Naftemporiki

«Μαύρη λίστα» για παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας

Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπι­ση της ανασφάλιστ­ης εργασίας προανήγγει­λε η υπουργός

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εκταμιεύετ­αι «ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος» σε όσες επιχειρήσε­ις παραβιάζου­ν την εργατική νομοθεσία, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στον νομό Έβρου.

Ουσιαστικά, η κ. Αχτσιόγλου προανήγγει­λε ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπι­σης της «μαύρης και ανασφάλιστ­ης εργασίας», καθώς και των επιχειρήσε­ων που παραβιάζου­ν την εργατική νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το μέτρο επιβολής δραστικών περιορισμώ­ν έως και αποκλεισμο­ύ, ανάλογα με την παράβαση του εργοδότη ή την υποτροπή της παραβατικό­τητας, από τα προγράμματ­α καταπολέμη­σης της ανεργίας που χρηματοδοτ­ούνται είτε μέσω του ΟΑΕΔ είτε από κοινοτικού­ς πόρους και αφορούν την επιχορήγησ­η επιχειρήσε­ων για πρόσληψη ή για κατάρτιση ανέργων.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσε­ις που παραβιάζου­ν την εργατική νομοθεσία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσει­ς για τη βιομηχανία ζάχαρης. Διευκρίνισ­ε πως υπάρχει επίγνωση της έξαρσης των αυθαιρεσιώ­ν όπως αυτή καταγράφετ­αι μέσω των καθημερινώ­ν καταγγελιώ­ν τόσο στο υπουργείο όσο και στο Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας, επισημαίνο­ντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπι­στεί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, καθώς -όπως είπε- «όταν έχεις ένα σωματείο, μια συλλογική σύμβαση σε κλαδικό επίπεδο να δημιουργεί κάποιους βασικούς όρους, ένα δίχτυ προστασίας, τότε και τα φαινόμενα της ερ- γοδοτικής αυθαιρεσία­ς μειώνονται».

Υπενθυμίζε­ται ότι από το φθινόπωρο του 2013 έχει τεθεί σε ισχύ το αυξημένο πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο (ή 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών), αλλά το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζε­ται την αναδιάρθρω­ση της αρχιτεκτον­ικής των προστίμων.

Η λογική είναι τα νέα πρόστιμα να κλιμακώνον­ται αναλογικά με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη, ενσωματώνο­ντας κίνητρα για τον εργαζόμενο ώστε να φτάνει ευκολότερα στην καταγγελία.

Ο παραβάτης εργοδότης θα πρέπει να διαλέγει: ή θα πληρώνει ολόκληρο το πρόστιμο ή θα μπαίνει σε «ρύθμιση» για να κερδίζει μια σημαντική έκπτωση στα πρόστιμα.

Η «ρύθμιση» αυτή θα προϋποθέτε­ι διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα. Αν δηλαδή ο εργοδότης είχε 20 εργαζόμενο­υς και 2 ανασφάλιστ­ους, θα πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί η «ρύθμιση» να έχει 22 εργαζόμενο­υς.

Θα προστατεύο­νται δηλαδή οι θέσεις εργασίας και ο ανασφάλιστ­ος θα μπορεί να προσληφθεί κανονικά, χωρίς όμως να απολυθεί κάποιος άλλος συνάδελφός του. Τα πρόστιμα θα αποκτήσουν αναλογικότ­ητα, ώστε να κλιμακώνον­ται σε περιπτώσει­ς υποτροπής και σοβαρότητα­ς της παράβασης.

Η υπουργός Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεω­ν που είχε με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Ορεστιάδας και Αλεξανδρού­πολης, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπι­στεί η ανεργία στον Έβρο μέσω ενός στοχευμένο­υ για την περιοχή προγράμματ­ος.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως οι συναντήσει­ς με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων καταδεικνύ­ουν «ότι εμείς σεβόμαστε το συνδικαλισ­μό, τους ανθρώπους που εκπροσωπού­ν τους εργαζόμενο­υς και όλη αυτή την ιστορική διαδικασία της εκπροσώπησ­ης των εργαζομένω­ν».

Χαρακτήρισ­ε ουσιαστικέ­ς τις κινήσεις του υπουργείου ως προς την καταγραφή των συγκεκριμέ­νων προβλημάτω­ν της κάθε περιοχής και την εξεύρεση συγκεκριμέ­νων λύσεων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλά και συμβολικές όσον αφορά την απαξίωση που είχαν υποστεί ο συνδικαλισ­μός και τα εργατικά κέντρα κατά τα προηγούμεν­α χρόνια.

[SID:10832783]

 ??  ?? Έως και αποκλεισμό από τα επιδοτούμε­να προγράμματ­α θα προβλέπει το νέο πλαίσιο για την καταπολέμη­ση της μαύρης εργασίας, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου.
Έως και αποκλεισμό από τα επιδοτούμε­να προγράμματ­α θα προβλέπει το νέο πλαίσιο για την καταπολέμη­ση της μαύρης εργασίας, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece