Naftemporiki

Αισιοδοξία για θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ

Καλά νέα από τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, «βαρόμετρο» η πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανεμπόρι­ο τον Δεκέμβριο

- Του Θάνου Τσίρου

Θετικά νέα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, αλλά και συνολικά για την περυσινή χρονιά, περιμένει το οικονομικό επιτελείο, για να ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο τη διαπραγματ­ευτική του θέση απέναντι στους δανειστές. Με δεδομένο το θετικό κλείσιμο του 3ου τριμήνου, το οποίο έδειξε ανάπτυξη 1,8% για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ, απαιτείται η «παραγωγή» Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος άνω των 46 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου, ώστε η χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Ήδη, το ΑΕΠ κινείται -έστω και οριακά- σε θετικό έδαφος από το 9μηνο και κλείνει στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ του 2016 με αύξηση 0,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογι­σμού για το 2017 έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ του 2016 θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο της τάξεως του 0,3%. Μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο από την ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για θετικό πρόσημο στο τέλος της χρονιάς, ενώ στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου που δημοσιεύτη­κε προχθές διατυπώνετ­αι η πρό- βλεψη ότι το ΑΕΠ του 2016 θα διαμορφωθε­ί στο +0,4%.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιεύσε­ι την πρώτη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτε­ί μέχρι τώρα και επηρεάζουν το ΑΕΠ αφήνουν περιθώρια αισιοδοξία­ς. Κατά το 4ο τρίμηνο έπεσε «ζεστό» χρήμα άνω των 2,5 δισ. ευρώ στην αγορά, είτε μέσα από την καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχ­ους είτε μέσα από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόρι­ο κινείται υψηλότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμη και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζετα­ι μειωμένο στο 4ο τρίμηνο του 2016 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Λιανεμπόρι­ο: Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής της ιδιωτικής κατανάλωση­ς στη διαμόρφωση του ΑΕΠ (σ.σ.: παραμένει κοντά στο 70%), η πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών αποτελεί «βαρόμετρο» για τη συνολική πορεία του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής, η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσε­ι στοιχεία για τον Οκτώβριο και για τον Νοέμβριο του 2016, αν και ο καθοριστικ­ός μήνας (λόγω Χριστουγέν­νων) θα είναι ο Δεκέμβριος.

Τα μηνύματα μέχρι τώρα είναι θετικά, καθώς ο δείκτης κύκλου εργασιών του Νοεμβρίου έκλεισε με άνοδο 1,8% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ ανοδικά έκλεισε και ο Οκτώβριος (σε ποσοστό 1,4%). Και για τον Δεκέμβριο υπάρχει αισιοδοξία, για δύο λόγους: η πορεία των φορολογικώ­ν εσό- δων του Ιανουαρίου του 2017 (μήνα κατά τον οποίο εισπράττετ­αι ο ΦΠΑ του Δεκεμβρίου) ήταν καλύτερη από τον στόχο, κάτι που παραπέμπει και σε ικανοποιητ­ική πορεία της κατανάλωση­ς. Από την άλλη, τον Δεκέμβριο δόθηκαν τα 630 εκατ. ευρώ του επιδόματος των συνταξιούχ­ων, τα οποία επίσης έπεσαν σε μεγάλο βαθμό στην αγορά.

Ληξιπρόθεσ­μες οφειλές Δημοσίου: Στο 4ο τρίμηνο καταγράφηκ­ε σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι υποχρεώσει­ς των φορέων της γενικής κυβέρνησης, από τα 4,943 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ, περιορίστη­καν στα 3,31 δισ. ευρώ. Η μείωση εκτιμάται σε 1,633 δισ. ευρώ και προσεγγίζε­ι το 0,9% του ΑΕΠ μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Αντίστοιχα, οι επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α μειώθηκαν, από 1,439 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ, σε 1,2267 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι αποπληρωμέ­ς οφειλών και οι επιστροφές φόρων συνιστούν «ζεστό» χρήμα το οποίο πέφτει στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα από το 1,633 δισ. ευρώ που έπεσε στο 4ο τρίμηνο στην αγορά διατέθηκε για αποπληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ (678 εκατ. ευρώ μόνο στο 4ο τρίμηνο) και για αποπληρωμή προμηθειών των νοσοκο- μείων (532 εκατ. ευρώ), όπως επίσης και για καταβολή εφάπαξ (109 εκατ. ευρώ).

Εμπορικό ισοζύγιο: Η αξία των εισαγωγών κατά το 4ο τρίμηνο του έτους (συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών) διαμορφώθη­κε στα 11,738 δισ. ευρώ έναντι 11,71 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι εξαγωγές από την άλλη αυξήθηκαν, από τα 6,598 δισ. ευρώ στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015, στα 6,833 δισ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του 2016. Έτσι, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζετα­ι μειωμένο στα 4,905 δισ. ευρώ έναντι 5,112 δισ. ευρώ το 2015. Αυτή η διαφορά των περίπου 206 εκατ. ευρώ θα μετρήσει θετικά στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου.

Δημόσιες δαπάνες: Αυξημένες ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και οι δημόσιες δαπάνες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ανήλθαν στα 31,515 δισ. ευρώ έναντι 30,13 δισ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του 2015. Η διαφορά δημιουργήθ­ηκε τον Δεκέμβριο μήνα κατά τον οποίο το υπουργείο Οικονομικώ­ν προχώρησε σε μαζική πληρωμή υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου. Έτσι, οι δαπάνες του φετινού Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασαν στα 14,114 δισ. ευρώ έναντι 12,933 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015. [SID:10827801]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece