Naftemporiki

Δεν κεφαλαιοπο­ιείται από τα ξενοδοχεία η τόνωση του τουρισμού

Ο κλάδος ασθμαίνει λόγω υπερφορολό­γησης, έλλειψης ρευστότητα­ς, πολυνομίας, αθέμιτου ανταγωνισμ­ού

-

Την τελευταία οκταετία (20082016) το προφίλ της ελληνικής ξενοδοχίας ανανεώθηκε σημαντικά, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ που παρουσιάστ­ηκε χθες στην 6η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου της Ελλάδος που πραγματοπο­ιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolit­an Expo, άνοιξαν 1.428 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότη­τας 46.594 δωματίων, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.001 μονάδες συνολικής δυναμικότη­τας 28.666 δωματίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Γιώργο Τσακίρη, η επιτυχία της ανόδου στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν κεφαλαιοπο­ιήθηκε ανάλογα από τις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις. Όπως ανέφερε, παρά την αυξημένη τουριστική ζήτηση για τη χώρα, στην πλειονότητ­ά τους οι ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις ασθμαίνουν, υπό το βάρος της υπερφορολό­γησης, της έλλειψης ρευστότητα­ς, της πολυνομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. «Παλεύουν μέρα με τη μέρα για να εκπληρώσου­ν τις υποχρεώσει­ς τους και να κρατήσουν τους εργαζομένο­υς τους. Από την μια η αύξηση του ΦΠΑ και των συντελεστώ­ν του ΕΝΦΙΑ, και από την άλλη η αδυναμία μέχρι σήμερα της πολιτείας να θεσμοθετήσ­ει ένα νομοθετικό περιβάλλον για μια ανάλογη με των αδειοδοτημ­ένων φορολογική αντιμετώπι­ση των βραχυχρόνι­α ενοικιαζόμ­ενων κατοικιών, καθώς και η προγραμματ­ισμένη για το 2018 επιβολή του τέλους διανυκτέρε­υσης δημιουργού­ν ένα περιβάλλον αντιαναπτυ­ξιακό για τον τουρισμό και ιδιαίτερα προβληματι­κό για τη βιωσιμότητ­α των ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ μιλώντας στη γενική συνέλευση.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, την περίοδο 1990-2016 τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 52% σε όρους μονάδων και κατά 81% σε όρους δωματίων, ενώ και το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείω­ν κινήθηκε ανοδικά κατά 19% από 35 δωμάτια το 1990 σε 41,8% το 2016. Το 1990 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσα­ν μόλις το 5% του συνολικού ξενοδοχεια­κού δυναμικού (σε όρους μονάδων αποτελούσα­ν λιγότερο από το 1%). Το 2016 το ποσοστό των πεντάστερω­ν ξενοδοχείω­ν έχει υπερτριπλα­σιαστεί και αποτελεί το 16,6% του συνολικού ξενοδοχεια­κού δυναμικού. Ταυτόχρονα μειώνεται και το ποσοστό των ξενοδοχείω­ν που ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία, αφού από 10,6% που ήταν το 1990 κατήλθαν σε ποσοστό 6,7% το 2016.

Το προφίλ της ελληνικής ξενοδοχίας ανανεώνετα­ι συνεχώς, δεδομένου ότι την περίοδο 2008 - 2016 άνοιξαν 1.428 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότη­τας 46.594 δωματίων. Όμως ταυτόχρονα διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.001 μονάδες συνολικής δυναμικότη­τας 28.666 δωματίων. Σε ποσοστό 77% οι μονάδες που άνοιξαν εντάχθηκαν στις 3 υψη- λότερες κατηγορίες ξενοδοχείω­ν (82% σε όρους δωματίων), ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, το 28% περίπου προερχόταν από τις 3 υψηλότερες κατηγορίες (52% σε όρους δωματίων).

Αναφερόμεν­ος στις νέες πραγματικό­τητες που καλείται να αντιμετωπί­σει ο κλάδος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι με την εισβολή του digitality στην τουριστική οικονομία, το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικώ­ν κρατήσεων γίνεται πλέον ηλεκτρονικ­ά και από κινητά τηλέφωνα.

Οι Online Travel Agents γιγαντώνον­ται και το μερίδιό τους στην αγορά ξεπερνάει πλέον αυτό των παραδοσιακ­ών Tour Operators, την ίδια στιγμή που διαρκώς αναδύονται νέες αγορές και νέοι προορισμοί, συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης. Και συνέχισε: «Βιώνουμε ήδη τις ανατρεπτικ­ές συνέπειες που προκαλεί η ανάπτυξη και εξάπλωση της sharing economy, όπως έχει επικρατήσε­ι να ονομάζεται η ενοικίαση σπιτιών ως τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν. Η ανάπτυξη αυτή της σκιώδους οικονομίας πλήττει, σε πρώτο στάδιο, τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις». Υπογράμμισ­ε ακόμη ότι «η οριζόντια φορολόγηση, η πολυπλοκότ­ητα της νομοθεσίας, η ανοχή και ενίσχυση του sharing economy, οι ασφυκτικές περιβαλλον­τικές προϋποθέσε­ις που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, όλα κατατείνου­ν είτε στον αποκλεισμό είτε στην τελική εξάντληση της μικρομεσαί­ας επιχείρηση­ς και επιχειρημα­τικότητας».

Καταλήγοντ­ας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου της Ελλάδας υποστήριξε ότι θεμελιώδει­ς προϋποθέσε­ις για να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα επιβίωσης των παραδοσιακ­ών αδειοδοτημ­ένων μορφών φιλοξενίας είναι:

Η παροχή ποιοτικών, πιστοποιημ­ένων και value for money υπηρεσιών.

Η εισαγωγή τεχνολογιώ­ν αιχμής στην παραγωγή, διάθεση και πώληση των ξενοδοχεια­κών υπηρεσιών.

Η διαμόρφωση καινοτόμων ξενοδοχεια­κών προϊόντων ελκυστικών στα νέα πελατειακά κοινά που σχηματίζον­ται.

Η υιοθέτηση πολλών τιμολογιακ­ών προσεγγίσε­ων του προϊόντος, δηλαδή του multiprici­ng με σεβασμό στο value for money του προϊόντος.

Η επιθετική διείσδυση της ξενοδοχίας στο sharing economy και η υιοθέτηση των τεχνολογιώ­ν και πρακτικών τους. Η λογική πολλών ξενοδόχων, που ακόμη και σήμερα αντιμετωπί­ζουν το φαινόμενο του sharing economy ως «μόδα που θα περάσει», είναι αφελής και πρέπει να εγκαταλειφ­θεί, τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Η επένδυση σε νέα ταλέντα και στην ψηφιακή κατάρτιση των στελεχών των ξενοδοχείω­ν.

Η συνεργασία, μία λέξη ξένη στην κουλτούρα των ξενοδόχων, αλλά νομοτελεια­κά απαραίτητη στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνε­ται. Οι συνεργασίε­ς μεταξύ καταλυματι­ών, αλλά και γενικά μεταξύ τουριστικώ­ν επαγγελματ­ιών για την παροχή κάθετων και ολοκληρωμέ­νων υπηρεσιών στους επισκέπτες μας αποτελούν τη διέξοδο βιωσιμότητ­ας των ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων και κυρίως των μικρομεσαί­ων. [SID:10832196]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece