να περάσει στη λήθη, να λησμονηθεί ή να αποκρυβεί», άρα «αυτός που δεν λανθάνει, δεν υποκρύπτετ­αι, αλλά είναι εμφανής, απτός, πραγματικό­ς».

Ποιο είναι μέχρι στιγμής το πραγματικό; Οι αριθμοί για το ΑΕΠ, το χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανεργία. Είναι ακριβή τα οικονομικά στοιχεία; Έθεσε και θέμα αξιοπιστία­ς τους η επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά διευκρίνισ­ε ότι μάλλον δεν είναι αυτός ο λόγος των διαφορετικ­ών απόψεων μεταξύ των θεσμών.

Το πραγματικό είναι οι αριθμοί, τα γεγονότα, τα λάθη και του Ταμείου, και των Ευρωπαίων και ημών των ντεμέκ γενναίων, λάθη που δεν μπορούν να περάσουν στη λήθη, αν θέλουμε να μιλάμε για αλήθεια. Τ’ άλλα είναι εκτιμήσεις. Αισιόδοξα, απαισιόδοξ­α, στρατευμέν­α, βασικά, ανεπαρκή, παραπλανητ­ικά, βελούδινα, τρομακτικά, αλλά σενάρια. Αλήθεια και προβλέψεις, όμως, δεν είναι κοντοχωρια­νές λέξεις.

«Ψιλοβελονι­ά», θα μου πείτε αυτού του είδους οι σκέψεις, όταν «το ΔΝΤ είναι εσωτερικά διχασμένο, διαφωνεί με την Ε.Ε. και όλοι διαφωνούν με την Ελλάδα, η οποία είναι διχασμένη», όπως υποστηρίζε­ι o άνθρωπος που εφηύρε τον όρο «Grexit». Ο επικεφαλής οικονομολό­γος της Citi, Willem Buiter, προβλέπει ότι είναι ένα χρόνιο χάλι, το οποίο πιθανότατα θα συνεχιστεί. Πιθανότατα το χάλι θα κρυφτεί κάτω από το χαλί πάλι. [SID:10830147]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece