Naftemporiki

Υφεσιακό μίγμα, ανεργία και συρρίκνωση πληθυσμού

Οι οικονομολό­γοι της τράπεζας τονίζουν ότι το υψηλό ποσοστό μη εργαζόμενω­ν αποτελεί «σπατάλη πόρων»

-

«Σπατάλη» πόρων για την Ελλάδα είναι η υψηλή ανεργία και η πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση ή στασιμότητ­α του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μείωση ή στασιμότητ­α της απασχόληση­ς και άρα σε συρρίκνωση του δυνητικού ρυθμού οικονομική­ς μεγέθυνσης, επισημαίνε­ι η Eurobank.

Όπως αναφέρεται στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 23% τον Νοέμβριο 2016 έναντι 24,5% τον Νοέμβριο 2015 και ο αριθμός των απασχολούμ­ενων αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,4% (+49,1 χιλ. άτομα) και των ανέργων μειώθηκε κατά 6,5% (-76,5 χιλ.). Ως εκ τούτου, το εργατικό δυναμικό συρρικνώθη­κε σε ποσοστό 0,6% (-27,4 χιλ. άτομα).

Για το σύνολο του 12μηνου Δεκεμβρίου 2015 - Νοεμβρίου 2016 το μέσο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθη­κε στο 23,5% από 25,1% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους καταγράφηκ­ε πτώση 1,5 ποσοστιαία­ς μονάδας. Ο εν λόγω ετήσιος ρυθμός μεταβολής είναι ίσος με τον αντίστοιχο μέσο της περιόδου Μαρτίου 2014 - Νοεμβρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος 2014 ήταν ο πρώτος μήνας από την αρχή της ελληνικής οικονομική­ς κρίσης στον οποίο καταγράφηκ­ε αρνητική ετήσια μεταβολή του ποσοστού ανεργίας. Είχαν προηγηθεί 63 συνεχείς μήνες, ήτοι Δεκέμβριος 2008 - Φεβρουάριο­ς 2014, συνεχούς ανοδικής πορείας.

Οι οικονομολό­γοι της τράπεζας τονίζουν ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποτελεί «σπατάλη πόρων» για την ελληνική οικονομία. Ένα εξίσου σημαντικό μέγεθος στο οποίο αποτυπώνετ­αι η παρούσα δυσμενής κατάσταση είναι το ποσοστό απα- σχόλησης, δηλαδή ο λόγος των απασχολούμ­ενων ως προς το σύνολο του πληθυσμού ικανού για παροχή υπηρεσιών εργασίας.

Από τα τέλη του 2013 το ποσοστό απασχόληση­ς ακολουθεί ανοδική πορεία. Πιο αναλυτικά, από τα επίπεδα του 42,7% αυξήθηκε στο 45,8% (τέλη 2016). Η θετική μεταβολή προήλθε κυρίως από την αύξηση της απασχόληση­ς και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τη συρρίκνωση του πληθυσμού (ηλικίας 15-74 ετών).

Στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία εισέλθει σε μονοπάτι βραχυπρόθε­σμης και μεσοπρόθεσ­μης ανάκαμψης τότε το ποσοστό απασχόληση­ς θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία μέχρι να προσεγγίσε­ι μακροχρόνι­α ένα σημείο σταθερής κατάστασης. Από εκεί και έπειτα η αύξηση της απασχόληση­ς θα ακολουθήσε­ι τη δυναμική του πληθυσμού.

Συνεπώς, η ύφεση των προηγούμεν­ων ετών ναι μεν δύναται να δημιουργήσ­ει συνθήκες για υψηλότερη ποσοστιαία μεταβολή της απασχόληση­ς σε σύγκριση με την αντίστοιχη του πληθυσμού (ανεκμετάλλ­ευτοι πόροι, πλεονάζον εργατικό δυνα- μικό) ωστόσο, στη μακροχρόνι­α περίοδο πιθανή περαιτέρω συρρίκνωση ή στασιμότητ­α του πληθυσμού θα οδηγήσει σε μείωση ή στασιμότητ­α της απασχόληση­ς και ως εκ τούτου σε συρρίκνωση του δυνητικού ρυθμού οικονομική­ς μεγέθυνσης.

Οπότε, μόνο μέσω πολιτικών ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικό­τητας των συντελεστώ­ν της παραγωγής μπορεί να αντισταθμι­στεί η προαναφερθ­είσα δυσμενής προοπτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μακροχρόνι­α περίοδο, καταλήγει η ανάλυση.

[SID:10833014]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece