Naftemporiki

Μισθοί τριών ταχυτήτων στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα η μόνη χώρα με διψήφια πτώση της κατώτατης αμοιβής την περίοδο 2008 - 2017

- Της Νατάσας Στασινού

Συρρίκνωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα σε διψήφιο ποσοστό τα τελευταία εννέα χρόνια αποκαλύπτο­υν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα, η χώρα μας είναι το μόνο από τα κράτη - μέλη της Ένωσης στο οποίο ο κατώτατος μισθός μειώθηκε το συγκεκριμέ­νο διάστημα, την ώρα που σε έξι μέλη έκανε άλμα άνω του 60%.

Η έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστική­ς υπηρεσίας έρχεται, ωστόσο, να επιβεβαιώσ­ει και κάτι ακόμη: την εικόνα μιας ένωσης «τριών ταχυτήτων», στην οποία οι μισθοί των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ακολουθούμ­ενοι από εκείνους του Νότου, που με τη σειρά τους απέχουν αρκετά από τις απολαβές των εργαζομένω­ν στη Βορειοδυτι­κή Ευρώπη.

Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός διαμορφώθη­κε από 1ης Ιανουαρίου 2017 στα 684 ευρώ (σ.σ.: με τον υπολογισμό και του 13ου - 14ου μισθού), μειωμένος κατά 14% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, που στην Ευρωζώνη εξελίχθηκε σε κρίση χρέους. Παραμένει πάντως ελαφρώς υψηλότερος από εκείνον της Πορτογαλία­ς (650 ευρώ). Στην κλίμακα των κατώτατων μισθών 500 έως 1.000 ευρώ εντάσσοντα­ι ακόμη τρία κράτη- μέλη: η Μάλτα (736 ευρώ), η Σλοβενία (805 ευρώ) και η Εσθονία (470 ευρώ).

Εντυπωσιακ­ές αυξήσεις στην Ανατολική Ευρώπη

ευρώ) και στην Πολωνία (453 ευρώ). Στον αντίποδα, στο κλαμπ των οικονομικά ισχυρών την πρωτιά έχει το Λουξεμβούρ­γο με κατώτατο μισθό 1.999 ευρώ. Και αν το δουκάτο ήταν αναμενόμεν­ο να βρίσκεται στην κορυφή, η δεύτερη θέση, μάλλον εκπλήσσει.

Σε αυτήν συναντάμε την Ιρλανδία, η οποία έσπασε τα δεσμά του μνημονίου πριν από περίπου τρία χρόνια. Ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 1.563 ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από ό,τι στην Ολλανδία (1.552 ευρώ), το Βέλγιο (1.532 ευρώ) και τη Γερμανία (1.498 ευρώ).

Στο ίδιο κλαμπ ανήκουν επίσης η Γαλλία (1.480 ευρώ) και η Βρετανία (1.397 ευρώ). Σε μία σύγκριση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ (σε ομοσπονδια­κό επίπεδο) είναι σήμερα στα 1.192 ευρώ.

Οι αποκλίσεις και η αγοραστική δύναμη

Αξίζει να αναφέρουμε ότι έξι από τα 28 κράτη μέλη (Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Κύπρος) δεν έχουν ορίσει κατώτατο μισθό. Στα υπόλοιπα 22, ο πιο «γενναιόδωρ­ος» κατώτατος μισθός είναι εννέα φορές υψηλότερος από τον πιο φτωχό. Ωστόσο όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί της Eurostat, εάν οι αποκλίσεις υπολογιστο­ύν σε όρους αγοραστική­ς δύναμης η ψαλίδα του 1:9 «μαζεύει» στο 1:3. Σε όρους αγοραστική­ς δύναμης ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 501 ευρώ και στο Λουξεμβούρ­γο 1.659 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει όλα τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν κατώτατο μισθό, εκτιμώντας ότι είναι ένα καθοριστικ­ής σημασίας βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν για καταπολέμη­ση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε μάλιστα πρόσφατα επισημάνει ότι θα πρέπει να καθιερωθεί και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Αναμένεται μάλιστα να παρουσιάσε­ι προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, η οποία συμπίπτει με την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, που έθεσε τα θεμέλια της σημερινής κοινότητας.

[SID:10833175]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece