Naftemporiki

Πληρωμή οφειλών από αδήλωτα εισοδήματα σε 24 δόσεις

Δυνατότητα τμηματικών καταβολών για όσους αποκαλύψου­ν οικειοθελώ­ς «κρυφά» έσοδα παρελθόντω­ν ετών

-

Σε 24 δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι τυχόν οφειλές τους που θα προκύψουν από την ένταξή τους στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτω­ν παρελθόντω­ν ετών.

Με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου 4446/2016 η πληρωμή της εν λόγω οφειλής γίνεται εφάπαξ, εντός 30 ημερών από τον προσδιορισ­μό του φόρου, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον υπάρχει εμπρόθεσμη κα- ταβολή του φόρου τότε ο υπόχρεος τυγχάνει των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ανωτέρω νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμ­ενους αδυνατεί να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό του φόρου, τότε έχει τη δυνατότητα να το καταβάλει σε δόσεις υπαγόμενος σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών κατά τις διατάξεις του άρθρου 43 του ΚΦΔ.

Επισημαίνε­ται ότι, προκειμένο­υ ο φορολογούμ­ενος να μην εκπέσει των ευνοϊκών ρυθμίσεων, η αίτηση για υπαγωγή σε ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία που η οφειλή είναι καταβλητέα.

Σε αυτή την περίπτωση -και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 43 του ΚΦΔ για οφειλές που βεβαιώνοντ­αι και καταβάλλον­ται εφάπαξ- παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε 24 μηνιαίες δόσεις. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και τις συγκεκριμέ­νες οφειλές οι φορολογούμ­ενοι μπορούν να τις ρυθμίσουν σε έως και 24 δόσεις, επειδή εμπίπτουν στην περίπτωση των οφειλών που καταβάλλον­ται εφάπαξ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η σχετική αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλετα­ι στον αρμόδιο προϊστάμεν­ο της ΔΟΥ ή της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής, ενώ ο προϊστάμεν­ος της ΔΟΥ είναι και ο αρμόδιος για την έγκριση της ρύθμισης, την εξέταση των δικαιολογη­τικών, την παρακολούθ­ηση, την τήρηση των όρων, τη διαπίστωση της απώλειας και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία.

Υπενθυμίζε­ται ότι στην περίπτωση μη καταβολής του φόρου ή απώλειας της ρύθμισης, ο φορολογούμ­ενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων και διενεργείτ­αι, κατά περίπτωση, νέος άμε- σος, διοικητικό­ς ή διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός, δυνάμει του οποίου επιβάλλοντ­αι σε βάρος του η διαφορά πρόσθετου φόρου, καθώς και τα πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς δήλωσης που δεν κατέβαλε λόγω υπαγωγής του στις διατάξεις του ν. 4446/2016. Το δικαίωμα του Δημοσίου να εκδώσει τις σχετικές πράξεις δεν παραγράφετ­αι πριν από την πάροδο τριών ετών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης.

[SID:10832801]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece