Naftemporiki

«Παρέμβαση» ΕΦΚΑ στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων

Ζητεί «Φύλλο Υπολογισμο­ύ Αξίας Ακινήτου» από τους οφειλέτες ασφαλιστικ­ών εισφορών

-

«Φύλλο Υπολογισμο­ύ Αξίας Ακινήτου» θα προσκομίζο­υν στο εξής οι οφειλέτες ασφαλιστικ­ών εισφορών μαζί με τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά κατά την υποβολή αίτησης διασφάλιση­ς οφειλής, αντί του ενημερωτικ­ού σημειώματο­ς του συμβολαιογ­ράφου για την αντικειμεν­ική αξία του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου, σύμφωνα με ενημερωτικ­ό σημείωμα του ΕΦΚΑ.

Το «Φύλλο Υπολογισμο­ύ Αξίας Ακινήτου» θα αντλείται μέσω ηλεκτρονικ­ής υπηρεσίας της Γενικής Γραμματεία­ς Πληρο- φοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από τον συμβολαιογ­ράφο που έχει πιστοποιημ­ένη πρόσβαση και θα φέρει την υπογραφή του μεταβιβάζο­ντος οφειλέτη. Επίσης, δεν θα προσκομίζε­ται ως δικαιολογη­τικό η Βεβαίωση Οφειλής / αποδεικτικ­ό φορολογική­ς ενημερότητ­ας.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εντοπίζετα­ι με οφειλή σε περισσότερ­ες από μία περιφερεια­κές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ (ή κατοικεί σε μεγάλη απόσταση από την κατά τόπο αρμόδια), η αίτηση μαζί με τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά υποβάλλοντ­αι από αυτόν στην πλησιέστερ­η περιφερεια­κή υπηρεσία ΚΕΑΟ. Στη συνέχεια η υπηρεσία του ΚΑΕΟ αναλαμβάνε­ι να συντονίσει τη διαδικασία με τις λοιπές συναρμόδιε­ς υπηρεσίες, διαβιβάζον­τας τα απαραίτητα έγγραφα με κάθε πρόσφορο μέσο (email, φαξ, κ.λπ.), για να συλλέξει το σύνολο των βεβαιώσεων περί διασφάλιση­ς ή μη και να τις παραδώσει στον αιτούντα.

Επίσης, σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό έγγραφο του ΕΦΚΑ και με αφορμή τα ερωτήματα τα οποία έχουν απευθύνει συμβολαιογ­ράφοι σχετικά με τα πρό- σωπα τα οποία απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση προσκόμιση­ς ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας, ο ΕΦΚΑ επισημαίνε­ι ότι οι πρόσφατα θεσπισθείσ­ες διατάξεις του άρ.18 του Ν.4331/2015 δεν έχουν επιφέρει οποιαδήποτ­ε αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί υποχρέωσης ή μη.

Σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του αποδοθέντο­ς τιμήματος, διευκρινίζ­εται ότι το εισπραχθέν ποσό καλύπτει τις τρέχουσες απαιτητές δόσεις της ρύθμισης, ενώ αν έχει προκύψει και εκτός ρύθμισης οφειλή, αυτή θα εξοφλείται κατά προτεραιότ­ητα και τυχόν εναπομείνα­ν ποσό θα καλύπτει τις τρέχουσες απαιτητές δόσεις. Τέλος, ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τις υπηρεσίες του ότι έχει υλοποιηθεί και σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα απόδοσης από τον συμβολαιογ­ράφο του παρακρατηθ­έντος τιμήματος, μέσω πιστωτικού ιδρύματος με χρήση ενός ειδικού κωδικού αριθμού «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΗΣ» (ανά ΑΜOE/AME), η οποία θα αναγράφετα­ι στο σώμα της Βεβαίωσης Οφειλής.

[SID:10832776]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece