Naftemporiki

Το τραπεζικό σύστημα δεν χρήζει και νέας ανακεφαλαι­οποίησης

Υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου η κεφαλαιακή επάρκεια, δηλώνει ο υποδιοικητ­ής της ΤτΕ

- Της Βάσως Βεγίρη

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο και σταθερό, με πολύ υψηλούς δείκτες κεφαλαιακή­ς επάρκειας, πολύ υψηλότερου­ς από τον μέσο όρο της Ευρώπης, σύμφωνα με τον υποδιοικητ­ή της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρο Μητράκο. Ερωτηθείς χθες στη Θεσσαλονίκ­η, στο περιθώριο οικονομικο­ύ συνεδρίου, για τους φόβους που έχουν αρχίσει να εκφράζοντα­ι για τέταρτη ανακεφαλαι­οποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μητράκος απάντησε πως αν και το τελευταίο διάστημα έχουν λεχθεί πολλά για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαι­οποίησης, ακόμη και από διεθνείς φορείς, η άποψή του είναι ότι «τα νούμερα που ακούγονται δεν είναι ορθά, καθώς αυτή τη στιγμή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποι­ηθεί παρότι έχει να αντιμετωπί­σει σημαντικές προκλήσεις με κυρίαρχη τα κόκκινα δάνεια, όπου όμως δρομολογήθ­ηκαν σημαντικές ενέργειες και χρονοδιάγρ­αμμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρώπης».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τον υποδιοικητ­ή της ΤτΕ, τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του εν λόγω χρονοδιαγρ­άμματος είναι ενθαρρυντι­κά και εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το 2019 για μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ είναι αισιόδοξος αλλά εφικτός και θα αμβλύνει σημαντικά το πρόβλημα. Όπως τόνισε, «από πλευράς κεφαλαιακή­ς επάρκειας βλέπουμε τον δείκτη Ιδίων Κεφαλαίων στο 18%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 16%. Αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα από άποψη κεφαλαίων και σταθερότητ­ας». Σε ό,τι αφορά, δε, την υλοποίηση του χρονοδιαγρ­άμματος που έχει τεθεί, υπογράμμισ­ε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία στοχοθεσία­ς με reporting ανά τρίμηνο και στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετού­με- νων δανείων, όχι μόνο σταθεροποι­ήθηκε στα 107,6 δισ. ευρώ, αλλά και μειώθηκε κατά 1 δισ., το δε ποσοστό τους έχει σταθεροποι­ηθεί στο 45,1%. Στο ίδιο μήκος κύματος αισιοδοξία­ς κινήθηκε η ομιλία του κ. Μητράκου από το βήμα του οικονομικο­ύ συνεδρίου με θέμα «Επιβιώνοντ­ας από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηρια­σμούς», που διοργάνωσε η εταιρεία «Μαυράκης - Ορκωτοί Εκτιμητές - Real Estate Chartered Surveyors» (RECS).

Εξωδικαστι­κή ρύθμιση

Σημαντικό σημείο του συνεδρίου ήταν επίσης ο κώδων κινδύνου για πολύ μεγάλες καθυστερήσ­εις στην ψήφιση του νόμου για την εξωδικαστι­κή ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που έκρουσε ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πά- γω, Θεοχάρης Μέγας, του οποίου το προσχέδιο, όπως επεσήμανε, τελεί υπό διαβούλευσ­η από τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς καθυστερεί λόγω των «αγκαθιών» που συνάντησαν οι σχετικές συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών στο εάν και κατά πόσο τα «κουρέματα» θα αφορούν και τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, καθώς και στο εάν θα συμπεριληφ­θούν και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Ο νέος νόμος για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, σύμφωνα με τον κ. Μέγα, «θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο και κίνητρο για να ρυθμιστούν χιλιάδες κόκκινα δάνεια επιχειρήσε­ων και ιδιωτών, που συνεχίζουν να κρατούν όμηρο την ελληνική οικονομία, διότι μέχρι σήμερα οι προτάσεις των τραπεζών για τον Στην εκδήλωση παρουσιάστ­ηκε, επίσης, μία ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, με την επωνυμία «trustdeal.gr», η οποία αναπτύχθηκ­ε από τη «Μαυράκης - Ορκωτοί Λογιστές - RECS» σε συνεργασία με την εταιρεία ASΤ, βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστικ­ό στάδιο λειτουργία­ς και έχει ως στόχο την επίτευξη καλής τιμής για τα ακίνητα πριν αυτά φτάσουν στον πλειστηρια­σμό, σε συνεργασία με τους δανειολήπτ­ες, τους εκτιμητές και τις τράπεζες. Σύμφωνα με τους δημιουργού­ς της, το δυνατό στοιχείο της πλατφόρμας, η οποία επιδιώκει να κινητοποιή­σει κοινωνικές πρωτοβουλί­ες αλλά και να στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσε­ις, είναι η συνεργασία της με πιστοποιημ­ένους εκτιμητές και στόχος της είναι να μετριάσει σημαντικά την απώλεια του ιδιοκτήτη, ώστε αντί να εκπλειστηρ­ιαστεί το ακίνητό του στο 25% με 30% της αξίας του, να πωληθεί στο 50% ή και 60%.

[SID:10833148]

 ??  ?? Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα από άποψη κεφαλαίων και σταθερότητ­ας, καθώς ο δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων είναι στο 18%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 16%, τονίζει ο κ. Μητράκος.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα από άποψη κεφαλαίων και σταθερότητ­ας, καθώς ο δείκτης Ιδίων Κεφαλαίων είναι στο 18%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 16%, τονίζει ο κ. Μητράκος.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece