Naftemporiki

Αντίβαρο ο «κόφτης φόρων»

-

Τον «κόφτη φόρων», ο οποίος θα λειτουργήσ­ει ως πολιτικό και οικονομικό αντίβαρο στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ( τη μείωση του αφορολόγητ­ου αλλά και το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς) προσπαθεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτ­ευση. Ταυτόχρονα επιδιώκει να κατεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τον λογαριασμό των προληπτικώ­ν μέτρων επικαλούμε­νη την πολύ μεγάλη υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αλλά και την καλύτερη του αναμενομέν­ου πορεία του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Ενώ η μείωση του αφορολόγητ­ου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα γίνουν πραγματικό­τητα σε περίπτωση που δεν επιτευχθού­ν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι του 2018 αλλά και των επόμενων ετών, ο «κόφτης φόρων» θα ενεργοποιε­ίται σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων. Η ελληνική πλευρά ζητά να γίνεται ρητή αναφορά σε μείωση των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση ΦΠΑ (ειδικά για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας που απώλεσαν το προ- νόμιο του ειδικού καθεστώτος), αλλά και μειώσεις συντελεστώ­ν φορολογίας εισοδήματο­ς ειδικά για τους μικρομεσαί­ους. Ο «κόφτης φόρων» αποτελεί μια παραλλαγή της «πρότασης Τσακαλώτου», ο οποίος είχε ζητήσει σε περίπτωση που διατηρηθεί ως στόχος το να παράγει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξης του 3,5%, η μία μονάδα να διατεθεί για τη χρηματοδότ­ηση φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν. Έτσι, όπως φαίνεται να δρομολογού­νται οι διαπραγματ­εύσεις, τα «πακέτα» μέτρων θα είναι έως και τέσσερα: Το πρώτο θα αφορά την κάλυψη του δημοσιονομ­ικού κενού για το 2018. Το κενό είχε υπολογιστε­ί από τους θεσμούς στα 700 εκατ. ευρώ αλλά γίνεται προσπάθεια μείωσής του λόγω των εντυπωσιακ­ών δημοσιονομ­ικών επιδόσεων του 2016. Το δεύτερο θα αφορά σε μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητ­ου με ημερομηνία ενεργοποίη­σης 1/1/2019. Οι θεσμοί ζητούν τα μέτρα να νομοθετηθο­ύν και να ακυρωθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα υπερβεί τους δημοσιονομ­ικούς στόχους. Το τρίτο πακέτο θα περιλαμβάν­ει έναν «κόφτη» ο οποίος θα είναι εξειδικευμ­ένος και θα περιγράφει μέτρα που θα ενεργοποιη­θούν σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομ­ικών στόχων. Και πάλι θα γίνεται αναφορά σε ακόμη μεγαλύτερη περικοπή του αφορολόγητ­ου και της προσωπικής διαφοράς. Η διαφορά με το δεύτερο πακέτο είναι ότι δεν θα χρειάζεται η ελληνική Βουλή να ψηφίσει συγκεκριμέ­να μέτρα. Το τέταρτο πακέτο θα είναι ο «καλός κόφτης» και θα περιλαμβάν­ει τις μειώσεις των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν που προαναφέρθ­ηκαν. Θα ενεργοποιε­ίται σε περίπτωση υπέρβασης του δημοσιονομ­ικού στόχου.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιορίσει τον λογαριασμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έριξε στο τραπέζι τις νεότερες εκτιμήσεις για την πορεία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος ( σε όρους μνημονίου) κατά το 2016 οι οποίες ανεβάζουν τον πήχη ακόμη και πάνω από το 2% που είχε προαναγγελ­θεί.

Πληροφορίε­ς από το ελληνικό στρατόπεδο -οι οποίες μένει να επιβεβαιωθ­ούν και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- ανεβάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και στο 3%.

Όπως έλεγε και αρμόδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος, το ΔΝΤ δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας την εξέλιξη των οικονομικώ­ν μεγεθών κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο του 2017, όπου τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα θετικά τόσο σε επίπεδο ΑΕΠ όσο και σε επίπεδο πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος.

Σε ερώτηση της «Ν» σε αρμόδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος σχετικά με το κατά πόσο φαίνεται να υπάρχουν πιθανότητε­ς ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, η απάντηση ήταν «πολλές». [SID:10833630]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece