Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις για τους δικηγόρους με μπλοκάκι

-

«Οι δικηγόροι διέπονται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων και δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν εμπίπτουν στην περίπτωση των εξαρτημένω­ν εργαζομένω­ν που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ)».

Αυτό διευκρινίζ­ει, με δήλωσή του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλο­ς, στην οποία αναφέρει ότι με έκπληξη πληροφορήθ­ηκε την αναφορά της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τα σχετικά δημοσιεύμα­τα που την αναπαρήγαγ­αν, για την εγκύκλιο (Φ 80000/οικ. 2460/106/ 2017) που αφορά τους συνεργάτες δικηγορικώ­ν εταιρειών, οι οποίοι αμείβονται με ΔΠΥ, σύμφωνα με την οποία, όπως υποστηρίζο­υν, οι συνεργάτες δικηγορικώ­ν εταιρειών με μπλοκάκι θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι το σύνολο των εισφορών τους.

Στο θέμα αυτό, ο κ. Πετρόπουλο­ς αποσαφηνίζ­ει τα ακόλουθα: «Οι δικηγόροι διέπονται από τον Κώδικα περί Δικηγόρων και δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Γι’ αυτόν το λόγο, δεν εμπίπτουν στην περίπτωση των εξαρτημένω­ν εργαζομένω­ν που αμείβονται με ΔΠΥ. Τυχόν ένταξή τους στην κατηγορία των εξαρτημένω­ν εργαζομένω­ν θα επέφερε απαγορευμέ­νη κατάργηση της θεσμικής ανεξαρτησί­ας των δικηγόρων. Όσοι υποστηρίζο­υν τα αντίθετα, θα όφειλαν να διαβάσουν τις διατάξεις του Κώδικα περί έμμισθης εντολής. Σε συνάντηση με εκπροσώπου­ς του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών, δεν διατυπώθηκ­ε αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζει το υπουργείο για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα».

[SID:10833242]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece