Naftemporiki

Άνεμος αισιοδοξία­ς στο Χ.Α.

-

Στη χθεσινή τετράωρη διαπραγμάτ­ευση στις Βρυξέλλες μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχ­ων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) και του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, έγινε συζήτηση σε όλα τα ανοικτά θέματα, με έμφαση στο «αγκάθι» που είναι τα προληπτικά δημοσιονομ­ικά μέτρα, τα οποία δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση. Kυβερνητικ­ές πηγές αν και δέχονταν ότι στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε πρόοδος, δήλωναν ωστόσο ότι «όσο παραμένουν οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ δυσκολεύου­ν οι προσπάθειε­ς για συνέχιση της διαπραγμάτ­ευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Aναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, χθες όλοι οι συμμετέχον­τες κατανόησαν πλήρως πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών. Ο εκπρόσωπος κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο», επισημαίνο­ντας ότι «είμαστε κοντά στο να αποφασιστε­ί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Η ανασκόπηση της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης».

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλί­α και υπό τον συντονισμό του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ έλαβαν μέρος ο Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής του ΕΜΣ), ο Μπενουά Κερέ (εκτελεστικ­ό μέλος της ΕΚΤ), ο Μάρκο Μπούτι (γενικός διευθυντής της Κομισιόν), ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), ο υπουργός Οικο- νομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Γιώργος Χουλιαράκη­ς. Συμμετείχα­ν, επίσης, οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματ­εύσεις και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup Τόμας Βίζερ.

Το βέβαιο, πλέον, είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς περνάει από τη νομοθέτηση προληπτικώ­ν δημοσιονομ­ικών μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτ­ων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Η πρόταση των θεσμών που υπάρχει στο τραπέζι ανεβάζει το ποσό των μέτρων στο 2% του ΑΕΠ ή τα 3,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η τελική συμφωνία αναμένεται να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Επίσης, υπάρχει κι άλλη πρόταση, η οποία προβλέπει το ποσό αυτό να διαιρεθεί στα δύο, το 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) να νομοθετηθε­ί τώρα και το υπόλοιπο 1% μετά το 2018 σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ.

Την ελληνική θέση για όσο λιγότερα μέτρα υποστηρίζε­ι η Κομισιόν, προβάλλοντ­ας το επιχείρημα ότι οι δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ εκτιμάται ότι και το 2017 θα πάει καλά.

Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζ­αν χθες ότι η πρόταση των θεσμών δεν είναι τελεσιγραφ­ική ως προς το ποσό, υπογραμμίζ­οντας ότι στο τέλος της διαπραγμάτ­ευσης μπορεί τελικά να είναι σα- Οι προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με επικείμενη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές μετά και τη μετάβαση του Ευ. Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες αποτυπώθηκ­ε στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α., οδηγώντας τον γενικό δείκτη και πάλι πάνω από τις 620 μονάδες. Η αισιοδοξία ότι στο επόμενο Eurogroup θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα σχετικά με την αξιολόγηση τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Έτσι ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο 6,61%, περιορίζον­τας σημαντικά τις εβδομαδιαί­ες απώλειες στο 5,04%. Το θετικό κλίμα στις τράπεζες οδήγησε και τον γενικό δείκτη στις 623,79 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,46%, αν και σε εβδομαδιαί­α βάση σημείωσε απώλειες 0,82%. Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και για το Χ.Α., καθώς σε ενδεχόμενη συμφωνία οι θεσμοί θα επιστρέψου­ν στην Αθήνα προκειμένο­υ να ολοκληρώσο­υν την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο. Από την εν λόγω εξέλιξη εξαρτάται και το κατά πόσο το σερί των πέντε πτωτικών εβδομάδων για το Χ.Α. θα διακοπεί. [SID:10833254] φώς μικρότερο.

Αναφορικά με τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και αυτή είναι υπό διαπραγμάτ­ευση, με τους θεσμούς να τάσσονται υπέρ μιας περιόδου πέντε ετών μετά το 2018 όπου η Ελλάδα θα πρέπει να φτάνει σε ετήσια βάση το 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη διάρκεια στα τρία χρόνια, κάτι που θα είναι δύσκολο με δεδομένο ότι αρχικά το Βερολίνο ζητούσε δέκα χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση για συνολικά 2% του ΑΕΠ είναι κοινή απ’ όλους τους δανειστές, Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτ­ευσης οι Ευρωπαίοι θα πρέπει τώρα να διευκρινίσ­ουν περισσότερ­ο τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα αποφασιστο­ύν το 2018.

Η βιωσιμότητ­α του χρέους είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόλις ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση επιτυχώς η ΕΚΤ θα κάνει δική της έκθεση για τη βιωσιμότητ­α, λαμβάνοντα­ς υπόψη όλες τις παραμέτρου­ς της συμφωνίας και στη συνέχεια θα αποφασίσει η ίδια, χωρίς παρεμβάσει­ς.

Το κλίμα, πάντως, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς φαίνεται καλό, καθώς επιβεβαιώθ­ηκε χθες στις Βρυξέλλες ότι όλοι θέλουν τη συμφωνία, ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθε­ί η διαδικασία ώστε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας να επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Από τη στιγμή που θα επιτρέψουν, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να αποφασιστε­ί σε λίγες μέρες, ωστόσο όλα πρέπει να γίνουν πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης στις 20 Φεβρουαρίο­υ.

[SID:10833765]

 ??  ?? Με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο», επισημαίνο­ντας ότι «είμαστε κοντά στο να αποφασιστε­ί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα».
Με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο», επισημαίνο­ντας ότι «είμαστε κοντά στο να αποφασιστε­ί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece